Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
Na 7-ot???
A do nego nemalo ikoni neli??
Aj kazimi najozbilno Pavle, Petar, Toma Luka na kogo se molele dali togas imalo ikoni??? Isus na kogo se molese ako moze da mi odgovoris???
I dali Bog e istiot Bog od vremeto na Mojseej od vremeto na Isus i sega ???
Aj procitaj nesto za vselenskite sobori od prviot do posledniot ,pa ke pravime muabet.Tamu se ke doznaes,dokolku mene ne mi veruvas.

So ovie zborovi nisto nemoze da argumentiras Nemoj slepo da veruvas vo ikonite.
Ako imas nesto konkretno proiznesi se so fakti.Sedmiot sobor e mnogu vreme posle Hristos taka da imalo vreme da sozdavat dosta drugi pravci vo hristijanstvoto.

Edno e edinstveno e pravoslavnoto hristijanstvo,a se sto proizleleglo od nego e pravec,sekta,pogresno ucenje,eres,kako sakas kazi go,a sedmiot vselenski sobor i site ostanati se osnovale na pravoslavnite dogmi,koi se isti od vek i vekov.Samo losoto e toa sto denes lugeto se slepi,i ke se najde nekoj "tolkuvac'na Biblijata,(mislam na onie koi gi vodat ili ne znam se osnovaci na tie sekti),i ke kazuva vaka ili onaka.Samo so prosvetlen um se prima Bozjoto slovo,inace ti mozes da citas,citas do utre ako sakas i pak nema da go primis onaka kako sto treba,ili pak ke go protolkuvas pogresno,Ne za cabe rekle deka taa e edinstvenata kniga koja koga i da ja citas,i po kolku i pati da si ja procital ke osoznaes nesto novo-taa e nepresusen izvor....Bog ni go otkriva samo ona sto nasiot ogranicen um moze da go razbere.

SE STO PROIZLEGLO OD HRISTIJANSTVOTO E SEKTA ZNACI PRAVOSLAVIETO E SEKTA.ako ne moze da se razbere kako togas go prifakame ona sto ne moze da se razbere to est spored koj kriterium se vodime, ne li samo spored onoj deka sme se rodile vo ovaa religiozna tradicija.

SE STO PROIZLEGLO OD HRISTIJANSTVOTO E SEKTA ZNACI PRAVOSLAVIETO E SEKTA.ako ne moze da se razbere kako togas go prifakame ona sto ne moze da se razbere to est spored koj kriterium se vodime, ne li samo spored onoj deka sme se rodile vo ovaa religiozna tradicija.

Православието не произлегло од никаде, туку го запазува континуитетот на чувањето на изворната вистина, која Христос им ја пренесе на Апостолите, а Апостолите на првата генерација епископи, поставени од самите Апостоли, онака како тие (Апостолите) го ширеа словото Божјо во тогаш познатиот свет. И? Од каде заклучокот дека православието е секта? Од кого се „сектирало„ праволавието, од самото себе? Се „сектира„ онаа заедница која тера некоја своја вистина, во однос на веќе утврдената вистина.

Православието не произлегло од никаде, туку го запазува континуитетот на чувањето на изворната вистина, која Христос им ја пренесе на Апостолите, а Апостолите на првата генерација епископи, поставени од самите Апостоли, онака како тие (Апостолите) го ширеа словото Божјо во тогаш познатиот свет. И? Од каде заклучокот дека православието е секта? Од кого се „сектирало„ праволавието, од самото себе? Се „сектира„ онаа заедница која тера некоја своја вистина, во однос на веќе утврдената вистина.
Е па Мики тогашните апостоли се молеле на Исус и правеле се во името на Исус а не како денешниве православни.
како прво ќе ти кажам едно ќе боли али ќе издржиш јако момче си ти.
Православните како ги викаат другите христијани ??? Да ти кажам ???
Секташи Нововерци така ??
А немааат дефинирано што е секта и не разговарале да ги надминат разликите со Библијата. Второто Нововерци што е ново кај нив??? науката и верата која ја имале првите ученици и тоа што правеле они тоа прават сега тоа е ново ???

