Македонски (Солунски) фронт, I-ва светска војна...

Да... Еве тука се слагаме... Но дали и ти ќе се сложиш кога ќе видиш поубаво дека денешна Република Македонија постои САМО на оној дел кој бил под Србија...!!!
Ако се сложуваш до тука, да продолжиме понатаму со дискусијата...???

Еве ја се слагам со твојава констатација. Но треба да се додаде дека Македонците својата слобода на ова парче од македонската земја сами ја изборија.

То не влијае на фактот дека Македонците се изборија за својата слобода и за отфрлање на тиранијата.

Е тука не се слагам...!!! :nenene:

Па тогаш брат прочитај за време на српската окупација на Македонија ( до 1941), колку жандарми имало стационирано во Македонија, а колку во останатиот дел на кралска Југославија, па процитај за борбите на Македонскиот народ во тој период.. и ова се до 1941.

Потоа како што турските окупатори се сменија со српските окупатори во 1912год., во 1941 дојдоа нови (бугарски, италијански, албански зависи за кој дел од територијата на Македонија станува збор) и 1944 знаеш што се случило.

Значи србите и нивните окупациони сили биле до 1941. Понатаму нема од нив, ни ал ни абер.

То не влијае на фактот дека Македонците се изборија за својата слобода и за отфрлање на тиранијата.

А зошто не се изборија оние во Пиринска и Егејска...???
Јас знам, ај ти кажи зошто...?

Уште траи борбата.
Времето работи за нас и секој ден во светот се слуша дека во Пирин и Егеј живеат луѓе кои се чуствуваат Македонци и кои зборуваат Македонски и кои си ги бараат своите права. И еден ден и ќе ги добијат и правата и слободата, како што ги добија и луѓето на Косово, како што ги добија и Хрватите во Краина како што ги добија Босанците, Црногорците....

Да те потсетам, Јалтска конференција, Инфобиро...

Големи игри за мали народи по бројност.

E pa,politikata na servite vo Juga bese da se zatrat Makedoncite, komunistite toa go dovrsija, im se pogodi istoriskiot moment.

Аma ima Gospod, pa zatoa i servite, iako se borea (isto kako i Makedoncite od Belomorieto i Pirinot),se iselija i od Hrvatska,Bosna i Kosovo....

Pravdata , mozebi e spora,ama stiga...

Ај кажи па да ти одговорам.

Да те потсетам, Јалтска конференција, Инфобиро....големи игри за мали народи по бројност.

Одма ќе ти одговорам... Затоа што никој не ни ја даде Пиринска и Егејска НА ТАЦНА, како тоа што го направија Србите... Ете затоа... Тоа е вистината, а сега дали ќе збориме од инат и ќе кажуваме дека некој ѓомити се борел за Македонија, тоа се бабини деветини...!!!

Држи вода теоријата на еден мој познаник, а тоа е дека : Србите се "криви" што за време на прва светска војна како победници (заедно со сојузниците) ги бркаа Бугарите од овде и не ги избркаа и од Пирин... Да ја земеја таа територија и нешто од Егејска, денес тоа цело ќе го имавме ние како Репулика Македонија...

Што кажува ова со црвеното...??? Знае некој...???

Тоа значи дека Србија оној дел од Македонија што бил под нејзина контрола е сега РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА... Тоа е ФАКТ се љутел некој или не... Затоа е штета што не ја имала под своја контрола и Пиринска и Егејска Македонија...!!! Сега ќе бевме голема држава... :wink:

Makedoncite se izborija za sloboda vo tekot na 2 sv. vojna, servite kolku sto znaeme,bea so svabite...isto kako i za tursko,so turcite...janicari vo dusa.

Makedoncite ucestvuvaa na Sremski front da ja oslobodat Servija, a Сervi, osven Tempo crveniot, ni za lek.

Dojde vreme,servite da ni propovedaat koj kogo oslobodil.

Citaj izvestai kolku servi partizani imalo na kraj na vojnata i dali tie se borele na Srem da go oslobodat ??? Kako go oslobodile toj del na Servia? Taka sto izbrkale 500.000 germanci i madzari od Vojvodina?

Kakva e taa servska zemja so tolku svabi i madzari?

Aj,servusi,oladete malku.

Se znae koj kogo oslobodil...

И ја викам дека се знае кој кого ослободил, ама дали знаеш ти...???

Србите се "криви" што за време на прва светска војна како победници (заедно со сојузниците)

Како што кажува историјата србската војска заедно со цела влада и кралот со се фамилија биле избркани од Србија. Тие се вратиле во Србија во 1918 година кога заврши војната, а таа војна ја добија Французите, Англичаните Американците и Италијаните. Уште не ми е јасно како тоа една војска комплет со се државен апарат да ја напушти земјата. Да си замини??

[Еве ти па види... се е толку добро објаснето:

А што значи на многуте гробови што пишува од вардарска бановина ?
вардарец ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom