Универзалната сала ќе добие ново руво

• Креатор на темата Креатор на темата [acko]®
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
Четириесет години старата Универзална сала ќе добие нов модерен изглед и функционалност според сите потребни стандарди. Владата се јавува како главен инвеститор во овој проект, кој се очекува да биде завршен до крајот на 2009 година.

Вчера се презентира идејниот проект за салата, а присуствуваше и премиерот Никола Груевски, кој појасни дека утре ќе биде објавен меѓународниот тендер и, по неговото завршување, најдоцна во јануари ќе почне реконструкцијата на објектот. Салата е изградена како привремен објект уште пред повеќе од 40 години, а нејзината обнова ќе чини три милиони евра.

- Проектот во целост ќе го финансира Владата и со тоа сакаме да придонесеме за градот и за објектите што ги поседува да добијат подобар изглед. Истовремено и граѓаните ќе имаат подобри услови за престој во салата. Тоа е дел од нашата изборна програма и се обидуваме чекор по чекор да ги исполниме обврските- изјави премиерот Груевски.

Директорот на Универзалната сала, Душко Поповски, рече дека е задоволен од потегот на Владата и оти на овој објект навистина му е потребна реконструкција.

- Универзалната сала во изминатите 40 години одговори на потребите на организаторите на манифестациите и на публиката. Но, за жал, во моментов салата е дотраен и преамортизиран објект. Реконструкцијата од ваков карактер беше неопходна. Проектот е направен пред четири години и според тогашните стандарди и расположливи градежни материјали. Сега тој проект ќе претрпи мала измена, но не верувам дека сумата од три милиони евра ќе биде драстично надмината- рече Поповски.

Архитектката Ленка Маневска го презентира проектот со кој ќе се интервенира во ентериерното уредување и проширување на фоајето.

Проектот предвидува доградба и приспособување на нови простории и содржини, замена на сите дотраени материјали, вградување противпожарни скали, реконструкција на таванот, катовите, галериите... Предвидено е обнова на фонтаната пред салата, а ќе бидат додадени и уште два нови реда во гледалиштето.

После завршување на салата Борис Трајковски, правење на градски стадион, салите низ цела македонија и базените кој треба да се градат на ред дојде и универзална сала. И после некој ќе ми каже вмро само краделе а не правеле нишо. Па ако вака продолжат тешко дека сдсм ке опстане!

со три милиончина поисплатливо е да се руши и да се изгради наново, вака со реновирање ми мириса на наместени тендери со здебелени цени

со три милиончина поисплатливо е да се руши и да се изгради наново, вака со реновирање ми мириса на наместени тендери со здебелени цени

ама бар да ја направат. сега на ништо не личи. ако ја средат колку сакаат нека местат тендери!!

Море нека местат и тендери што сакаат нека прават само нека градат...
Тие кога ќе си отидат (тешко во догледно време)...за НАРОДОТ ќе останат салите,музеите,универзална,стадионот..
Јас све разбирам..ама никако да сфатам што прат тие од град скопје...абе тие постојат уште...
Алоо скопјани имате градоначалник...
ЈАс “провинцијалче“ дете ко што гледам само проекти на владата се реализираат во тоа скопјето..никаде да чујам некој поголем проект на тоа општинарите ваши...

Море нека местат и тендери што сакаат нека прават само нека градат...
Тие кога ќе си отидат (тешко во догледно време)...за НАРОДОТ ќе останат салите,музеите,универзална,стадионот..
Јас све разбирам..ама никако да сфатам што прат тие од град скопје...абе тие постојат уште...
Алоо скопјани имате градоначалник...
ЈАс “провинцијалче“ дете ко што гледам само проекти на владата се реализираат во тоа скопјето..никаде да чујам некој поголем проект на тоа општинарите ваши...

еее со педерот трифун ништо не праиме. ејјј ај што не прави ништо па и се налути дека владата му го исчистила кејот. од трифун од кога е градоначалник видовме само една голема дупка во паркот (кермес) и ништо друго. абе една улица не среди. еден проект не реализираше.

[acko]®;1656235 напиша:
еее со педерот трифун ништо не праиме. ејјј ај што не прави ништо па и се налути дека владата му го исчистила кејот. од трифун од кога е градоначалник видовме само една голема дупка во паркот (кермес) и ништо друго. абе една улица не среди. еден проект не реализираше.

Братче големи сте..знете како да гласате на наредните избори...

Иначе Трифунче нека си тера со Вардар сеа,нека го пикне здравје во Лига на Шампиони за некоја година..па пак ќе си врати дел од репутацијата..и најубо појке во политика мешанје-јок!!
А баш ме интересира,онака дали знеш чив проект е тој за реконструкцијата и доградбата на северната трибина од градски, на општинарите ваши или на владата(ако е нивен алал им вера)?

Братче големи сте..знете како да гласате на наредните избори...

Иначе Трифунче нека си тера со Вардар сеа,нека го пикне здравје во Лига на Шампиони за некоја година..па пак ќе си врати дел од репутацијата..и најубо појке во политика мешанје-јок!!
А баш ме интересира,онака дали знеш чив проект е тој за реконструкцијата и доградбата на северната трибина од градски, на општинарите ваши или на владата(ако е нивен алал им вера)?

на владата е. тоа е стар проект уште кога е граден градски стадион ама беше стаен во фиока и сега владата го стартуваше пак и веќе е во тек. како што гледам интензивно се работи! истото е и со изградбата на стариот театар во скопје кој многу добро напредува и се очекува да биде готов во предвидениот рок исто како и градски стадион!

[acko]®;1656258 напиша:
на владата е. тоа е стар проект уште кога е граден градски стадион ама беше стаен во фиока и сега владата го стартуваше пак и веќе е во тек. како што гледам интензивно се работи! истото е и со изградбата на стариот театар во скопје кој многу добро напредува и се очекува да биде готов во предвидениот рок исто како и градски стадион!

Епа супер сте ко така...
Е сја ман..забелешка имаме ние што сме од внатрешноста на Македонија...некако слабо се гради наваму на југо-западо...на сметка на се-централизацијата во Скопје!

Go fatila Premierot neimarska fobija.Kamen temelnici i zapocnati rekonstrukcii kolku sakas.Od negovata crkva na Plostad,do teatar,studentski kampus vo Stip i sto ti ja znam ne,samo dali nesto ke go vidi videloto na denot?

Браво,. Па редно беше веќе после толку време, одличен потег на владата.

Go fatila Premierot neimarska fobija.Kamen temelnici i zapocnati rekonstrukcii kolku sakas.Od negovata crkva na Plostad,do teatar,studentski kampus vo Stip i sto ti ja znam ne,samo dali nesto ke go vidi videloto na denot?
Само да се какало бе :nesum:
Редно време беше да се реновира Универзална . Каква таква , опстана толку години , а со комплетново реновирање ќе и се продолжи "животот" за уште многу години !

Груевски, Груевски, Груевски, Груевски, Груевски, Груевски, Груевски!!!!!!!!!
Цар си чоече ти нема рамен!

Море какво ново руво, таа треба да се сруши. Прво тоа е подарок од Бугарите, а истите тие Бугари си имаат таква сала која им служи за одржување на циркуси и чување на коњи. Значи треба да се сруши и да се изгради убава концертна сала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom