No, da se vratime na na{ite maki. Spored vas klu~ni strate{ki gre{ki se napraveni me|u 1992-do 1994 godina. Zo{to Makedonija vedna{ ne aplicira{e vo OON? Ima{e li Gligorov strategija?
TUPURKOVSKI: So Gligovor razgovaravme i gradevme strategija. So kogo toj ponatamu ja plasira{e kako predsedatel na RM be{e negov izbor. Vo taa strategija nie prvo vo mart 1992 g. Izdejstvuvame pismo od predsedatelot senior Bu{ deka }e ja priznae RM. Prethodno, od 15-ti januari, ve}e go imavme pozitivniot stav na EU preku Bandenterovata komisija koja se odnesuva{e samo na Slovenija i na RM . Zna~i toa mo`evme da go stavime vo igra okolu na{iot priem vo OON. Duri vo juli 1992 g. Na samiotot vo Lisabon, EU formulira{e stav kako izraz na edinstvena nadvore{na politika vo polza na poziciite na Grcija.
FOKUS: Zo{to toj period, od januari do juli 1992 g. Ne se iskoristi za na{iot priem vo ON?
TUPURKOVSKI: Naprotiv, vo maj 1992 g. Obezbedivme rabotna sredba so generalniot sekretar na OON. Taa be{e taka podgotvuvana {to }e go dade{e proceduralniot patokaz za vlez na RM pod nejzinotot ustavno ime vo OON.
FOKUS: Koj e odgovoren za ovoj katastrofalen kiks?
TUPURKOVSKI: Nikoj drug osven Kiro Gligorov koj ne go pokrena pra{aweto za na{iot priem vo OON na taka organiziraniot sostanok na 18- ti maj 1992 g. Nikoj drug! Jas bev na toj sostanok, jas go organizirav, a osven mene i Gligorov be{e prisuten i ministerot Malevski i {efot na kabinetot na predsedatelot Gligorov. Nikoj ni{to ne spomena bidej}i ne mo`eme nie da zboruvame vo prisustvo na {efot na dr`avata. Spored toa, predsedatelot Gligorov odbra da ne go pokrene pra{aweto. Jas mo`ev samo da padnam vo nesvest. ]e be{e apsurdno vo negovo prisustvo jas da pokrenam pra{awe {to e sosema sprotivno ili poinakvo od toa {to vladata go tretira vo toj moment.
FOKUS: Dali potoa go pra{avte: zo{to?
TUPURKOVSKI: Ne go pra{av, tuku podnesov ostavka istiot den, na 18-ti maj, na pozicijata pretstavnik na pretsedatelot vo SAD. Mojot stav be{e jasen, be{e politi~ki, no nikoga{ ne se dozvoli da se rasprava za toa vo Sobranieto ili vo RM .
FOKUS: Zo{to toga{ ne gi iznesovte ovie detali vo javnosta?
TUPURKOVSKI: Ne gi iznesov od dve pri~ini. Na 19-ti bev na sredbi kaj ministrite: Mok od Avstrija i Jasenski od Ungarija. Samo na 20-ti maj bev vo Skopje. Toga{ go zapoznav pretsedatelot Gligorov so toa {to go dobiv od niv, no ve}e kako privaten gra|anin i niven li~en prijatel. Zatoa i mi bea izneseni predlozite na Grcija, odnosno nivnite gledawa na konfliktot pome|u RM i Grcija. Utredenta se vrativ vo SAD da si go soberam semejstvoto. Istiot den me napadnaa za predavstvo.