Испити на крај на година во средното и основното образование

Статус
Затворена за нови мислења.

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
На сите им сметаат екстерниве зошто подобро е од татко им директор или доктор, со еден повик да им се напишат сите петки.
Не дека ќе се нешто тешки, одговори со заокружвење под а,б и в.
Стварно не разбирам шо се крева олкава узбуна околу ова.
Иако повеќе сум да ни се поделени на пример да правиме на полугодие екстерен и уште еден на крај година, на поделен материјал зошто вака треба на све да правиме, а тешко кој ќе запамти нешто шо учел од септември или октомври кога уште бил под летни импресии.
Нема врска, тие што поминуваат со врски, екстерни или не пак ќе си продолжат по старо, пак на крај ќе им ги поправат оцените. Ама ние што цела година сме учеле треба пак да одговараме за нешто што веќе сме одговарале, безвезе.

Јоулин<---

Играорка
Член од
25 февруари 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
При основно училиште Видое Подгорец - Струмица ќе се полагааат следниве предмети (за 8мо одделение)

8а - македонски јазик
8б - англиски јазик
8в - биологија
8г - математика
8д - француски јазик

за вторите предмети сеуште нема никакви информации

Г

Грејвдигер

Гостин
Другар оваа година имам само 1 учебник тој по англиски ми е од тие headway другото ми се се склопувани скрипти или пак ,,наставни помагала од проф....." од наши професори ги фотокопираме значи цели во некоа книжарница што имаат склучен договор заз провизија а од нив учиме само од 30-40 страни друго се е диктирање
Исто е и кај нас. Имаме само учебници англиски, математика и македонски... друго се е со скрипти по стручните предмети, а сигурно нас нема да ни дадат македонски, туку некој од стручните предмети како автоматика, електроника, мерења на ел. логички кола... Башка сите школи користат различни учебници и одат по различна програма.:jaj:

Друго, што ќе ни е полагање секоја година кога во матурата се проверува ученикот за сите четири годии. Или нека се укине матурата и нека има две тестирања, едно на полугодие и на крај година и готово.

И тоа што се прави пред општините не личи на ништо. Многу нецивилизиран народ излегува на протестите, кој кур им е да фрлат јајца, црепови да соборуват...? Само и наштетуват на општината која што нема никаква допирна точка со министерството за образование.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Нема врска, тие што поминуваат со врски, екстерни или не пак ќе си продолжат по старо, пак на крај ќе им ги поправат оцените. Ама ние што цела година сме учеле треба пак да одговараме за нешто што веќе сме одговарале, безвезе.
На тие шо учеле континуирано нема да им пречи повторно да одговараат на истото, треба само да го повторат ништо повеќе.
Ама на овие што се научени све на гага, шо преку цела година си дремат, не ни идаат на школо,нормално дека ќе им пречи.

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
На тие шо учеле континуирано нема да им пречи повторно да одговараат на истото, треба само да го повторат ништо повеќе.
Ама на овие што се научени све на гага, шо преку цела година си дремат, не ни идаат на школо,нормално дека ќе им пречи.
Не се согласувам. Материјалот е тежок, и треба да имам супер мозок за да запамтам 13 предмети од септември. Не е толку едноставно колку што мислиш, само џабе не малтретираат. Или па ако толку сакаат да праиме тестови, нека ни ги намалат предметите во школо, нека ги преполоват и готово.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Не се согласувам. Материјалот е тежок, и треба да имам супер мозок за да запамтам 13 предмети од септември. Не е толку едноставно колку што мислиш, само џабе не малтретираат. Или па ако толку сакаат да праиме тестови, нека ни ги намалат предметите во школо, нека ги преполоват и готово.
Koлку што знам секој клас ќе полага по еден предмет само.

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Koлку што знам секој клас ќе полага по еден предмет само.
Не мислев на тоа, мислев на предметите што ги учиме во школо. Сакам да кажам дека има многу материјал и многу предмети. Треба да биде како што е во странство, се учат по 7-8 предмети, а не кај нас по 15.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Не мислев на тоа, мислев на предметите што ги учиме во школо. Сакам да кажам дека има многу материјал и многу предмети. Треба да биде како што е во странство, се учат по 7-8 предмети, а не кај нас по 15.
Во странство уште на 12 години избираат предмети и според нив на факултет, јас лично мислам дека тоа не е добра идеја пошо јас од 12 години до сега 16 сменив мислење којзнае колку пати за кој факултет да одберам...
За тоа дека има многу материјал во право си, ама сите истрпеле до сега, а ќе можеме и ние:smir:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Во странство уште на 12 години избираат предмети и според нив на факултет, јас лично мислам дека тоа не е добра идеја пошо јас од 12 години до сега 16 сменив мислење којзнае колку пати за кој факултет да одберам...
За тоа дека има многу материјал во право си, ама сите истрпеле до сега, а ќе можеме и ние:smir:
Тоа да, ама кога ќе видам нешто што воопшто не ми се учи, а морам да го научам, ми се иде да го запалам учебникот и тој што го напишал :)

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.275
Поени од реакции
8.412
Законот гласи дека 10 дена пред полагањето мора да сме известени што ке полагаме, а датумите за полагање се закажани од 1-10 јуни. Значи ако паднит на Уставен, немат да полагаме. Ако Уставен одобрит, тогаш на протест.

Истото и за тебе погоре шо го објаснав. Никој не мислит, то е финтата. На сите им е колку да избегет од некој час. Закажи ти протест после завршувањето на часовите, па кажи ми колку души ке дојдат да те поддржат.
При основно училиште Видое Подгорец - Струмица ќе се полагааат следниве предмети (за 8мо одделение)

8а - македонски јазик
8б - англиски јазик
8в - биологија
8г - математика
8д - француски јазик

уште си сигурна во тоа дека ќе ги одложат ради рокот еве го рокот припазен е на нив им дале предмети за полагање на птт им дале на уште неколку други поделиле!

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573
Со протестот, барем во Скопје, се покажа несериозност и заради несериозни средношколци што си играат мајтап голем дел ќе страдаат. Кажи ми реално дали ти сериозно би сфатила некој кој на протест вика свирачи и игра чочек?
Не,зато и јас не излегов на протест. Не гледам причина поради која би протестирале се додека Уставниот Суд не донесе одлука. Башка,тотално е неорганизиран штрајкот, ни Унија на средношколци не го поддржа, ни професорите ( барем јавно не ). Се е само за да се изгубат часови зошо некој паметен не научил за денес,па ајде на штрајк.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не,зато и јас не излегов на протест. Не гледам причина поради која би протестирале се додека Уставниот Суд не донесе одлука. Башка,тотално е неорганизиран штрајкот, ни Унија на средношколци не го поддржа, ни професорите ( барем јавно не ). Се е само за да се изгубат часови зошо некој паметен не научил за денес,па ајде на штрајк.
Ок, јасно ми е, само ти велам искрено да не се надеваш на Уставен Суд, затоа што тој случај не е за на Уставен. Не спорам јас дали треба или не треба да ги правите тестовите, во тоа не навлагам, ама со оглед на моето познавање (делумно) на институциите во Република Македонија, мислам дека можам да кажам дека не треба да се надевате на отфрлање на законот, затоа што тоа не е обичен суд како другите, не е дај случај па ако е касно ќе го избришеме законот. Не оди тоа така.
Башка ако Уставниот Суд не го отфрли законот (што е најверојатно, со оглед на тоа што едноставно нема причина за да го отфрли, со оглед на улогата на истиот), џабе ќе ви се протести, затоа што одлуката на Уставниот Суд е конечна, единствена и неповратлива, а и нема начин да поднесете жалба.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072

8а - македонски јазик
8б - англиски јазик
8в - биологија
8г - математика
8д - француски јазик

И после зошто одите на штрајк , седете во школо :tapp::tapp:Кој к*р си играат со нас бе?На 22 мај да им полагам , како не.Тестот празен ќе им го вратам.Материјалот не е завршен уште.:tapp::tapp::tapp:

Јоулин<---

Играорка
Член од
25 февруари 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
И после зошто одите на штрајк , седете во школо :tapp::tapp:Кој к*р си играат со нас бе?На 22 мај да им полагам , како не.Тестот празен ќе им го вратам.Материјалот не е завршен уште.:tapp::tapp::tapp:

еее не празен, не ни одам тај ден...ама јас гарантирам дека ќе има некои изроди шо ќе га заебат работта, ама ај...а иначе у понеделник пак има штрајк нели?

Stefan Spasovski

Mister Birokrat
Член од
18 февруари 2006
Мислења
92
Поени од реакции
2
Во Георги Димитров ни дојде домакинот и ни вика штрајкот е завршен DOH !!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom