Сатанизам

S

smart ass

Гостин
Имаш инфо колку сатанисти има во Македонија ама мислам конкретно на лавеј бидејчи нели тој сатанизам нема обреди кои повредуваат трети лица.

(подфорумот го згрешив:))

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Имаш инфо колку сатанисти има во Македонија ама мислам конкретно на лавеј бидејчи нели тој сатанизам нема обреди кои повредуваат трети лица.

(подфорумот го згрешив:))
Немам, затоа што тоа е индивидуална идеологија. Не функционира на принцип на монотеистичките религии, се е подредено на индивидуата, целта е квалитет а не квантитет.
Црквата на сатаната на Лавеј не ги објавува информациите за своите членови, нивниот број, идентитет итн.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Штом сме тука , што значење има овој

За црквата на Лавеј.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Штом сме тука , што значење има овој

За црквата на Лавеј.
На сликата е Бафомет или "The goat of mendes", креирана од Елифас Леви во 1854. Инаку во Сатанизмот на Лавеј, Бафомет е едно од пеколните имиња т.е едно од имињата на Сатаната
Веќе е објаснето што претставува Сатаната во Сатанизмот на Лавеј, дефиницијата е во 9-те сатански изјави!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали е он Бог на кого се молат сатанистите ?
Ако мислиш на Сатанизмот на Лавеј, одговорот е не! Сатанистот е самиот на себе бог, не се покорува никому и се стреми да го достигне тој степен на бог! Значи за нас бог не е ентитет на кој треба да му се покоруваме, туку бог е цел која треба да ја достигнеме!
Јас лично на пример, се сметам како дел од Апсолутот, а не како нешто одвоено од него, нешто кон кое треба да имам стравопочит и да се сметам за негов слуга!
Инаку постојат и Сатанисти кој Сатаната го сметаат за Антропоморфно суштество и му се покоруваат, го сметаат за бог! Но тие се обожавачи на ѓаволот!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ако мислиш на Сатанизмот на Лавеј, одговорот е не! Сатанистот е самиот на себе бог, не се покорува никому и се стреми да го достигне тој степен на бог! Значи за нас бог не е ентитет на кој треба да му се покоруваме, туку бог е цел која треба да ја достигнеме!
Јас лично на пример, се сметам како дел од Апсолутот, а не како нешто одвоено од него, нешто кон кое треба да имам стравопочит и да се сметам за негов слуга!
Инаку постојат и Сатанисти кој Сатаната го сметаат за Антропоморфно суштество и му се покоруваат, го сметаат за бог! Но тие се обожавачи на ѓаволот!
Ako e така тогаш што потреба од овој рогатиов ?
Што улога ви има во црквата ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ako e така тогаш што потреба од овој рогатиов ?
Што улога ви има во црквата ?
Со цел да биде оној која "боцка" во очите на лицемерите! Да пркоси, Сатанизмот е противник и обвинувач на монотеизмот, а во овие три религии ликот кој е синоним за противник и обвинувач е Сатаната, Accuser на еврејски е "SATAN".

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Хммм се е убаво смислено само што знам.
Може , може крајот ќе каже ама не ми мириса на убаво.
И една друга забелешка што има против монотеизмот кога нели богови не признава сатанизмот ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хммм се е убаво смислено само што знам.
Може , може крајот ќе каже ама не ми мириса на убаво.
И една друга забелешка што има против монотеизмот кога нели богови не признава сатанизмот ?
Па по таа логика и богот од библијата непризнава други богови, а сепак вели "немај други богови освен мене"! Сатанизмот на Лавеј не тврди дека е религија за сите и нема тенденции да биде најбројна религија како што е случајот со останатите! Тука квалитетот е тоа што се бара а не квантитетот! Ако јас можам да си живеам како сакам, ако никој не ја наметнува неговата воља на мене, немам ништо против и во мачорот во чизми да верува!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Сакаш да кажеш дека имате Богови у кои верувате ?

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Па по таа логика и богот од библијата непризнава други богови, а сепак вели "немај други богови освен мене"! Сатанизмот на Лавеј не тврди дека е религија за сите и нема тенденции да биде најбројна религија како што е случајот со останатите! Тука квалитетот е тоа што се бара а не квантитетот! Ако јас можам да си живеам како сакам, ако никој не ја наметнува неговата воља на мене, немам ништо против и во мачорот во чизми да верува!
Само една мала забелешка...за болдот.
Како што велиш приврзаник си на сатанизмот на Лавеј, а сакаш да живееш без никој да ти кажува што да правиш.
Самото тоа што си приврзаник на нешто или некого кој дава совети т.е ти кажува што да правиш се коси со изјавата погоре.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сакаш да кажеш дека имате Богови у кои верувате ?
Па мислам дека бев јасен кога го кажав ова:
Сатанистот е самиот на себе бог, не се покорува никому и се стреми да го достигне тој степен на бог! Значи за нас бог не е ентитет на кој треба да му се покоруваме, туку бог е цел која треба да ја достигнеме!
Твоето прашање беше: "И една друга забелешка што има против монотеизмот кога нели богови не признава сатанизмот ?"
На тоа мислев дека не е противењето кон боговите на монотеизмот, туку кон самиот монотеизам! Затоа што ги наметнува своите норми и закони и се стреми да ги контролира животите на луѓето.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Како што велиш приврзаник си на сатанизмот на Лавеј, а сакаш да живееш без никој да ти кажува што да правиш.
Самото тоа што си приврзаник на нешто или некого кој дава совети т.е ти кажува што да правиш се коси со изјавата погоре.
Не само тоа туку имаат и 9 сатански заповеди.
Закони кои мораат да ги почитуваат , нели ?

--- надополнето ---

Lavej spored toa e zakonodavec nesto kako Mojsej.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е точно! Сатанизмот не ти кажува што да правиш, туку презентира одредена идеологија, ако се препознаеш во таа идеологија, тогаш си сатанист, ако не не си! Еве дел од апликацијата за членство:
Satanism is not for everyone, but if it is for you, we welcome you. We are not a fan club, a pen-pal society, or a lonely hearts group. We are a group of dynamic individuals who stand forth as the ultimate underground alternative, the “Alien Elite.
http://http://www.churchofsatan.com/Pages/CS%20Basic.pdf

--- надополнето ---

Не само тоа туку имаат и 9 сатански заповеди.
Закони кои мораат да ги почитуваат , нели ?

--- надополнето ---

Lavej spored toa e zakonodavec nesto kako Mojsej.
Не се никакви заповеди, туку ИЗЈАВИ! Девет Сатански изјави, што претставува Сатаната! Не ги извртувај работите!

Kajgana Shop

На врв Bottom