Нешто околу пожарите

• Креатор на темата Креатор на темата KvAzI
  • Време на започнување Време на започнување

KvAzI

Дипломиран Ѓубрар
Член од
3 септември 2007
Мислења
175
Поени од реакции
62
Откако пожарите во Македонија станаа „секојдневие„ ова лето, денеска дознав една вест - цената на огревните дрва значително пораснаа, од 2000 ден. за кубик на 3500ден. :toe:...
Дали ова значи дека пожарите беа подметнати, да не кажам под наредба на некои ГОЛЕМЦИ,односно, оние истите бизнисмени - кои ја реметат државава со парите од народот? Дали владата вака им ја враќа помошта на своите сојузници кои им ја финансираа кампањата? Ова донекаде има логика, бидејќи парното е поскапено, но голем дел од населението во земјава се топли на огревни дрва, па сега на овој начин ке го парчосаат граѓанинот кутар кој и онака нема леб да јаде.:vozbud:

п.с. Незнаев како да ја крстам темата - ако не е добро името ги молам модераторите да направат измени.Благодарам...

Не, тоа е последица.

А пожари има од овие причини:

- Некој сакал поголема површина за напасување на стоката и си запалил оганче
- После пожар, цената на опожарено (оштетено) дрво е многу мала, па тој што палел ќе си купи по ниска цена.
- Сум слушал имало потпалувачи од други земји (ова и за грција и др. држави, не само кај нас)
- Отпушоци фрлени од воз, кола итн.
- За да му наштети на комшијата кој е сопственик на шумата.
- ......

Сите овие се идиоти. Палење на вакви пожари треба да бидат казниви со повисоки казни (не знам какви се сега) ама со толкаво уништување прават голема штета и тоа за многу години унапред (мислам дека казната треба да биде еднаква на времето кое е потребно да пораснат нови таки дрва)

Значи пак ништо од забраната за шетање по планини без довола !:helou:

Значи пак ништо од забраната за шетање по планини без довола !:helou:
Тоа е само еден од низата имбецилни закони.

Баш одредена категорија луѓе, викендаши и непрофесионални планинари, се тргнаа од планините (гледаа сложеност во процедурата за пријавување) а доста потпомагаат (има доста ѓубре по планините кое го оставаат берачи на боровинки и др. несовесни, па овие како и планинарите, по малце подсобираат по пат дури одат).

Не е поентата да забраниш, него да делуваш превентивно (и да акниш големи казни за прекршителите, како и да се зголеми присуството на чувари).

Не, тоа е последица.

А пожари има од овие причини:

- Некој сакал поголема површина за напасување на стоката и си запалил оганче
- После пожар, цената на опожарено (оштетено) дрво е многу мала, па тој што палел ќе си купи по ниска цена.
- Сум слушал имало потпалувачи од други земји (ова и за грција и др. држави, не само кај нас)
- Отпушоци фрлени од воз, кола итн.
- За да му наштети на комшијата кој е сопственик на шумата.
- ......

1.Некој сакал поголема поврсшина? Не гледам никаква логика овде, па тоа ќе можел да го направи и порано а не сега пред сезона за купување на огревни дрва
2.Кој е луд да купува опожарено дрво за огрев за зима?
3.Потпалувачи од други земја на наша територија? Во прилепско?
4. и 5. нема да ги коментирам некако немат смисла :smir:

a be Kvazi, mislenjata na cYb3rc0re se poizdrzani zosto jas rabotam profesionalno vo sumarstvoto i tuka nema nikkava politika na ceni bidejki cenata ja odreduva J.P. makedonski sumi vazi za cela makedonija i e oficijalen korisnik na drzavnite sumi,razlikite se sostojat samo vo prevozot ako skopjanec zeme drva od delcevo na primer,inaku se palat zaradi ovie pricini
1.za da se zgolemi povrsinata na pasistata za stokata
2. opozareno drvo e so pomala cena na pazarot i javnoto pret. gi dava na lugjeto da gi secat po diskontni ceni
3. vo izgoreni sumi narednata prolet se berat mnnnnnnnoguuuu jadlivi gabi koi bogami imaaat golemi ceni,a bogami i kapini ima poeke
4.zaradi revansizam,otkako mu go zele na nekoj voziloto pri krazbi nadrva i toj za vozvrat ja pali sumata
p.s. vo strumica pozarot go palea vrabotenite vo tamosnotot sumarstvo za da gi pokrijat krazbite nivni i zagubite sto gi imat(za voa moze da me letat od rabota):nenene:

2.Кој е луд да купува опожарено дрво за огрев за зима?
3.Потпалувачи од други земја на наша територија? Во прилепско?
4. и 5. нема да ги коментирам некако немат смисла :smir:
a be kvazi stvarno ne si upaten ne ti odgovaram na niedno,ti si kako onie novinarite se praite deka se znaete a nisto ne znaete,kuti tamu
ke ja zabranime temava eve predlagam:toe:

a be Kvazi, mislenjata na cYb3rc0re se poizdrzani zosto jas rabotam profesionalno vo sumarstvoto i tuka nema nikkava politika na ceni bidejki cenata ja odreduva J.P. makedonski sumi vazi za cela makedonija i e oficijalen korisnik na drzavnite sumi,razlikite se sostojat samo vo prevozot ako skopjanec zeme drva od delcevo na primer,inaku se palat zaradi ovie pricini
2. opozareno drvo e so pomala cena na pazarot i javnoto pret. gi dava na lugjeto da gi secat po diskontni ceni
3. vo izgoreni sumi narednata prolet se berat mnnnnnnnoguuuu jadlivi gabi koi bogami imaaat golemi ceni,a bogami i kapini ima poeke
4.zaradi revansizam,otkako mu go zele na nekoj voziloto pri krazbi nadrva i toj za vozvrat ja pali sumata
p.s. vo strumica pozarot go palea vrabotenite vo tamosnotot sumarstvo za da gi pokrijat krazbite nivni i zagubite sto gi imat(za voa moze da me letat od rabota):nenene:

Наполно се согласувам со сите овие причини. Изгорената шума им носи огромен профит на некои луѓе.

+ не потценувајте го неизгорениот пикавец од цигара (јас како пушач кога сум во шума или ливада особено внимавам на тоа).

da vi kazam edna slucka so pozar
pred 1 mesec imase eden pozar na slabokvalitetna suma od dab i crn gaber vo prilepsko i pobaraaa pomos od kavadarci nie otidovme i sto ke vidime se ispolegnale nivnite rabotnici i si gleat seir a imase moznost da se zapali eden nasad od crn bor i nesakaa da gasnat edvaj stanaa nekolku pa zaedno so nas 30 go izgasnavme,zalnoto e toa sto oni go zapalile, toa go doznavme podocna
tie sto treba da ja stitatsumata ja palat,inaku vo pp najmnogu se krade drva

da vi kazam edna slucka so pozar
pred 1 mesec imase eden pozar na slabokvalitetna suma od dab i crn gaber vo prilepsko i pobaraaa pomos od kavadarci nie otidovme i sto ke vidime se ispolegnale nivnite rabotnici i si gleat seir a imase moznost da se zapali eden nasad od crn bor i nesakaa da gasnat edvaj stanaa nekolku pa zaedno so nas 30 go izgasnavme,zalnoto e toa sto oni go zapalile, toa go doznavme podocna
tie sto treba da ja stitatsumata ja palat,inaku vo pp najmnogu se krade drva

Поткупливите шумари и шумската полиција која не си ја врши работата треба да сносат најголема вина.

Во Дојран беше загрозено, изгорија дворови,штали и 1 куќа, пеколна вечер било!

Еве нека е така... докажа дека си стручно лице, но мене не ми беше тоа поентата, сакав да појаснам дека во Македонија овој организиран криминал го има и ќе го има уште долго време, иако (владата де) троши огромни суми на пари за реклами од видот: СОС линија, пријавете организиран криминал,дрн дрн дрн сфаќаш?:smir:
Нас не не интересираат нивните реклами туку треба да се работи на расветлување на случаите (за пожарите) а не на крајот да го јадат стапот некои сосем трети личности, или пак на крајот да не излезе- "Причината за пожарот е случајна бидејќи лицето фрлило цигара..." и потоа ни трага ни глас од виновниците:nenene:
поздрав

можи и ова да се реши на неколку начини
максимални казни за потпалувачите
ама не се само тие
организиран криминал
јас велам тешко на груевски оти не е уште свесен со какви луѓе нелуѓе си има работа
никој неможи да го реши проблемот внатре во државава
кај нас одамна се влезени туѓите пропаганди
ние сме остаени самите очите да си ги извајме
како шо гледам народот тешко се освестува
99% од пожарите се предизвикани од нелуѓе
самите си сме криви за се ова шо се случва
ние оставаме други да ни кажват оти ние појма немаме шо се работи демек

и уште една интересна работа
без крв курац држава

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom