Фиксна протеза

Член од
11 ноември 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
A ja da prasam neso
Dali ima nekoja sansa da se napravi proteza koja nema da ti ja faka cela vilica tuku samo da se zacvrsti na delot od zabite kaj sto ti e potrebna.Jas na primer,na gornata vilica site zabi mi se pravi,ama ima eden malce mi zabeguva..i sakam da go ispravam,i ako postoi ,kolku ke kosta? Nekako ne mi se dava 300 evra :S sto ke fati cela vilica uf :S
Dajte predlozi..

Член од
14 октомври 2008
Мислења
116
Поени од реакции
0
mene mi rekoa deka ako sakas da stavam fiksna treba da mi gi izvadat umnicite koisto seuste ne mi se izlezeni..
da ne ima nekoj takvo iskustvo?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
mene mi rekoa deka ako sakas da stavam fiksna treba da mi gi izvadat umnicite koisto seuste ne mi se izlezeni..
da ne ima nekoj takvo iskustvo?
Jaс имам. Не мора да објаснувам, знаеш се` што ми се случи мене изминатите две години:). Извадив 4 осмици, вадев една осмица на три месеци и за година дена ги извадив сите. Потоа ставив фиксна. Побрзо оди исправувањето на забите ако се извадени умниците и има простор на вилицата забите да се наредат правилно.

Мој совет: Извади ги умниците и стави си фиксна што побргу. И така до матура ќе ја извадиш, а сега има нови методи на ставање на фиксната протеза(лепење на брикетите) лингвално, одвнатре. Но затоа, ќе мора да го жртвуваш јазикот :)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
A ja da prasam neso
Dali ima nekoja sansa da se napravi proteza koja nema da ti ja faka cela vilica tuku samo da se zacvrsti na delot od zabite kaj sto ti e potrebna.Jas na primer,na gornata vilica site zabi mi se pravi,ama ima eden malce mi zabeguva..i sakam da go ispravam,i ako postoi ,kolku ke kosta? Nekako ne mi se dava 300 evra :S sto ke fati cela vilica uf :S
Dajte predlozi..
Нема, да имаше досега и јас ќе направев нешто слично.Така да единствена опција ти е фиксна протеза а можеш и мобилна само што нема да биде толку ефикасна за кратко време.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
A ja da prasam neso
Dajte predlozi..
A кажи ми, како ќе ти се исправи тој еден заб ако сајлата не ги рашири и другите па тој да си влезе во лежиштето? И јас се мачам веќе 8 месеци само поради еден заб.
Во право е Хелсинг :)

Член од
14 октомври 2008
Мислења
116
Поени од реакции
0
Jaс имам. Не мора да објаснувам, знаеш се` што ми се случи мене изминатите две години:). Извадив 4 осмици, вадев една осмица на три месеци и за година дена ги извадив сите. Потоа ставив фиксна. Побрзо оди исправувањето на забите ако се извадени умниците и има простор на вилицата забите да се наредат правилно.

Мој совет: Извади ги умниците и стави си фиксна што побргу. И така до матура ќе ја извадиш, а сега има нови методи на ставање на фиксната протеза(лепење на брикетите) лингвално, одвнатре. Но затоа, ќе мора да го жртвуваш јазикот :)
epa mene od toa mi e stra, bidejki gledav kako si rasecena:jaj: i se plasam od samata pomisla deka ke treba da lezam doma i majka mi da me rani...
a moze da mi stavat fiksna bez da mi vadat umnici?:toe:

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
epa mene od toa mi e stra, bidejki gledav kako si rasecena:jaj: i se plasam od samata pomisla deka ke treba da lezam doma i majka mi da me rani...
Ти ова сериозно? Сите ние што носиме фиксна сме инвалиди кои не хранат домашните?:)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Тоа е само првиот ден, додека уште боли мускулатурата од убодот на иглата за анестезијата и коската дека е истрауматизирана. Наредниот ден ќе си јадеш без проблем. Јас седнав на лесковачка намерно за да наплатам за минатиот ден поминат со пудинг :)
Хеј, look on the bright side, со секоја осмица извадена ќе губиш по 2 дена од школо.:)
Инаку можеш да ставиш фиксна без да ги извадиш умниците, ама јас како иден стоматолог(probably:icon_lol:) не ти препорачувам.
Причини:

• Споро ќе оди третманот
  • Може да се случи да ги носиш протезите повеќе од 2 години
  • Кога ќе ја извадиш протезата, тогаш да ти кажат дека треба да ги извадиш осмиците
  • Се` до оформувањето на вилицата кај човекот(некаде околу 26-тата година) забите се движат нанапред. Така да, подобро би било да нема некоја сила која што би ги буткала, нели?
  • И така прават проблеми, па кога - тогаш ќе ги извадиш. Кај татко ми на забар доаѓаат многумина кои ги вадат осмиците, ретко кои луѓе не ги вадат во денешно време. Најчесто поради неправилно растење, при што меѓу седмицата и осмицата се прават "џебови", инфекции, па ќе си направиш дупла работа, а може да се случи да ја изгубиш и седмицата. Друга најчеста причина е малата вилица и немањето место за нејзин раст, што беше случај кај мене.
Ако те интересира уште нешто, прашај слободно.:smir:

Garcia

amater
Член од
29 јуни 2008
Мислења
50
Поени од реакции
14
ja si imav pravi zabi i odkako otidov kaj edna zabolekarka me zaebaa cel..eden zab krivo mi porasna zaradi toa so ne mi izvadi delce od zab tuku mi rece butkaj si go so jazikot ke padne..ja butkav butkav ne biva i taka dodeka porasne drugiot zab..otidov kaj drug zabar odma za 1 min mi go izvadi i mi vika treba da ides na ortodont..vaka mene zabite mi izgleaat pravi nz zs tamu mi kazaa proteza da nosam,,posle kaj taa predhodnata ne mi izvadila mlecen zab..i kaj novava so otidov sea mi vika treba da te snimaat zaso mozam da ti go izvadam a da ne ti porasne nov..na ortodont mi vikaat ke treba so hirurski zafat da ti go vleceme trajniot zab bidejki bil priklesten zaradi mlecniot..use koa mi kaza deka operacijata moze da ne bide uspesna se izvadiv od pamet..ima nekoj so isto vaka so mu vlecele zab pa da mi dade informacii?i dali stvarno cetvorkite moraat da se vadat za proteza ili...?

a i use neso:D sea koga treba da stavam fiksna se dvoumam dali porcelanska ili taa aluminiumskata(ili kakva i da e)poso znam nekoi deca so proteza mn dobro im stoi aluminiumskata do sea ne sum videl so porcelanska ..ima pogolema razlicnost pomegu ovie dve protezi ili samo toa sto ednata e prozirna?

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
a i use neso:D sea koga treba da stavam fiksna se dvoumam dali porcelanska ili taa aluminiumskata(ili kakva i da e)poso znam nekoi deca so proteza mn dobro im stoi aluminiumskata do sea ne sum videl so porcelanska ..ima pogolema razlicnost pomegu ovie dve protezi ili samo toa sto ednata e prozirna?
Со порцеланската добиваш на естетика, а губиш од џебот и од времето за носење. Само брикетите се проѕирни и ќе ти се познава само сајлата метална, ама ќе треба да ја носиш подолго затоа што ефектот е послаб. И е поскапа.

А титаниумската е поефтина и скоро сите ја имаат, така да, твој избор, како сакаш :)

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Со порцеланската добиваш на естетика, а губиш од џебот и од времето за носење. Само брикетите се проѕирни и ќе ти се познава само сајлата метална, ама ќе треба да ја носиш подолго затоа што ефектот е послаб. И е поскапа.

А титаниумската е поефтина и скоро сите ја имаат, така да, твој избор, како сакаш :)
И да се надоврзам на постов,ја би препорачала алуминиумска,една соученичка има порцеланска, кога ќе се насмее забите изгледаат ко да имаат наслаги,ко немиени со децении да и биле.
Со алуминиумскава барем знаеш,црно е,и другите знаат зошто е црно :)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
И да се надоврзам на постов,ја би препорачала алуминиумска,една соученичка има порцеланска, кога ќе се насмее забите изгледаат ко да имаат наслаги,ко немиени со децении да и биле.
Со алуминиумскава барем знаеш,црно е,и другите знаат зошто е црно :)
Не мора да е црно, ја имав зелени гумички =)

M

Mario Gómez

Гостин
Треба само поради еден заб да ставам протеза на горната вилица...Па сигурно и ќе ми извадат еден заб за да може тој да навлезе во редицата,но уште немам ставено...Сеуште се распрашувам...Ме мрзи Скопје да идам еднаш месечно на прегледи!

Kajgana Shop

На врв Bottom