Бугарија со закон ќе го избрише ОМО Илинден-Пирин!

5 бота за пола саат ... Изгледа тие парите од ЕУ наместо да развивате Бугарија вие за пропаганда ги трошите:vozbud::vozbud::vozbud:
`б'лгарштината в Македонија` е многу добар бизнис и ништо друго. Исплатата оди преку Министерство за надворешни работи на Бугарија.

5 бота за пола саат ... Изгледа тие парите од ЕУ наместо да развивате Бугарија вие за пропаганда ги трошите:vozbud::vozbud::vozbud:
A vie parite od Soros i Belgrad si gi slagate vo dzebot, oti propagandata vi e epten slaba ! :wink:

Што се однесува до Ванга,пред неколку дена гледав руски документарец за бабата Ванга,на почетокот од тој филм е јасно нагласено,цитирам:,,Во Петрич,настојаштото местоживеене на Ванга,живејат повеке етникуми,а наи-бројни се Бугари и Македонци.

П
одоцна во документарецот е нагласено дека баба Ванга е родена во село близу Струмица,денешна Р.Македонија и дека Ванга е по народност Македонка.

Но,ако се земе в предвид фактот дека Ванга е родена во 1911г.тогаш и ништо не е чудно ако по рождение е Бугарка.

Нели Струмица и околината до 1919г.се во границите на Бугарија?

Што се однесува до Ванга,пред неколку дена гледав руски документарец за бабата Ванга,на почетокот од тој филм е јасно нагласено,цитирам:,,Во Петрич,настојаштото местоживеене на Ванга,живејат повеке етникуми,а наи-бројни се Бугари и Македонци.

П
одоцна во документарецот е нагласено дека баба Ванга е родена во село близу Струмица,денешна Р.Македонија и дека Ванга е по народност Македонка.

Но,ако се земе в предвид фактот дека Ванга е родена во 1911г.тогаш и ништо не е чудно ако по рождение е Бугарка.

Нели Струмица и околината до 1919г.се во границите на Бугарија?

Македонија пред неколку илјади години беше до Индија, дали тоа треба да значи дека сите до Индија се Македонци? :toe:

Просветли ме:pos2:

И ти мислиш дека со тие слики ни докажа дека баба Ванѓа е Бугарка. Жалам ти го акалот. Ја ми кажи од кога во православното христијанство има светица „ Света Петка Блгарска„ ? А и заборави да споменш дека храмот е построен и завршен после смртта на Ванѓа :vozbud:

Моштите на света Параскева/Петка Епиватска биле однесени во бугарската метропола Трново во 1230 година и останале таму до 1395, кога биле однесени во Видин и Белград, а потоа во 1521 во Цариград. Накраj се нашле во молдавскиот град Jаш во 1641, каде се и денес. Уште во средниот век света Петка била почитувана како чуварка на Бугариjа и еден од симболите на царството, за кое сведочат договорите на царот Иван Александар, житието на свети патриарх Евтимиj Трновски и така натаму. Придавката "бугарска" има традициjа од векови.

Моштите на света Параскева/Петка Епиватска биле однесени во бугарската метропола Трново во 1230 година и останале таму до 1395, кога биле однесени во Видин и Белград, а потоа во 1521 во Цариград. Накраj се нашле во молдавскиот град Jаш во 1641, каде се и денес. Уште во средниот век света Петка била почитувана како чуварка на Бугариjа и еден од симболите на царството, за кое сведочат договорите на царот Иван Александар, житието на свети патриарх Евтимиj Трновски и така натаму. Придавката "бугарска" има традициjа од векови.

Полека бе, едно по едно.

Дали Бугарија во 1230 година се викаше БУГАРИЈА!?

