Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
kako prvo Turcija sega izvezuva,a kako vtoro vie ja sporeduvate Rusija so Turcija,, a kako treto rusite zaedno so ermencite odat na pecalba vo Turcija ti kazav i po gore deka gi imam videno licno kako raboteja vo hotelite,,,toa znaci deka kvalitetot na zivotot vo Rusija e katastrofa, a za vremeto na komunizmot,nemaja lep da jadat,site pari odeja za oruzjeto,so cel da se sporedat so SAD,ama nikogas ne uspeaja pa i zaradi toa se raspadne SSSR,, ama deka imat jaka armija imat,jas toa ne go negiram,i ne vodam inaet kako sto vodis ti za Turcija,,, Rusija e golema zemja,i teritorijalno i so naselenijeto,taka da Rusija treba da se sporeduva so po golemi zemji kako sto e SAD,Kina indija,, ama pak toa go tvrdam,deka narodot vo Rusija ziveat vo bedotija,a vo Kina i Indija po beter se... Samo SAD nema problemi so nisto..

А бе не треси, можи Турците живеат подобро од нив?! Единствено Истанбул е нешто, се останато е бедотија... Особено централниот и источниот дел, не само бедотија, туку загревота се луѓето...
А колку нема проблеми во САД...:pos2:...имагинација...

А и не ја знаеш економијата и стратегијата на Русија за време на комунизмот, студената војна, само тресеш..... плус во тоа време Турците можеа да се споредуваат со Индијците евентувално.

И да, кај ти се фактите?
Зошто не ми одговори на постот претходно? (и други пред тоа каде што има факти)

Едно прашање до бугарите??? Зошто се мешате каде што не ви е местото??? Зошто ги негирате доказите?? Зошто не ве интересита како да се спасите од сиромаштијата??? Бугарија е дупка без дно бре серковци едни:tapp:
И немојте да солите памет дека сте имале подобри односи со Турција отколку Македонија со Грција..

Навистина заслужуваш да бидеш баниран:toe::tapp:
А ти резана пушко, дека толко маки сте докарали на нас македонците оти се мешаш. Нели знаеш шо ке стане, кога двама си мерат к*ровете ти си покажуваш газо.
Вакви примитиви како Поларис и тебе са спрели со векови развоио на балканот. Хвала на Jане дека прочисти Пиринот.:cuc:

http://www.vbox7.com/play:693f85ec
http://www.vbox7.com/play:96cd92c4

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Луѓе дајте да збориме само за Турција, а не да збориме и за Бугарија, Русија и останати. Каква врска има темава со другите.

А ти резана пушко, дека толко маки сте докарали на нас македонците оти се мешаш. Нели знаеш шо ке стане, кога двама си мерат к*ровете ти си покажуваш газо.
Вакви примитиви како Поларис и тебе са спрели со векови развоио на балканот. Хвала на Jане дека прочисти Пиринот.:cuc:

http://www.vbox7.com/play:693f85ec
http://www.vbox7.com/play:96cd92c4

Абе РЕТАРДИРАН,ти ќе ја жалиш Македонија повеќе од мене?:tapp: татарите за Македонија повеќе се секираат од македонците?,,,а да ти ја ебам мајкати в пичка и се што имаш:tapp:

ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ДА ЖИВЕЕ ПРИЈАТЕЛСКА ТУРЦИЈА

СМРТ ЗА БУГАРИТЕ И ГРЦИТЕ

Абе РЕТАРДИРАН,ти ќе ја жалиш Македонија повеќе од мене?:tapp: татарите за Македонија повеќе се секираат од македонците?,,,а да ти ја ебам мајкати в пичка и се што имаш:tapp:

Смрт за сите што ни мислат лошо.....а ги има многу, за жал...

Без коментари - Македонија, 2010 година - Европејци :nenene::nenene::nenene:

Тотално сте изтрештели вие двајцата

Без коментари - Македонија, 2010 година - Европејци :nenene::nenene::nenene:

Тотално сте изтрештели вие двајцата

Мое мислење ООН е дека први кои треба да заминат на гилотина се предавниците, па потоа надворешните злобници, што мислиш?

Сметам дека плачеш за бан. Само за да не ме банират нема да ти отговорам дечко.

Со луге од Петричко-Сандански раион немои да се пцуеш и кунеш. Не знаеш шо те чека.

Нема да ти отговорам оти не сакам засега бан. Надевам се дека модераторите ако са луге на место ке те снаидат.

Стануваат интересни-но ќе помине времето на ердоган.

Турција го планира израелскиот ероу за заштита од балистички ракети па и од авиони...инаку застарените тенкови на Турција веќе се Сабрери...а тоа се опасни машини:)

Не верувам да дојде до драстично влошување на односите...на крај краеви Турција не е Сирија нели.

Да, турците во израел модернизираа 170 тенкови м-60 патон во Сабра тенк кој има многу компоненти на меркава 4. зделка вредна 688 милиони долари.

тоа е ова:
sabra_l4.jpg

Исто така извршена е и модернизација на тенкот леопард 1 чиј главен реализатор беше електронскиот производител АСЕЛСАН.
министерот за национална одбрана на земјава Веџди Ѓонул кој учествуваше на церемонијата на предавањето на последниот тенк од типот Леопард-1 рекол дека со овие тенкови копнените сили ќе ја зголемат својата сила на одвраќање. „Досега овие видови програми за модернизација беа реализирани од надвор. Но денес тоа го прави и Турција од што се добиваат добри резултати“. - рекол министерот. „Хурријет" додава дека 171 тенк кои беа модернизирани во рамките на проектот во износ од 163 милиони долари, веќе се опремени со системи на ноќно и денско утврдување, автоматско следење и контролен систем со прецизно компјутерско гаѓање од тенк во движење на подвижни цели.

Турциа не е само Истамбул и Бурса. Огромниот дел од турциа е и Анадола, дека нема ток и вода и серат надвор. Ас сум одил до Иран през тамо. А ти ако си одил само во Истамбул затова само сониш.

Бугарија е една од најзаостанатите држави во европа.

во БДП по глава на жител ( БРУТО ДОМАШЕН ПРОИЗВоД ) - се што се произведува во државата претворено во пари и поделено по глава на жител во долари

Турција : 8 723
Бугарија : 6 223

Во број на жители

Турција : 72 561 312
Бугарија : 7 560 000

Во територија - километри квадратни

Турција :783 562
Бугарија :110 993

Во едногодишен буџет на армијата за 2010

Турција : 49 милјарди долари
Бугарија : 1 милјарда и 190 милиони

Во тенкови

Турција :
398 леопарди 1т
298 леопарди 2а4
170 сабра тенкови
762 М-60 Патон во две варијанти
1379 М-48 кои се надградени и модернизирани во турција.
Вкупно : 3007 тенкови

Најголем дел од овие тенкови се модернизирани во турција и израел т.е. се во чекор со времето а исто така во тек е студија за првиот турски тенк Алтај и Турција ќе произведе 1000 парчиња од него во 4 генерации а првите 250 ќе ги добие до 2015 г.

Бугарија :
160 Т-72

Во воено воздухопловство

Хеликоптери

Турција :
56 сикорски С-70А - едеен кошта 14 милиони долари
26 Еврокоптер кугар-произведени во турција под лиценца
40 Агуста бел
52 Хјуи
85 бел УХ-1Х
23 Бел - кобра - напаѓачки хеликоптер
8 Бел супер кобра - напаѓачки хеликоптер
2 бел ох 58б
Вкупно : 292

Ноември 2009 е почнато сериско производство на турски напаѓачки тежок хеликоптер Т-129 планирано е турција да произведи за себе од 50-90 парчиња а останатото за извоз

Бугарија :
12 еврокоптер кугар
6 еврокоптер пантер
12 ми-24
6 ми-17
Вкупно : 36

Во борбени авиони

Турција:
240 Ф-16
52 ф-4е терминатор - модернизиран од Таи
48 Ф-4 шимшек - модернизиран од Таи
25 Ф-4 Фантом
75 Ф-5 фридом фајтер - модернизиран
26 РФ-4Е - Модернизиран од Таи
Вкупно : 466

Од 2о12 според договорот со локид мартин турција почнува масовно производство на стелтот Ф-35 од 116 до 150 парчиња.

Бугарија:
16 Миг-29 мал број на Су-24

Праведен, сега ке се тепаме ли?
На нас веке не ни требува армиа. Немаме комшии како джагалите. Онии си имат курди да воиуват. ТР и БГ не верувам некогаш да стигнат до судир.
Со ГР, РО, МКД и СР оште по малце.

И додека си ги мериме ке ти кажам дека религиата ви преши на вас. И човековите права да сте европска земиа. :toe:

Ама ного верувате на турските сериали. :)

Бугарија е една од најзаостанатите држави во европа.

во БДП по глава на жител ( БРУТО ДОМАШЕН ПРОИЗВоД ) - се што се произведува во државата претворено во пари и поделено по глава на жител во долари
Турција : 8 723
Бугарија : 6 223
. . . . .

Jас гледам податоците на CIA:
Bulgaria - $12,600 GDP per capita
Turkey - $11,200 GDP per capita
Macedonia - $9,000 GDP per capita

Jас гледам податоците на CIA:
Bulgaria - $12,600 GDP per capita
Turkey - $11,200 GDP per capita
Macedonia - $9,000 GDP per capita

Ne gi lazigi lugeto:tapp:

Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Анкара, 18 јуни (МИА) - Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.

Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.

Држава со највисока минимална плата во ЕУ е Луксембург со 1.570 евра, а по неа следува Ирска со 1.403 евра.
http://www.idividi.com.mk/vesti/svet/388847/

Ne gi lazigi lugeto:tapp:

Просечната плата во Турција поголема од минималната заработувачка во девет земји-членки на ЕУ

Анкара, 18 јуни (МИА) - Со просечната плата од 298 евра Турција се наоѓа пред девет земји-членки на ЕУ, објави турското електронско издание „Интернет хабер“, повикувајќи се на податоци на статистичката служба на Унијата, Евростат.

Во Бугарија минималната заработувачка е 92 евра, во Романија - 114 евра, во Летонија - 172 евра, во Литванија 217 евра. Словаците земаат минимум 217 евра месечно за својот труд, Естонците - 230 евра, Полјаците - 246 евра, Унгарците - 258 евра и Чесите - 288 евра.

Во другите балкански земји-членки на ЕУ - Словенија и Грција, просечната заработувачка изнесува 522, односно 668 евра.

Држава со највисока минимална плата во ЕУ е Луксембург со 1.570 евра, а по неа следува Ирска со 1.403 евра.
http://www.idividi.com.mk/vesti/svet/388847/
Колко пати морам да ти кажам,дека имаш грешни податоци.... :toe:
Можеш сам да си наjдеш грешките?

Standard issue Бугарски Мозак мораат да пљукаат по Турција...Brainwashing-от работи секој пат. :pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom