благодарам за прашањата. По ред :
1. Давко - не знам за кој Давко питаш, можеби за Давков. Изјасни се и ќе ти одговорам.
2. Ванчо Михајлов - Македонски крволок и продадена душа на Бугарите. Пред да стане председател на ВМРО , во Штип Србите убиваат брат му и татко му и тој развива некаква психичка болес на тема Срби. Исто и како Хитлер против евреите кога во првата светска војна евреин го скопува Хитлер. Со доаѓането на власт на Мхајлов во ВМРО , таа од Македонска станува изклучиво Бугарска организација и заштитава отворено Бугарски цели
3. Каква е версијата ти за убијството на јане Сандански и на Тодор Александров ? - Сандански е убиен по заповед на Бугарскиот цар затоа што не се слага со неговите идеи дека Македонија е Бугарска. Сандански од раѓането си па до смртта е бил Македонец до коска и се е борил само и единствено за Независима Македонија. Има случаи кога Сандански води битки со чети додјени од Бугарија затоа што тука е Македонија и Бугарски чети место немат овде. Александров - Македонец, кој подпишува мајскиот манифест ( во него се вели дека ВМРО ке се бори против Грција, Србија , но и против Бугарија за обединета Македонија) и поради тоа подпишување е убиен од слугите на Михајлов , којшто после ги изколва (1923 г.) скоро сите членови на ВМРО кој се за независна Македонија а не се согласуваат со неговиот Бугарски став.
4. За убијството на Борис Сарафов и Иван Гарванов ? - Сарафов и Гарванов се Македонци кои под притисок на Бугарската политика и полиција го менуват својот став и се одкажуваат од Македонија. Затоа и се накажани со смрт од Јане. Сарафов оди во Женева дека проба да го ипотекира Охридското езеро за да добие пари за ВМРО за ослободување на Македонија. Таму дава интервју за весник Тајмс во кое вели дека тој е Македонец и не се бори за обединување на Македонија со Бугарија а за ослободување на Македонија и развиток како независна и самостојна држава. После враќането од Женева е арестуван од Бугарите и седи во затвор за тие негови зборови , каде е принуден да заигра на Бугарската карта , за което и ја добива смртната казна од Сандански.
5. Какво е мнението ти за Чернопеев ? - Чернопеев или Чернјо Пеев е еден од Малкото Бугари кои се помагале на Македонија и на Македонците без да сакаат ништо за отплата. Тука можам да го сложам и Јаворов, и Паница , ако не се лажам. Со такви Бугари кои ги признават Македонците и Македонската нација секој Македонец ќе биде пријател.
6. Од кое село бе лјубовницата на јане Сандански. Кој ја взе после за с'пруга ? Тоа од тебе го слушам че Сандански имал лубовница. Не сум го сретнал на друго место а и Прадедо ми кој го познаваше добро Сандански не ми кажал за лубовница. Може да сум бил мал за такви работи, а може и да немало таква. Кој знае ?
Благодарја ти, макар че отговор'т ти ме разочарова.
Това мога да го прочета в'в всеки учебник от Македонија, както и в македонската преса.
Слушал с'м го до втр'сване и преди това, когато слушах емисиите на
радио Скопие като младеж.
Не исках цитати, Исках твоето лично мнение.
Тв'рде си умен, за да приема, че вјарваш на това, което написа по горе.
Но ти си знаеш нај-добре зашто го правиш. Целта оправдава средствата, нали ?
П.С.
Между другото, имал е јане лјубима жена от нашија крај.
И никој не смеел да се доближи до неја, и дори само да ја погледне.
Заштото немало да се сабуди на другата сутрин...
Много ја е обичал един момак от с. Добротино.
Кагото разбрал дека јане веке не се интересува од неја,
отишал и нашел четата, Помолил да разговара со јане и питал дали е така,
и дали он ке му даде благословијата да и посака раката.
Така се оженил за неја.
И не е убиен јане по заповед на царот. Това е точно.