благодарам за прашањата. По ред :
1. Давко - не знам за кој Давко питаш, можеби за Давков. Изјасни се и ќе ти одговорам.
2. Ванчо Михајлов - Македонски крволок и продадена душа на Бугарите. Пред да стане председател на ВМРО , во Штип Србите убиваат брат му и татко му и тој развива некаква психичка болес на тема Срби. Исто и како Хитлер против евреите кога во првата светска војна евреин го скопува Хитлер. Со доаѓането на власт на Мхајлов во ВМРО , таа од Македонска станува изклучиво Бугарска организација и заштитава отворено Бугарски цели
3. Каква е версијата ти за убијството на јане Сандански и на Тодор Александров ? - Сандански е убиен по заповед на Бугарскиот цар затоа што не се слага со неговите идеи дека Македонија е Бугарска. Сандански од раѓането си па до смртта е бил Македонец до коска и се е борил само и единствено за Независима Македонија. Има случаи кога Сандански води битки со чети додјени од Бугарија затоа што тука е Македонија и Бугарски чети место немат овде. Александров - Македонец, кој подпишува мајскиот манифест ( во него се вели дека ВМРО ке се бори против Грција, Србија , но и против Бугарија за обединета Македонија) и поради тоа подпишување е убиен од слугите на Михајлов , којшто после ги изколва (1923 г.) скоро сите членови на ВМРО кој се за независна Македонија а не се согласуваат со неговиот Бугарски став.
4. За убијството на Борис Сарафов и Иван Гарванов ? - Сарафов и Гарванов се Македонци кои под притисок на Бугарската политика и полиција го менуват својот став и се одкажуваат од Македонија. Затоа и се накажани со смрт од Јане. Сарафов оди во Женева дека проба да го ипотекира Охридското езеро за да добие пари за ВМРО за ослободување на Македонија. Таму дава интервју за весник Тајмс во кое вели дека тој е Македонец и не се бори за обединување на Македонија со Бугарија а за ослободување на Македонија и развиток како независна и самостојна држава. После враќането од Женева е арестуван од Бугарите и седи во затвор за тие негови зборови , каде е принуден да заигра на Бугарската карта , за което и ја добива смртната казна од Сандански.
5. Какво е мнението ти за Чернопеев ? - Чернопеев или Чернјо Пеев е еден од Малкото Бугари кои се помагале на Македонија и на Македонците без да сакаат ништо за отплата. Тука можам да го сложам и Јаворов, и Паница , ако не се лажам. Со такви Бугари кои ги признават Македонците и Македонската нација секој Македонец ќе биде пријател.
6. Од кое село бе лјубовницата на јане Сандански. Кој ја взе после за с'пруга ? Тоа од тебе го слушам че Сандански имал лубовница. Не сум го сретнал на друго место а и Прадедо ми кој го познаваше добро Сандански не ми кажал за лубовница. Може да сум бил мал за такви работи, а може и да немало таква. Кој знае ?
Благодарја ти, макар че отговор'т ти ме разочарова.
Това мога да го прочета в'в всеки учебник от Македонија, както и в македонската преса.
Слушал с'м го до втр'сване и преди това, когато слушах емисиите на
радио Скопие като младеж.
Не исках цитати, Исках твоето лично мнение.
Тв'рде си умен, за да приема, че вјарваш на това, което написа по горе.
Но ти си знаеш нај-добре зашто го правиш. Целта оправдава средствата, нали ?

П.С.
Между другото, имал е јане лјубима жена от нашија крај.
И никој не смеел да се доближи до неја, и дори само да ја погледне.
Заштото немало да се сабуди на другата сутрин...
Много ја е обичал един момак от с. Добротино.
Кагото разбрал дека јане веке не се интересува од неја,
отишал и нашел четата, Помолил да разговара со јане и питал дали е така,
и дали он ке му даде благословијата да и посака раката.
Така се оженил за неја.

И не е убиен јане по заповед на царот. Това е точно.

Ако треба да се држим на фактите Ванѓа беше умрела веќе кога се отвори за прв пат црквата. Така да немој да лупаш зелени. Памтам много добро какви беа скандалите затоа дека ја рисуваа внатре Ванѓа како светица, без да е . А и не ми отговори на прашањето - Зар има во православното христијанство таква светица ? Света Петка Блгарска ? С тоа татарски шовинизам до никаде нема да стигнете.

Да-а-а, а сите во Бугариjа помниме како самата Ванга беше присутна кога беше осветена црквата... Еве цитат за датумот:

Наплив в ц'рквата на Ванга

Благоевград. Стотици наши и чужди туристи ште атакуват днес ц'рквата "Света Петка Б'лгарска" в Рупите на храмовија празник. Светата обител бе построена през 1994 година от пророчицата Ванга...

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-14&article=251680

Еден совет: држи се до фактите.

:tapp:

Ајде да ми пастираш тука оригинал православен документ во кој се вели „Света Петка Бугарска„ те молам :pos2::pos2::pos2:
Придавката "бугарска" има традициjа од векови , ама само во шовинистичките татарски изперени мозоци. Никаде во православното христијанство не ги делат рабите божи на едни или на други нации. Насекаде се или христијани, или евреи , или неверници. Таа придавка сте си ја допишале вие, како и најголем дел од Бугарската историја.

За твоја информација,Бугарија е Бугарија од 9ти век па наваму.
Благодарам на информацијата, тогаш како може ние Македонците да сме бугари кога вас ве има од 9ти век, а нас Македонците уште пред 20 илјади години ?:vozbud:

пс не си ми одговорил уште на #724

Ајде да ми пастираш тука оригинал православен документ во кој се вели „Света Петка Бугарска„ те молам :pos2::pos2::pos2:
Придавката "бугарска" има традициjа од векови , ама само во шовинистичките татарски изперени мозоци. Никаде во православното христијанство не ги делат рабите божи на едни или на други нации. Насекаде се или христијани, или евреи , или неверници. Таа придавка сте си ја допишале вие, како и најголем дел од Бугарската историја.
Иска ми се да те попитам оште нешто ако може.
Дали знаеш која е Кнјагинја Олга , женета за кнјаз Игор
и п'рвата канонизирана руска светица. Отдека е ?

Дали знаеш кој е п'рвијат Киевски и Всерусијски митрополит ?
Отдека е тој. Чиј ученик е ?

Полека бе, едно по едно.

Дали Бугарија во 1230 година се викаше БУГАРИЈА!?

Епа ова е периодот на царот Иван Асен II, еве што пишува на црквата што jа изградил:
В лјато 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самод'ржец на б'лгарите, син на старија цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрај пречестната тази ц'рква в името на светите 40 м'ченици, с помоштта на които в дванадесетата година от царуването си, в којато година се изписваше този храм, излјазох на војна в Романија [Тракија] и разбих гр'цката војска, а самија цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му болјари. И цјалата му земја от Одрин и до Драч превзех, гр'цка оште и арбанашка [албанска] и ср'бска; а п'к градовете, които се намират около Цариград, и самија този град владееха фр'зите [латинците], но и те се покорјаваха под р'ката [скипт'ра] на моето царство, понеже нјамаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си [с'штествуваха], т'ј като Бог така заповјада, понеже без Него нито дело, нито слово не се изв'ршва. Нему слава вовеки, амин.

Стрелецот,сепак тоа не го менува фактот дека бугарите се измислени во 9тиот век и пред тоа немало бугарстан, дека ние Македонците во споредба од вас сме постари 30 илјади години.

А во врска со текстот што го пушти, те молам дај ми еден scan од оригиналот за да го видиме дали навистина постои тој документ, поради тоа што јас можам овде да напишам дека ние Македонците ја создадовме земјата дојдени од една друга планета која што се вика МАКЕДОНИЈА поради фактот што ние сме најстариот народ во светот.

2. Ванчо Михајлов - Македонски крволок и продадена душа на Бугарите.
Со доаѓането на власт на Мхајлов во ВМРО , таа од Македонска
станува изклучиво Бугарска организација и заштитава отворено Бугарски цели
Когато отидеш в гр. Сандански, изкачи се на х'лма над града.
Тамо ке најдеш тази паметна плоча. Прочети какво пише на неја...

12008_088.JPG

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom