Масовни отпушања во македонските металуршки компании

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Mene stvarno me interesira koi bi bile posledicite za nas. Iskreno prasuvam, nema nikakva ironija vo prasanjeto, stvarno sum vinkla po ekonomija.

Ja posto sum kjutuk po ekonomija imam edno prasanje do nekoj po zaposnaen:

Imajki vo predvid deka metalurskata industrija ima najgolem udel vo izvozot na Makedonija a so toa i vo polnenjeto na kasata, a imajki ja predvid i krizata koja ja zafati Evropa i drugiot del od Svetot kade sto imame gurbetcii, koi sto isto taka igraat znacajna uloga vo polnenjeto na kasata, dali seto toa ke se odrazi negativno na nasata ekonomija? Devizni razervi.... ili sto i da se tie? :) Dali ke moze da se izdrzuva budzetot kako sto e projektiran? Koi ke bidat posledicite?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Е па отвори еден КАЈГАНА универзитет,како Фијат или Бојо за да се наполниш пари,гледам има заинтересирани потенцијални економски аналитичари.:smir:
Фала, но не фала.

Поголем лезет ми е потенцијалните економски аналитичари, а и на тие со дипломи од нивните универзитети бесплатно да ги подучувам на Кајгана форум :smir:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Mene stvarno me interesira koi bi bile posledicite za nas. Iskreno prasuvam, nema nikakva ironija vo prasanjeto, stvarno sum vinkla po ekonomija.
Oдговорот е многу прост, не треба да си експерт по економија за да го видиш, ти треба само логиката да ти работи, без мозокот да ти е поматен.

Земи прост пример. Ти произведуваш бурек, а 90% од твоето производство е наменето за селаните од соседното село. А соседното село е во криза. Бурек моментално не им треба. Што ќе се случи, и како тоа ќе се одрази на твојот бизнис?

Ете ти го и одговорот за девизните резерви.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
За тебе лично не би требало да има оти гледам дека наместо да висиш на светскине берзи,ти заедно со нас учествуваш на состаноциве за спрсвување со кризи,инаку за економија земи бројче за на (ВЕКА) Висока Елитната Кајгана Академија,сигурно ќе се стекнеш со добро познавање на економијата.:helou:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Oдговорот е многу прост, не треба да си експерт по економија за да го видиш, ти треба само логиката да ти работи, без мозокот да ти е поматен.

Земи прост пример. Ти произведуваш бурек, а 90% од твоето производство е наменето за селаните од соседното село. А соседното село е во криза. Што ќе се случи, и како тоа ќе се одрази на твојот бизнис?

Ете ти го и одговорот за девизните резерви.
Toa znaci deka otidovme jabana za 2-3 godini kako drzava. Taka?
Nema pari od gurbetciite, nema pari of fabrikite, ke nema pari za administritivcite, ke nema pari za kupuvanje stoki od nadvor..... samo so kineska roba ke ziveeme izgleda.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Nema pari od gurbetciite, nema pari of fabrikite, ke nema pari za administritivcite, ke nema pari za kupuvanje stoki od nadvor..... samo so kineska roba ke ziveem izgleda.
Е па и затоа има лек,го викаат МЕЛАМИН.:smir:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Nema pari od gurbetciite, nema pari of fabrikite, ke nema pari za administritivcite, ke nema pari za kupuvanje stoki od nadvor..... samo so kineska roba ke ziveem izgleda.
Не.

Тоа значи дека ќе чекаме тие што пред нас отишле јабана да се опорават, па да почнат повторно да купуваат.

А пошто администрацијата на чичко Буш вбризга 700 милијарди за да го оправи домино ефектот, значи дека за брзо време се ќе биде по старо.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не.

Тоа значи дека ќе чекаме тие што пред нас отишле јабана да се опорават, па да почнат повторно да купуваат.

А пошто администрацијата на чичко Буш вбризга 700 милијарди за да го оправи домино ефектот, значи дека за брзо време се ќе биде по старо.
Како и последниве 100 и кусур години.:toe:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Како и последниве 100 и кусур години.:toe:
Мислев на тоа дека ќе се вратат на работа оние за кои е темава и кои претставуваат колатерална штета на 700 милијарди тешката дупка на американската економија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мислев на тоа дека ќе се вратат на работа оние за кои е темава и кои претставуваат колатерална штета на 700 милијарди тешката дупка на американската економија.
Можеби и оние 160тина Прилепчани кој ги затворија своите фирми,пак ќе ги отворат и ќе си ги вработат истите одпуштени работници.Само би додал:-па не е интересно без кризи бе,станува некако еднолично и досадно,народот прибегнува кон педофилија,чедоморство и слични работи,вака економските кризи само можат да не “сплотат“ во борбата кон нашата кауза,токму од тој аспект гледам позитивност во кризата на Волстрит,барем за нас како Македонија.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom