Македонија излезе од листата на 10 најреформски земји во светот

E јеби га, кај нас тие 36% не сакаат да работат ни како келнерче, сите се родени експерти.

Шведска заборави да спомнеш дека имаме повеќе администрација од сите бивши југословенски републики заедно.
И тоа е успех.
Живи срамотилаци сме.
Србите кои има 30 евра плата пред 5 години не престигннаа.
За 4 години и словенците ќе ги престигнат.
Со жени не се прави држава.

Невработеноста е поголема и од фактот што голем број невработени чекаат да се вработат во најгломазната администрација на светот споредено процентуално.Доколку некои невработени не гледаат ни минимална шанса за партијско вработување во администрацијата ќе работат и како “келнерчиња“.:toe:

Eh sea...maliciozno e ova ...

sea demek seljaci se Srbite pa cuvaat u garazi svinji... daj molim te

NIsh e poevtin od Skopje na primer a tuka e negde po golemina a platite se okolu 350- 400 evra prosek tamu...cenite se poevtini ... i cigarite i pijackite i jadenjeto i kafana i sve bar za 10 -20 % Kiriite se tuka negde ... Novi Sad ne go zboram , Kraguevac , Chachak , Kraljevo , Krushevac tuka prosek e okolu 300 evra plata al poevtina e hranata ...oti tacno e ima jako selo Srbija i nikoj tamu ne umira gladen

Невработеноста е поголема и од фактот што голем број невработени чекаат да се вработат во најгломазната администрација на светот споредено процентуално.Доколку некои невработени не гледаат ни минимална шанса за партијско вработување во администрацијата ќе работат и како “келнерчиња“.:toe:
Па идиоти се.

Пак ке земаат околу 15.000, колку и келнерче, ама еј - ке работат во државна администрација.

И цел живот ке останат административци, глувци во канцеларија.

Пиво во Македонија 1 евро (во кафана) 1,5 евро во кафич (во Скопје, кај што е најскапо).
Пиво во Хрватска најефтино 3,5 евра па нагоре.

Па ти сега види.
На тоа келнерчето во Дубровник летоска му се плачеше кога почна да ни раскажува колку зима плата (600 евра земал) а колку му се трошоците за живот.

Мистичен дај не зезај.
Сум бил во Хрватска повеќепати.
Цените им се изгор се слагам.
Реално споредено потрошувачката кошничка им е за околу 50 посто побогата.
Ама знаеш колку годишно заработува 'рватска од туризам?
Осум до десет тисучи милиони односно 5 буџети на македонија.
И на келнерот ако не му е убаво може да фати штрафта у Немачка или Низоземска.

Секоја втора куќа чува прасиња за главно јадење, а кокошки за супа.

Останатите живеат у Београду.

Тачно!
Нема српска куќа без месо на маса.
И не треба да заборавиме дека Србите беа во пар војни им срушиа стотина мостови и тако даље и тако даље.
И пак се боље од нас.
Што кажува тоа?
Па ништо особено, само дека се шестотини пеесет илјади пати боље од македонците.

Abe u Kraljevo kaj tetka mi u kafic zimaat kelnerkite 250 evra plus baksis plus sto kradat bar uste 100 evra ... a toa e mal grad 100 000 nema so se okolina ... ama toa ne e profesija za stalno ...dur se mladi kaj si videl kelnerka kelner u kafic posle 40 godini starost ????

Ne zezajte skapo e ovde u Makedonija ja se cudam kako luge prezivuvaat , da donesam englez da mu kazam pod kazna imas plata od 250 evra snaogaj se tri meseca NERVEN SLOM ke dobie

Мистичен дај не зезај.
Абе остај ти државата колку заработува, глеј платите колкави им се споредено со трошоците за живот, а и сам викаш дека цените не им се саглам (изгор да ти ебам, сув сендвич со лепче и саламче во најлонче е 3 евра).

Но, не е тоа муабетот на темава, реформите се дискусијата.

Па идиоти се.

Пак ке земаат околу 15.000, колку и келнерче, ама еј - ке работат во државна администрација.

Поентата е во тоа што ќе ги земаат тие пари од гарантирано “нишање врати“ што и не е некоја тешка работа,би требало да се согласиш?

Мистичен дај не зезај.
Осум до десет тисучи милиони односно 5 буџети на македонија.
И на келнерот ако не му е убаво може да фати штрафта у Немачка или Низоземска.

Токму тука е главниот проблем,во фаќањето штрафта,впрочем сите Македонски влади досега се служеа со познатото Македонско мото:

“СОПНАТ КОЊ-ПОДОБРО ПАСЕ“

И затоа стандардот ни остана толку низок.:toe:

Поентата е во тоа што ќе ги земаат тие пари од гарантирано “нишање врати“ што и не е некоја тешка работа,би требало да се согласиш?
Се согласувам. Но, за мене тоа се категорија идиоти, за кои врвот на успехот во животот е да нишаат врата и да имаат гарантирани 15.000 во месецот.

Па идиоти се.

15.000 е солидна плата и многумина од тие 34% одвај чекаат да работат на такво место.

Повеќето земаат 7.000 денари плата, па затоа се крпат со земјоделие.

Инаку оваа плата од 15.000 за Скопје ми ја кажуваш?

Profesor u sredno u Srbija zima 450 evra bez staz a kaj nas kolku ?

250 evra ete takvi raboti nekoi ne cinat tuka... zatoa se zalagam da mora Makedonija da najde nacin da prai KESH inace e losho za sekoj i za mene i za tebe i za Petko. Ja ako imam ti ako nemash utre ke bides nesreken , ne ke moze se druzime , ke mi skrshish kolata , ke me pretepash ... mora da se zbogatime site a ne samo nekoj da graba a 80 % da gladuva da se zaduzue kraj so kraj da ne moze da vrze.

Mora da ima nekakov nachin ...toa mora da se iznajde sramota e plata da e prosek 250 evra , edno iskacanje prosecno u kafana ne e ispod 1000 denari a plata 15000

Се согласувам. Но, за мене тоа се категорија идиоти, за кои врвот на успехот во животот е да нишаат врата и да имаат гарантирани 15.000 во месецот.

Па во “затворениот круг“ најдобро се чувствуваат оние кој седат до вратата,која всушност и “ја нишаат“,за тие 15 000,што за голем дел од Македонците се недостижни,и представуваат вистински сон во суровата реалност,особено во внатрешноста,надвор од Скопје.:toe:

Па во “затворениот круг“ најдобро се чувствуваат оние кој седат до вратата,која всушност и “ја нишаат“,за тие 15 000,што за голем дел од Македонците се недостижни,и представуваат вистински сон во суровата реалност,особено во внатрешноста,надвор од Скопје.:toe:

И во Скопје 15.000 е голема плата, од многу што ги познавам посебно во приватни дуќани одвај и тие ги добиваат како плата.

Затоа ме интересира муебетов со 15.000 плата... или гледаш по просекот од државава пресметан од заводов за статистика наш...

И во Скопје 15.000 е голема плата, од многу што ги познавам посебно во приватни дуќани одвај и тие ги добиваат како плата.

Затоа ме интересира муебетов со 15.000 плата... или гледаш по просекот од државава пресметан од заводов за статистика наш...

Прочитај во дискусијата со Мистичен можеби и ќе разбереш што гледам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom