Фиксна протеза

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Не сум чул некој да има целосна протеза без прстени. Прв пат слушам (ама не викам дека е невозможно).
Тоа лешниците, продолжи да јадеш ако ти е длабок џебот.
Кога носев фиксна и на мојата немаше прстени туку тоа беа нешто како брикети само затворени.
Убаво објаснав :pos:

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7
Јас колку што знам тие таквите, брикети мислам ги викаат се само од надворешна страна на забите, а од внатрешна нема никакви железа освен на крајните заби што се цели обложени.Е сеа тие надворешните ќе ми пречат на непцето или тие крајните заби што ќе бидат обложени со железо?
Зависи како сакаш, брикетите можат да бидат и одвнатре, ама тоа многу пречи на јазикот (додека да се навикнеш). Обично се однадвор и многу ќе гребат додека да се навикнеш али ќе си ставиш восок. Само додека имаш восок не треба да јадеш. Прстените не болат (барем мене не ме болеа), али треба да пазиш да не се скршат (тоа е ретко но може да се случи). Во секој случај кога ќе го видиш конечниот резултат ќе заборавиш на болките :)

Член од
30 март 2009
Мислења
251
Поени од реакции
20
Еве 17 месеци поминаа откако ја носам протезата
Забите многу ми се исправија, а беа премногу криви
И загризот сега е супер, а имав од оној, грозниот underbite

јас лично се надевам дека до октомври ке ја извадам, ама сепак...
ако треба и 3 години ке ја носам, само да ми се средат забите потполно
Ми изникнаа сите умници, и се надевам дека нема да ми се искриват забите некогаш во иднина

Сега контролите ми се помалку болни, си јадам скоро се и си уживам
Ми се крена самодовербата, повеќе се смеам, станав покомуникативна и супер ми е ;)

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Не сум чул некој да има целосна протеза без прстени. Прв пат слушам (ама не викам дека е невозможно).
Tie se vikaat tubi.

H

HITCH

Гостин
Темава е супер, ама да препорачате некој доктУр за фиксниве ако мојт? :smir:

M

marko 1996

Гостин
Ја коа имав фиксна и кикирики , лешници , јаболки , мастики све што не треба јадев па ништо не ми се деси забиве ми се профи. Фиксната ја носев 1 година а некој што ги знам по 2 години проблемот до нив или до мене е ?:)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
2 операции минав од периодот кога ми ставија фиксни:

1. вадење умник (кој беше пропратен со компликации - многу лош алвеолит)

2. фрекенктомија

а ме чека сега и трета операција после некое време

~ 3. гингивектомија

Имам значаен напредок и на горната и на долната вилица.
Имав(м) состоја длабок загриз. Сега работиме на тоа да се корегира тоа.

--- надополнето ---

Уфф тешко,извини не знам за скопје.
скопје се сите многу скапи
тоа што во скопје е околу 400 евра, пример во битола е 250 евра (контролите пресметани во цената)

Член од
17 септември 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
зависи колку сакаш да потрошиш, обичните протези ти се околу 400-600 евра, јас лично ставив daemon протеза кошта околу 900-1000 евра плус уште 200 ако сакаш порцелански за естетика. daemon ти е нај профи ако можеш да си дозволиш обично не се вадат заби или се вадат 8ки, брикетите се бааги помали од обичната и помалку се приметуваат, жицата не е фиксирана на брикетите се движи така да помалку болка имаш, функционира на друг принцип од обичната и се носи пократко. ако те интересира ке ти дадам број

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.143
Поени од реакции
4.021
Имам значаен напредок и на горната и на долната вилица.
Имав(м) состоја длабок загриз. Сега работиме на тоа да се корегира тоа.

--- надополнето ---

скопје се сите многу скапи
тоа што во скопје е околу 400 евра, пример во битола е 250 евра (контролите пресметани во цената)
Ееееј и ја го иам истиот проблем, и јас иам длабок загриз... Носев фиксна прво (али мене барем не ми вадеа заби за да ми ја стават), ми се средија добро и ми ја извадија и ми дадоа нова (мобилна) која требаше и вилиците да ми ги среди (да немам длабок загриз) и да ги држи забите под контрола (да не се искриват пак) ама функција има 0. Забите веќе пак почнаа да ми се враќаат у старата положба (така да изгледа па ќе треба сеа фиксна да ставам или незнам шо да правам) и ништо не се поправи околу вилицата и размакот измеѓу двете :(

С

Спенсер

Гостин
Ееееј и ја го иам истиот проблем, и јас иам длабок загриз... Носев фиксна прво (али мене барем не ми вадеа заби за да ми ја стават), ми се средија добро и ми ја извадија и ми дадоа нова (мобилна) која требаше и вилиците да ми ги среди (да немам длабок загриз) и да ги држи забите под контрола (да не се искриват пак) ама функција има 0. Забите веќе пак почнаа да ми се враќаат у старата положба (така да изгледа па ќе треба сеа фиксна да ставам или незнам шо да правам) и ништо не се поправи околу вилицата и размакот измеѓу двете :(
ти си како мене :) само незнам ја дали иам тоа длабок загриз и сл...

А да прашам,дали знае некој, ако ви се одлепи една брикета (еве на средина на забире,на 2ка да речеме), протезата си има ефект? или мора одма да се залепи? :)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
859
Поени од реакции
325
А да прашам,дали знае некој, ако ви се одлепи една брикета (еве на средина на забире,на 2ка да речеме), протезата си има ефект? или мора одма да се залепи? :)

Доколку бриќета се одлепи, протезата ПРОДОЛЖУВА да го врши својот ефект.
Единствено забот кај кој бриќетатата се одлепила ќе биде изземен од ефектот на протезата.

Али, се препорачува што побрзо да се залепи отпаднатата бриќета.

Еве ви визуелно да видите што значи длабок загриз:

http://bowbeerortho.com/yahoo_site_admin/assets/images/ke.110113256_std.jpg

ДЛАБОК ЗАГРИЗ: Забите од горната вилица сосема (повеќе од 20%) ги поклопуваат забите од долната вилица.

Kajgana Shop

На врв Bottom