FOKUS: Toga{ se {pekulira{e i za va{ite raziduvawa so na{ata ambasadorka vo Va{ingotn, Qubica A~ovska, no i so Xon Bitov?
TUPURKOVSKI: Jas vo Amerika imav problem so lobito okolu Xon Bitov. U{te od na{ite prvi kontakti vo januari 1992 godina koga otidov vo SAD, lobito be{e opredeleno ne za priznavawe na Makedonija, tuku za ekonomska podr{ka na RM. Nie se razidovme, no razlikite dojdoa do izraz osobeno na 15, 16 i17-ti maj vo Va{ington koga lobito predlo`i da se napravi edna pres turneja na predsedatelot Gligorov, a jas imav obezbedeno prva sredba so {efot na Stejt Deparmentot, Xejms Bejker. Za prv pat treba{e da se sretne na{iot predsedatel so nego. Ja imavme obezbedeno politi~kata elita na SAD vo Senatot i vo Kongresot i do tie sredbi i kone~no dojde. No, toa be{e eden ogromen sudir na tro{ewe na energija vo koe {to predsedatelot Gligorov ne intervenira{e vo polza na RM, tuku gi za{titi interesite na lobito. Toga{ lobito napravi napori da go onevozmo`i sostanokot so Butros Gali vo Wujork, bidej}i jas go organizirav, moi bea kontaktite i vrskite. Seto toa mi be{e soop{teno od kancelarijata na generalniot sekretar, no jas toa go onevozmo`iv i sredbata se slu~i.
KRUPNA ISTORISKA GRE[KA NA GLIGOROV
FOKUS: Vo sekoj slu~aj, ne se valorizira{e podr{kata od Bu{ senior vo taa 1992 godina? Veruvam deka na Va{ington mu bilo janso na kde duva veterot od Skopje.
TUPURKOVSKI: Javnosta vo Makedonija nikoga{ ne dozna deka pismoto od Bu{ go izlobirav jas so toga{niot zamenik na podsekretarot na SAD za Balkanot, Ralf Xonson. Toa pismo mene mi be{e prateno 24 ~asa pred da bide upateno na Gligorov. Jas mu go upativ na predsedatelot. Gligorov, a toj pismoto go preprati na lobito. I lobito za da napravi konfuzija i da stekne nekakva zasluga za toa, pismoto mi go isprati mene so pokrien broj na faks, zatoa {to originalno proizleze od kaj mene vo Va{ington. Takvi detski i infatilni igri vo edni istoriski migovi, mene ne me impresioniraa. Pismoto stigna vo Makedonija i neznam kolku tuka be{e afirmirano, no prvi~niot signal od oficijalen Va{ington e deka Makedonija ima prespektiva i deka mo`eme da vr{ime pritisok za priem vo OON. Na taa osnova deluvav i siguren sum deka ako be{e poslu{ano, vo otsustvo na edinstvena nadvore{na politika na Evropa, koga Francija i Velika Britanija kako postojani ~lenki na Sovetot za bezbednost bea bez obvrska da ja podr`at Grcija, a da ja respektiraat povelbata na OON, Makedonija }e be{e ~lenka pod ustavnoto ime. Se u{te vo Grcija nema{e ideja na koj na~in }e mo`e da se zloupotrebi suverenoto pravo na eden narod i na edna zemja da gi opredeli svoite dr`avni atributi. Se u{te nema{e jasna politi~ka linija, nitu pak podr{ka za nejzinata nejasnotija.
FOKUS: Posledicite od ovie gre{ki gi ~uvstvuvame i sega?
TUPURKOVSKI: Sekako deka istorijata toa }e go oceni kako krupna istoriska gre{ka i li~no }e mu ja prepi{e na predsedatelot Gligorov. Jas sum siguren deka na toa podocna kumuva{e i podr{kata na Vladata, na politi~kata garnitura na Branko Crvenkovski.