Е па Мики тогашните апостоли се молеле на Исус и правеле се во името на Исус а не како денешниве православни.
како прво ќе ти кажам едно ќе боли али ќе издржиш јако момче си ти.
Православните како ги викаат другите христијани ??? Да ти кажам ???
Секташи Нововерци така ??
А немааат дефинирано што е секта и не разговарале да ги надминат разликите со Библијата. Второто Нововерци што е ново кај нив??? науката и верата која ја имале првите ученици и тоа што правеле они тоа прават сега тоа е ново ???

...а ја, батка, ќе ти посоќам еден друг пример.

Мала дигресија.
Во 15-от век, во градот Кемп во Германија, живеел римокатоличкиот подвижник Тома, наречен и Тома Кемписки, денес светител во римокатоличката Црква. Тома има напишано една книга, насловена како „Следи го Христа„. која, за жал, е многу популарна и во православието. Сите православни богослови и монаси, кои ја имаат или слушнато или прочитано таа книга, се согласуваат со една работа„ а тоа е дека Тома Кемписки ја пишувал таа книга во силно ОПРЕЛЕСТЕНА состојба на неговиот дух! Зашто? Затоа што авторот, во таа книга јасно нагласува дека нему не му се потребни ПОСРЕДНИЦИ кон Христа, туку дека тој (Тома) е толку способен и достоен, што на Христа му се обраќа ЛИЧНО и ДИРЕКТНО, без ПОСРЕДНИЦИ! Читајќи ја таа книга, неколку монаси ги имаат изгубено животите во минатите неколку векови. Ете до што доведува личната гордост за немањето потреба од посреднци помеќу нас и Христа-до смрт!!! За несреќа, пред некоја година и самиот ја прочитав таа книга, ама за среќа, забележав дека книгата нема во себе православен дух!! Фала и слава Богу што така испадна.

Понатаму.

А православните ги нарекуваат другите христијани „така„, затоа што сите тие, иако се нарекуваат христијани, иако велат дека го сакаат Христа, сепак, не ја сакаат и не ја примаат вистината онака како што православието ја има зачувано-во оригинална форма, без „современи„ толкувања и без никакви „модернзирања„, согласно „духот„ на модерново време.

Што е „секта„, веќе објаснив.
Што е „ново„ кај нив? Па тоа е барем повеќе од јасно: кај „нив„, ново е произволното толкување на Светото Писмо и искривувањето на изворната христијанска вистина!

Leproznite,slepite,gluvite i site opsednati od demoni preku posrednici mu se obrakaa na Hristos ili direktno Go molea da gi isceli.A toj gi isceluvase i im kazuvase deka verata nivna gi isceli.

Не е толку до нивната вера, КСТ, колку до милоста Христова. Христос можел да му каже на лепрозниот „Не сакам-не се очистувај!„ па овој (лепрозниот) цел живот би останал таков.

А ти, за секој случај, прочитај ја мојата мала дигресија од мојот претходен пост, за Тома Кемписки и стави прст на чело, па размисли дали е така или не е.

Ne zborime za milosta Hristova tuku za posrednicite nemalo ne postoele.

Мала дигресија.
Во 15-от век, во градот Кемп во Германија, живеел римокатоличкиот подвижник Тома, наречен и Тома Кемписки, денес светител во римокатоличката Црква. Тома има напишано една книга, насловена како „Следи го Христа„. која, за жал, е многу популарна и во православието. Сите православни богослови и монаси, кои ја имаат или слушнато или прочитано таа книга, се согласуваат со една работа„ а тоа е дека Тома Кемписки ја пишувал таа книга во силно ОПРЕЛЕСТЕНА состојба на неговиот дух! Зашто? Затоа што авторот, во таа книга јасно нагласува дека нему не му се потребни ПОСРЕДНИЦИ кон Христа, туку дека тој (Тома) е толку способен и достоен, што на Христа му се обраќа ЛИЧНО и ДИРЕКТНО, без ПОСРЕДНИЦИ! Читајќи ја таа книга, неколку монаси ги имаат изгубено животите во минатите неколку векови. Ете до што доведува личната гордост за немањето потреба од посреднци помеќу нас и Христа-до смрт!!! За несреќа, пред некоја година и самиот ја прочитав таа книга, ама за среќа, забележав дека книгата нема во себе православен дух!! Фала и слава Богу што така испадна.

Понатаму.

А православните ги нарекуваат другите христијани „така„, затоа што сите тие, иако се нарекуваат христијани, иако велат дека го сакаат Христа, сепак, не ја сакаат и не ја примаат вистината онака како што православието ја има зачувано-во оригинална форма, без „современи„ толкувања и без никакви „модернзирања„, согласно „духот„ на модерново време.

Што е „ново„ кај нив? Па тоа е барем повеќе од јасно: кај „нив„, ново е произволното толкување на Светото Писмо и искривувањето на изворната христијанска вистина!

Konecno pametno nesto da cujam-pozdrav do Miki:smir:

Мала дигресија.

Понатаму.

E ajde kazi mi ti zosto togasnite apostoli nemale posrednik megu niv i Isus????
A toj se vozgordeal zatoa taka zavrsil za zal.

ako e taka kako sto vikas togas od kade kaj pravoslavieto ucenja koi voopsto ne se ni spomnati vo svetoto pismo kako mitarstvata na primer?? ako pravoslavieto e izvorno zosto isus ne se krstel so race ko nie sega ili zosto ne upotrebuvale ikoni vo toa vreme?

E ajde kazi mi ti zosto togasnite apostoli nemale posrednik megu niv i Isus????
A toj se vozgordeal zatoa taka zavrsil za zal.

Апсурд е да бараш посредник меѓу Христа и Неговите Апостоли-па нели Христос, проповедајќи од место во место, Самиот ги одбра Апостолите? Тогаш, што ќе им се на Апостолите посредници? Па не Го бараа тие Христа туку Он ги најде/обра нив!

ako e taka kako sto vikas togas od kade kaj pravoslavieto ucenja koi voopsto ne se ni spomnati vo svetoto pismo kako mitarstvata na primer?? ako pravoslavieto e izvorno zosto isus ne se krstel so race ko nie sega ili zosto ne upotrebuvale ikoni vo toa vreme?

„....зашто нашата борба не е против крв и тело, туку против началствата, против властите, против световните управители на на темнинат ана овој век, против поднебесните духови на злобата...„ (Ефесјаните, 6.12).

Ете каде се споменати митарствата-во цитрианиот стих! И ете каде се тие митарствата лоцирани: во просторот помеѓу Земјата и Небото, т.е. помеѓу материјалниов и духовниот Свет!

А како и зашо Исус би се осенувал со крсниот знак? Од кого Христос се плаши? Од лукавиот? Кој е појак од Христа па Христос да бара помош преку прекрстувањето со трите прсти?
За иконите веќе е пишувано: и за нивниот пред-облик во Стариот Завет како и за тоа дека Сам Христос ја има „насликано„ првата икона, по православието позната како „неракотворен образ на ГИХ„, (ликот Христов на парче тесктил) за која постои и празничен ден.

ti dodavas, a pazi da ne ti se dodade nesto spored Jovanovoto Otkrovenie kade pisuva koj ke dodade...vie se tolkuvate po svoja kreativna logika a ne spored logickata doslednost na jasnite citati.Jas toa za borba protiv vlasta go razbiram kako cista kontradikcija nasproti stavot kade Isus veli ne se protivi na zloto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom