Како се настанати ИКОНИТЕ?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Нема тука никаков проблем.

Идеалното совпаѓање на верската „теорија„ со личната „пракса„ е најдобриот доказ за исправноста од верата.

Таму каде теоријата и праксата имаам непремостлив јаз, и тоа е одличен доказ за „точноста„ од теоријата.

А и праведните прават незаконски дела-па не се тие безгрешни ангели...
pa tokmu kaj hristijanite ima jaz megu teorijata i licnata praksa, sto e dokaz deka ne e ispravna taa vera.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тврдиш дека не е исправна а сигурен сум дека не живееш христијански па одтаму и немаш лични сознаинија за таквиот начин на живеење. Православните не познаваат граница меѓу теоријата и праксата-тие се една целина, меѓусебно преплетени.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Тврдиш дека не е исправна а сигурен сум дека не живееш христијански па одтаму и немаш лични сознаинија за таквиот начин на живеење. Православните не познаваат граница меѓу теоријата и праксата-тие се една целина, меѓусебно преплетени.
A de ako sakas kazi mi koja e praksava na Pravoslavnite???
Sto znaat onie koj se deklariraat deka se pravoslavni??
Osven na nekoj retki isklucoci koj ne se takvi.
Znaes sto znaat pravolsavnite?? Da se drogiraat, da se opivaat, da pcujat da legnuvaat sekoja vtora devojka, da pravat blud i nemoral. Da ne nabrojuvam uste nesto. A crkvata na seto ova ne reagira a tie se pripadnici na nejzinata crkva koj od mali se pripadnici na pravoslavieto so sto tie uste od bebinja se hristijani. A i kakov primer davaat Popovite (Svesteno lice so Teoloski fakultet) na pogreb vleguva vo crkva se moli za mrtovecot ( sto e pogresno) pusi cigari i na ispaganje od crkva pred mrtovecot mu cvoni mobilen telefon... sto ako mu zacvonese dodeka bese vnatre.
Ete ja praksata kaj niv...
Daj nesto novo da cueme.
Kaj kogo ste bile dali na nekoj sto ne znae za Bog ste mu kazale deka Isus umrel za nego??? Dali ja vrsite edna od najgolemite zapovedi koja ja dade Isus da go propovedate evangelieto???
Da ne mu dolzite nikomu nisto osven da se ljubite kako sto Hristos ve vozljubi vas dodeka bevte gresi???
Dali toa gto pravite Miki???

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Значи треба да се молиме како што кажа Исус а не во оној или оној кој е мртов.

Очигледно друга ти е целта што вака несакаш да го разбериш одговорот на твоето прашање во врска со молитвата,па затоа нема што да ти се објаснува повеке словото Божјо се прима во себе со срцето и не се објаснува секому кој може да прими нека прими,Бог има построги зборови за тие кои го негираат неговиот збор .

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Очигледно друга ти е целта што вака несакаш да го разбериш одговорот на твоето прашање во врска со молитвата,па затоа нема што да ти се објаснува повеке словото Божјо се прима во себе со срцето и не се објаснува секому кој може да прими нека прими,Бог има построги зборови за тие кои го негираат неговиот збор .
E pa nikade Isus ne rekol jas ko ke zaminam imajte drugi koj ke mi posreduvaat mene pa jas kaj otecot. Bibliski dokaz daj mi za toa.

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Во православната вистина нема што да се докажува зошто се работи за чиста вистина која сакал или не постои и ке постои нема секој човек сила за она кон што повикува евангелието .
Но ете, луѓето го слушаат словото на Исус Назареецот: „Каде се двајца или тројца собрани во мое име, таму сум и Јас посреде нив." (Мат. 18, 20) заради твојата преголема горделивост имаш чувство дека со својот сопствен разму можеш да најдеш одговор на секое прашање .Треба лично да се запознаеш со живата Црква Хростова да појдеш и да видиш .

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Во православната вистина нема што да се докажува зошто се работи за чиста вистина која сакал или не постои и ке постои нема секој човек сила за она кон што повикува евангелието .
Но ете, луѓето го слушаат словото на Исус Назареецот: „Каде се двајца или тројца собрани во мое име, таму сум и Јас посреде нив." (Мат. 18, 20) заради твојата преголема горделивост имаш чувство дека со својот сопствен разму можеш да најдеш одговор на секое прашање .Треба лично да се запознаеш со живата Црква Хростова да појдеш и да видиш .

Дела 5/38-39
А сега, ви велам: оставете ги овие луѓе и пуштете ги! Зашто, ако овие замисли или ова дело се од луѓе - ќе пропадне; но, ако е од Бога, не ќе можете да го уништите; пазете, да не станете борци против Бога!”
Бог даде една заповед која ниеден православен свештеник не ја прави тоа е да се проповеда евангелието на секое создание .
Дали му личи на поп на погреб да оди пред мртовец и да разговара на мобилен??? И дали личи на Поп да користи недолични зборови како закани и слично???
Нашата Борба не е против крв и место туку против силите на злото.

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Така е такае тука целосно се сложувам со тебе но знаеш има една поговорка ''Слушај го попот што зборува но не го гледај што прави во секој случај се стремиме кон иста цел.Слава на Бога

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Така е такае тука целосно се сложувам со тебе но знаеш има една поговорка ''Слушај го попот што зборува но не го гледај што прави во секој случај се стремиме кон иста цел.Слава на Бога
Да но ако он греши јас не сакам да учествувам во неговите гревови

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ne mora da go slusam popot da mi drnda iam ja doma biblija da si citam sam ama popite se stoka bas treba obratno so primer da pokazuvaat a ne edno da zborat a drugo da pravat, i deteto se uci od gledanje sto pravat drugite a ne od slusanje zboroi.

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Изборот е ваш по кој пат ке одите не треба да заборавиме дека лугето не гледаат но Бог гледа пак ке се пофторам словото Божјо не се објаснува секому ''Кој може да прими нека прими''.Треба да се живее во светот но не според светот туку според Бога.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
treba treba, znaes od tioa treba mi se podua jajcava, abe znam ja sto treba i kako treba ama ne e taka, ziveeme vo bezmilosen svet eeej sto se treskate od zemja kako da se odnesuvam koga nekoj me degradira, napaga, saka da me nema, znaci moram da se branam i posle ke recat ete toj pravi zlo sto se brani a kako koga drugata strana ne razbira drug jazik osven jazikot na nasilstvoto i bezobzirnosta koga veke me napaga na toj nacin!!!!!

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Прво не е добро границата на трпението сами да ја одредуваме.А второ не е добро навредите да се поднесуваат без свест и став.Лав Толстој го мачеше активноста или неактивноста на христијанинот,односно мислеше дека барањето да се срти другиот образ кога некој веќе те удира по едниот е пасивност и никако е одговара на реалноста.Но светите отци уште одамна ја толкувајки ја оваа Христова поука ја ставаа во контекст со шлаканицата што му ја удира еден слуга од првосвештениците при Христовото судење,кога Христос вели : Ако реков погрешно докажи го тоа ако не тогаш зошто ме удираш. Треба д асе бара правдата но смирено и кротко .

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A de ako sakas kazi mi koja e praksava na Pravoslavnite???
Sto znaat onie koj se deklariraat deka se pravoslavni??
Osven na nekoj retki isklucoci koj ne se takvi.
Znaes sto znaat pravolsavnite?? Da se drogiraat, da se opivaat, da pcujat da legnuvaat sekoja vtora devojka, da pravat blud i nemoral. Da ne nabrojuvam uste nesto. A crkvata na seto ova ne reagira a tie se pripadnici na nejzinata crkva koj od mali se pripadnici na pravoslavieto so sto tie uste od bebinja se hristijani. A i kakov primer davaat Popovite (Svesteno lice so Teoloski fakultet) na pogreb vleguva vo crkva se moli za mrtovecot ( sto e pogresno) pusi cigari i na ispaganje od crkva pred mrtovecot mu cvoni mobilen telefon... sto ako mu zacvonese dodeka bese vnatre.
Ete ja praksata kaj niv...
Daj nesto novo da cueme.
Kaj kogo ste bile dali na nekoj sto ne znae za Bog ste mu kazale deka Isus umrel za nego??? Dali ja vrsite edna od najgolemite zapovedi koja ja dade Isus da go propovedate evangelieto???
Da ne mu dolzite nikomu nisto osven da se ljubite kako sto Hristos ve vozljubi vas dodeka bevte gresi???
Dali toa gto pravite Miki???
Лелеееее...

Па тие кои се опиваат, дрогораат и сл. сигурен сум дека не ни слушнале за Бога а уште помаку дека го прифатиле Неговото учење. Кога би го рпифатиле, би стоеле понастрана од гревовното однесување. Црквата секако дека реагира на секое неморално однесување, доколку некој сака да ја слушне таа реакција. Плус тоа, кој е член на Црквата, нормално дека таквото однесување му е туѓо. А надвор од Црквата, се е дозволено и се е можно.

Попот има должност да се моли за упокоениот, но и да се јави на мобилен, оти некој го бара(л).

Да. „ние„ тоа го правиме (проповедањето), но онака како што е одредено ( на богослужби, во разговори со други луѓе кои се спремни да послушаат и научат нешто за својата вера и сл.) но не онака како некому му текнало па ај сеа на секого од улица или на врата ќе му прооведам евангелие.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Да. „ние„ тоа го правиме (проповедањето), но онака како што е одредено ( на богослужби, во разговори со други луѓе кои се спремни да послушаат и научат нешто за својата вера и сл.) но не онака како некому му текнало па ај сеа на секого од улица или на врата ќе му прооведам евангелие.
Тоа од врата до врата го прават Сведоците на Јехова..де..
Инаку Библијата вели...
Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас и ќе Ми бидете сведоци како во Ерусалим, така и во цела Јудеја, и во Самарија, и сè до крајот на земјата.”

Kajgana Shop

На врв Bottom