Како изгледа вистината?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Како ја препознавате вистината кога не ја гледте со свои очи? Кога некој нешто ви кажува, како одлучувате дали е искрен или ве лаже?
Дали тоа го правите според зборовите кои ги користи, според понатамошната ваша анализа на разговорот во кој заклучувате дека нема ни најмала грешка во која би се посомневале или едноставно се` земате здраво за готово?
Дали можеби посебно внимание обрнувате на изразот на лицето на соговорникот, додека нешто ви изјавува? Ако е така, колку сметате дека може да е точно и тоа? Колку сте сигурни дека ако некој сака да ве излаже, неможе и тој дел да го одглуми?
Или па се` зависи од тоа кој човек ви зборува? Колку го познавате, колку доверба имате во него и колку сте сигурни дека не би ве излажал за ништо? Колку може и тоа да е фактор според кој би пресудиле дека ви се кажува вистината?
Има ли за вас апсолутна вистина или секогаш постои шанса, ако нештото не сте го виделе со свои очи, да е лажно пренесено?

Параноична тема, нели?:vozbud:

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Не може да се знае дали некој човек ви ја кажува вистината или не, ја мн верувам во луѓето така што и повеќе пати сум бил изневеруван и од љуѓе што ги знам мн години.
Мн тешко може да се каже како изгледа вистината, мислам дека за тоа прашање нема сеуште одговор.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Има ли за вас апсолутна вистина или секогаш постои шанса, ако нештото не сте го виделе со свои очи, да е лажно пренесено?
Секогаш постои шанса. Секогаш ако нешто што не сум го сведочела, а ми го пренесе некој друг, може да биде преувеличено, може да биде полукажано, недокажано, субјективно пренесено.
Најдобар извор за дознавање што е точно сум самата јас и сведочењето на ситуацијата сама и дознавање што е точно. Сепак сметам дека кога веќе некој ми пренесува некоја информација, дали ќе верувам многу зависи и од тоа кој ми кажува и колку ми е близок. Ако е некој екстремно близок, мислам дека повеќе би му верувала, отколку некому кој не го знам, иако секогаш има исклучок, па некогаш и тој што ти е близок може погрешно да те информира, ама генерално тие што ми се блиски релевантно ми кажувале.
Најчесто не препознавам кога некој ме лаже, затоа што има луѓе кои се премногу добри глумци/глумици, па толку знаат како се да спакуваат, така што не би се посомневала дека лажат. Ама после сум ја дознала вистината и не ми се верувало дека сум паднала на слаткоречивост.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Додека не постои барем некој за кој што може да се докаже дека знае се`, вистината ќе биде релативна работа.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Ako me pogledne vo ochi nema shansi da me izlaze nikoj ..ednostavno imam 6 to setilo

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
Како ја препознавате вистината кога не ја гледте со свои очи? Кога некој нешто ви кажува, како одлучувате дали е искрен или ве лаже?
Обично зависи од личноста. Ако ми е блиска и знам дека не би ме излажала за такво нешто, ќе поверувам. Доколку знам дека има шеговит карактер, нормално дека нема, ќе ја ставам на IGNORE и од немајкаде ќе се откаже сама. Се има случено на 2-3 пати една другарка да истера цел филм со лажење, меѓутоа после првиот пат, ја активирам погоре споменатата команда :pos:

Дали тоа го правите според зборовите кои ги користи, според понатамошната ваша анализа на разговорот во кој заклучувате дека нема ни најмала грешка во која би се посомневале или едноставно се` земате здраво за готово?
Како што сум ветер во магла при чести ситуации, ми се случува да земам нешто здраво за готово и да си се убедувам сам себе дека тоа е така, и се молам да не испадне обратното :pos: Се се однесува до личноста која го соопштува :)

Дали можеби посебно внимание обрнувате на изразот на лицето на соговорникот, додека нешто ви изјавува? Ако е така, колку сметате дека може да е точно и тоа? Колку сте сигурни дека ако некој сака да ве излаже, неможе и тој дел да го одглуми?
Или па се` зависи од тоа кој човек ви зборува? Колку го познавате, колку доверба имате во него и колку сте сигурни дека не би ве излажал за ништо? Колку може и тоа да е фактор според кој би пресудиле дека ви се кажува вистината?
Да, обрнувам внимание на изразот на лицето, а и мислам дека гледано од тој аспект, може да се погоди дали личноста лаже или не. Апсолутна доверба дека никогаш не би ме излажал/а - такво нешто не постои кај ниту една личност (барем кај мене), па без разлика колку и да ми е блиска.

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Сеа ќе ви кажам као изгледа вистината.

Клиничка слика
Вистината е едноклеточен организам составен од јадро,плазма,цитоплазма,рибозоми,нуклеотид,и плазмоиди.На почетокот има неколку влакненца,а на крајот едно камшиче издолжено во форма на спирала.
Вистината обично е сместена,под јазикот,а некогаш има случаи и околу грлото да биде сместена,што кога се користи се меша со јазикот и доаѓа во употреба.
Последните години научниците од универзитот за Вистинологија открија дека лицата кои се на повисоки службени места, имаат проблем со вистината,и при активирањето на органот за говор - Јазик,со зголемувањето на плунката,по правило треба вистината да испадне кај јазикот,но кај нив се задржува на забите,и откријаа дека сите лица од високи служеби места имаат пожолтени заби.
Истиот овој проблем е пронајден, кај многу лица со балканско потекло.

Заштита и превенција

За да се заштитиме од вистината,потребно е да имаме влакна на јазикот.Обично луѓето се раѓаат по потреба со влакна на јазикот, но доколку немаат,добиваат срамни влакна на јазикот,лижејќи туѓ полов орган.

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Se zavisi od moeto fanky mood! Ako se skoncentriram i obrnam vnimanie na tekot na razgovorot mnogu lesno mozam da prepoznaam slatki lagi!Ama pustata jas mnogu cesto sum vo shitty mood i ne obrnuvam vnimanie na ona sto sogovornicite go glagolat...maana mi e toa, prokleta bila!No, dokolku sum skoncentrirana e togas go skeniram i primam sogovornikot so site setila i, i te kako primetuvam lagi! Govorot na teloto i fluentnosta na govorot igraat golema uloga!

Mnogu zavisi od toa koj mi go prenesuva nestoto!Ako e licnost koja mi e bliska i na koja potpolno i veruvam togas definitivno nema prostor za somnezi za apsolutnosta na vistinata! No ako sosedkana mi ja prenesuva informacijata i pritoa sto pati mi povtoruva kako "ama stvarno se desilo" i te kako ima potreba od proverka na tocnosta!

С

Сатори

Гостин
Никогаш нема апсолутна вистина, секогаш ќе го има сегментот на малечка или голема „тајна“ (лага) која што ќе се појави од икс причини.
Затоа не ги перцепирам зборовите кои што ми ги сервираат, површни се, понекогаш се само тоа, зборови, без некое посебно значење.Ги барам емоциите од другата страна и ако чувствувам дека вреди им ја лепам буквално етикетата вистина, дури и тоа мене да ми стави превез преку очи.

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Вистината можам да ја наречам слатка горчина.Некогаш боли,некогаш радува,али секогаш не спасува.Колку и да е болна треба да се прифати,да се трудиме да ја препознаеме каква и да е,вистината може да те спаси во сите случаеви ти си спасен затоа што ја знаеш,победен-но спасен!Порано верував во повеќето работи што ми ги кажуваа и страшно ме нервираше ако некој ме лаже.Сега повеќе не верувам никому,можам да претпоставам кога ме лажат а кога не а и не земам се здраво за готово,не се лутам на никого ако ме лаже и јас знаам да лажам фала богу,зборовите се само копја со и без остар врв.Повеќе сакам вистината да се покаже со дела,да речеме дека ги сакам оние кои живеат по принципот диктум-фактум! Другите рецка не им мавам нека мелат нека зборат на празно.Не мора да ги препознавате лажговците,едноставно нека не ве погодува тоа што го кажале-кој и да е!Прво истражете потоа превртувајте се секоја вечер на перницата прашувајќи се каква корист имале да ве излажат или бидете среќни и благодарни затоа што некој ви ги отворил очите за нешто.:smir:

Член од
9 февруари 2008
Мислења
542
Поени од реакции
15
jas veruvam samo vo moite najbliski...toe znam deka e bi me izlazale...se nadevam a ostanatite ne mi e ni gajle dali me lazat ili ne...abe koj lae se sekava...odba bi go setila..i da ne go poznavam...ednodtavno gi zanm facite koi gi pravi...site pravat slicni i zbunet e i pocnuva da crvenee...vednas ke prepoznaam

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Знам дека некој лаже кога кажува работи за кој што сум 100% сигурен дека ги знам.
Сите лажеме по малку, и сите викаме дека сме секогаш искрени и отворени, но не сме.

Член од
24 септември 2008
Мислења
450
Поени од реакции
14
Tocno deka vistinata e relativna rabota. Retko veruvam na lugeto i znam koga nekoj laze. Inace jas sum premnogu iskrena i sekogas ja pretpocitam vistinata kolku i da e bolna. Znaci osven profesorite ne lazam nikoj drug i zatoa lagite me vadat od takt. U svaki slucaj gi cenam lugeto koi se na stranata na vistinata i koi imaat hrabrost da ja kazat u oci.

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Обично верувам дека ми ја зборуваат вистината и немам некое искуство со лаги освен моите внуци и внуки, ама со нив се правам дека им верувам . Интересни ми се и мислам дека познавам кога ме лажат ,ама не можам да кажам сто посто дека ја препознавам лагата.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Настрана очигледните лаги, за кои не треба особена умнешност да се препознаат...Во другите случаи, според она што ме има научено животното искуство, нема успешен начин да препознаеш кога некој не ти ја кажува вистината (макар тој некој да ти е исклучително блиска личност).
Што поради неговата способност "вешто" да ти ја сервира лагата, што поради нашето одбивање да прифатиме дека личноста може да не излаже...ја проголтуваме не-вистината без да бидеме свесни.
Дополнително, исклучително е тешко да одредиш што е апсолутна вистина (под услов истата воопшто да постои).

Се на се...Лично, скоро никогаш не си дозволувам да поверувам целосно во нечија, било чија, приказна. Може свесно да одберам да "навивам" за одредена вистина, но секогаш во позадината на свеста ќе ми остане сомнежот.
Иако тоа ме лишува од леснотијата на безрезервната доверба, од друга страна пак, ми овозможува да се заштитам од разочарувањето кое го носи сознанието дека си излажан.

Kajgana Shop

На врв Bottom