T
Tetro
Гостин
Прашање едно: Дали знаеш што значи зборот мехатроника?А што велите за Мехатроника смерот на машиски. Ми фаќа доста око и тој. Има ли добри можности за работа со него?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прашање едно: Дали знаеш што значи зборот мехатроника?А што велите за Мехатроника смерот на машиски. Ми фаќа доста око и тој. Има ли добри можности за работа со него?
Прашање едно: Дали знаеш што значи зборот мехатроника?
1. сите сакаат таму, тешко се влегува.Па да, до некаде. Програмирање на машини е тоа во принцип нели. Не е класично машинство, има доста и електроника во него. Го гледав профилот на страната на МФ и ги гледав предмедите кои што ги има и ми се допаѓаат.
Туку прашањето ми беше кои се можностите за вработување?
1. сите сакаат таму, тешко се влегува.
2. ѓи филтрираат во првите две години студентите. треба да имаш нерви, пари и среќа.
3. ако немаш се набројано во 2, бирај друг смер
шо ти кршам сеа филм? камо да имаше информации вакви кога јас се запишав на факултет по првпат, досега ќе бев доктор како Војо УшевскиЕј не ми крши сеа вака филм. ^_^
Како и да е, се одлучив, ќе пробам тука, па ќе видме како ќе биде..
Heh ok e. Фала за твоето мислење.шо ти кршам сеа филм? камо да имаше информации вакви кога јас се запишав на факултет по првпат, досега ќе бев доктор како Војо Ушевски
Епа мислиш некој друг смер би бил подобар, еве на пример Термичко болји би било од Мехатроника?jas smetam deka mehatronika kaj nas ne e toa sto treba da bide. vidi takvi fakulteti vo stranstvo da vidis sto se uci. i smetam deka so toj smer nema bas da si sposoben za toa so ke go vidis vo stranstvo deka se uci..ednostavno ne e toa toa
Ако реално гледаш на работите кај нас (Во Македонија) најголеми можности за вработување напредок во кариера и како сакаш кажи го според мене имаат следниве три смера: Производно инжењерство, МАтеријали и заварување и Термичко инжењерство , ама сметам дека кој смер и да се одбереш ( со исклучок на Менаџмент ) дека нема да се погреши![]()
Значи вака, како прво голем број од луѓето не ни знаат што е всушност професијата менаџер, 80% од идните менаџери кога се запишуваат на факултет (безоглед дали е машински екониомски или сличо) сметаат дека кога ќе завршат факултет ќе бидат одма директори и затоа настанува голем проблем. За тоа дека немаш никаква иднина и шанси за успешна кариера , не мислев на тоа дека нема да биде успешен или незнам што туку дека сепак имаш помали шанси за успех зошто пазарот постепено се презаситува со менаџери и успеваат само најдобрите и најупорните. за да си добар менаџер треба да имаш некој особини кој што не се стекнуваат на ниеден факултет, треба да имаш харизма, да знаеш како да се однесуваш со луѓе и уште многу други работи. Сметам дека ако веќе сакаш да си менаџер дека треба да се запишеш на економски а не на машински, сепак во Македонија нема толку многу индустриски капацитети на кој им би требале менаџери.
А кога си кај тоа дека смерот не е пресуден за наоѓање работа во право си, дипломата само ти дава можност и ти ги зголемува шансите за да најдеш работа, а се друго е веќе до ксметот и тоа како ќе се снајдеш, а за тоа има многу примери![]()