Македонски (Солунски) фронт, I-ва светска војна...

Еве ти па види... се е толку добро објаснето...

А бе и американец можи да ми постира од Јутуб филм на прашање за војната во Виетнам. Него озбилно, оти бе ја напуштија земјата? Не можеа да се борат до последно онака херојски или барем кралот да рече ете ќе останам со народот да ја делам неговата судбина, туку собра парталите и да го нема од татковината комплет со генерали, министри, мајори, наредници, ...

Некогаш е и тоа подобро отколку да се загине без да се проба да се опстане...
Но затоа после три години Српската војска се враќа триумфално во Белград...

А бе се вратија кога веќе беа поразени силите на оската, кога престана да постои Австро Унгарија. Се вратија кога помина опасноста.

Сега ми текна, слично се случи и во втората војна, ко нападнаа Германците кралот наполна авиони со злато и му ја летна од државата, оставил и народ и војска и земја и му ја здувнал во Англија.

То му е изгледа на србите навика. А дојде зорт, пакувај и бегај.

Да бе... и 1995 кога тргнаа Хрватските ослободители кон Книн, и тогаш масовно дојде до бегање. Mислам дека можиме да заклучиме дека постои одредена законитост...

anaveno: chim sade makedonci ispadnaa komunjarite, shto ja oslobodija sfrj, shto cvikate tolku od nea?

Jes da koga ke razmislam sfrj i ne e srpska tvorevina, i oduvek bila na srpska shteta, pa mozda imash poenta. Ne zajebaa ova makedonokomunjarive. A izgleda i sebe usput.

Некогаш е и тоа подобро отколку да се загине без да се проба да се опстане...
Но затоа после три години Српската војска се враќа триумфално во Белград...

Делиja, не можеш да го избришеш фактот дека веднаш со вклучването на Бугариja во војната през 1915 Србиja беше окупирана за една недела и поделена помегju Австроунгариja и Бугариja.

Таа српска војска, коja остана жива после поразот избега през албанските планини наj-позорно и големата стратегическа грешка на бугарите беше дека ja остави жива.

Оставивме ве живи и 1885 кога наj-вероломно ни нападнавте во грб, кога ние бевме на турската граница. Мораше уште тогаш да ве окупираме, многу зло на Балканот кjеше спестиме.

Но такви сме си ние бугарите, благородни, на умрело куче нож не вадиме.
Много цвекинja ставаjте на споменикот на Франциja во Београд! Да не ви беше Франциja, Англиja, па мразените од вас Американци, до Смедерево да бевте сите благонадежни.

Поздрав!

Како што кажува историјата србската војска заедно со цела влада и кралот со се фамилија биле избркани од Србија. Тие се вратиле во Србија во 1918 година кога заврши војната, а таа војна ја добија Французите, Англичаните Американците и Италијаните. Уште не ми е јасно како тоа една војска комплет со се државен апарат да ја напушти земјата. Да си замини??

1916та, Битола ослободена од Српска војска путуј чедо мое :helou:

Тогаш била во составот на Србија.

Bрти сучи ослободена.

А бе се вратија кога веќе беа поразени силите на оската, кога престана да постои Австро Унгарија. Се вратија кога помина опасноста.

Многу е лошо кога се надмудруваш со неписмен... Тој секогаш ќе те победува со тресење глупости... Земи некоја книга и прочитај..

Има толку многу записи (Француски, Германски, Англиски) види што рекле тогашните генерали, Кралеви и друго...

Еве ти на пример : Војниот историчар ПЕТАР КИРХ запишал -"СРПСКИОТ пробој е прв продор во тврдината на Германија, со тоа ова споредно жариште на ратот доби голем значај за понатамошниот тек на ратот..." ,29 Септември, само недела дена по почетокот на пробојот капитулира Бугарија... Избацена од строј е војска од 700.000 војници...

Царот Милхем бил огорчен на Бугарите и рекол: -"ЗАР 62.000 СРБИ ДА ОДЛУЧУВААТ ЗА ИСХОДОТ НА РАТОТ...!!!???" ,

Енглезот Клојд Џорџ запишал: -"Од сите споредни ратишта најважно се покажало она на СОЛУНСКИОТ ФРОНТ, ТАМУ Е ЗАДАН СМРТЕН УДАР НА ЦЕНТРАЛНИТЕ СИЛИ..."

Густав Евре рекол: -"ТОА Е НАЈБРЗОТО НАПРЕДУВАЊЕ НА СРПСКИТЕ И ФРАНЦУСКИТЕ СИЛИ, 45 ДЕНА Е БРКАН НЕПРИЈАТЕЛОТ ЦЕЛИ 600 КИЛОМЕТРИ..."

И има уште доста други записи, кој ти очигледно никогаш не си ги прочитал... Се уморив веќе од објаснување на луѓе кои не сакаат да научат и кои само ги интересира инатот и мржњата...

Па аjде да читаме...

The Bulgarians suffered their only defeat of the war at the Battle of Dobro Pole but days later, they decisively defeated British and Greek forces at the Battle of Doiran, avoiding occupation. Bulgaria signed an armistice on 29 September 1918.

Аjде сега да видим какви се били силите од една и од друга страна:
Бугариja
26 battalions
146 artillery guns at the end;

Франција и Србија:
75 battalions
580 artillery guns
за какви 62000 сборуваме овде?

Битката:

Bulgarian forces met a more powerful and larger army at Dobro Pole. The large majority of the Allied Powers consisted of 122nd French Infantry Division, 17th French Infantry Colonial Division and the Serb Shumadia Division in the first echelon and two Serbian divisions in the second echelon (Timok and Yugoslav). The battle started on 14th September with great artillery bombardement. Bulgarians prided themselves not losing any battles to this point in the war, and Ferdinand I decided to stay and fight. The machine gun companies, the 2nd and 3rd Bulgarian Infantry Divisions dug in. From 15th September to 21st September, the Bulgarians were surrounded. Being outmanned and strategically inert, the Bulgarians were unable to stop the Allied advance. Even when asked to surrender, as victory was hopeless, the Bulgarians refused to give up, ignoring the Allied requests. The Allies continued to advance, and eventually their flamethrowers inflicted devastating damage upon the Bulgarians, who soon were soundly defeated.

Што стана после:

The Bulgarians suffered their only defeat of the war at the Battle of Dobro Pole but days later, they decisively defeated British and Greek forces at the Battle of Doiran, avoiding occupation. Bulgaria signed an armistice on 29 September 1918.

Те прашам, кога Србиja има победено Бугариja во неjзината историja ?

Поздрав.

1914 Белград ослободен од Австроунгарска војска.

Под овој ник и аватар дефинитивно се крие некое детиште кое е избркано од школо и нема завршено средно образование... Се кладам со секого дека е така... Ако треба и на нотар ќе завериме...

А како се нашле Србите во Грција ?!?!

Да не ги истерал некој од Србија !!
Eee тие храбро отстапвали на кај албанските планини за да после спасат газот в Г'рција и преспаха там 4 години за да може отпочинати и заедно с френските и британските части да наст'пат на краја на војната,па после да имат сос што да се фалат. Другите им спечелиха битката,та сега се кичат с чужди пера.

Кога нападна Б'лгарија С'рбија им избега целата армија како пички да се покријат в Г'рција и заебаха а цела С'рбија и сега с тој Солунски фронт веке жолто по гаките :pos2:

1916та, Битола ослободена од Српска војска путуј чедо мое :helou:
Да, да затоа в Кралска југославија от 17 000 жандарми,11 000 беха дислоцирани в МАкедонија.Голема радост било това,а и така се пазат "ослободени земи" с бодливи мрежи и за секој десети по еден полицаец...

Да,да затоа в Кралска југославија от 17 000 жандарми,11 000 беха дислоцирани в МАкедонија.Голема радост било това,а и така се пазат "ослободени земи" с бодливи мрежи и за секој десети по еден полицаец...

Добро,Парадигм,ако реално правиме муабет,и Бугарите меѓу 1941-1944 се покажале во истото светло, ни пред и по тоа. Не биле ништо поарни од Србите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom