Стари македонски имиња

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Веб-сајт
www.youtube.com
Знам дека има многу стари заборавени Македонски имиња.
Би било добро да се направи еден вид збирка, па така ај кој знае некои стари имиња нека ги напише.

Јас да почнам

- Аргир

(татко ми го спомна ова име, незнам дали е македонско, некој човек така се викал во југо-источна Македонија)

Цветолик, не се сеќавам од кое село Битолско е.

Јас да почнам

- Аргир

(татко ми го спомна ова име, незнам дали е македонско, некој човек така се викал во југо-источна Македонија)
И во Егејска Македонија :smir:
Инаку одлична идеја за тема.

Косара, Босилка, Серафим (библиско), Масе, Коце, Тоце, Гане, Спире(о), итн. не знам дали во старите македонски имиња да ги вбројам и библиските, од кои дел се сметаат за универзални ( ги има во скоро секоја христијанска култура, но во различна варијација зависно од јазикот), но кај нас под влијание на христијанството се беа одомаќиниле и добиле македонски форми.

Сара е најстарото Македонско женско име

оф топик
Дали имате забележано дека Македонските имиња се разликуваат од вистинските словенски како Мирослав, Љубен итн т.е. кај нас се многу ретки за разлика од нашите соседи каде што скоро и да нема автентични национални имиња.

Bi bilo odlichno ako (za nekoi od niv) se dade i znachenjeto. Na primer za Argir.:toe:

Мојсо - Македонска верзија на Мојсеј
Арлам (Аралампие)
Шинка
Шенка
Фршина
Трено (Трена)

Хич не е случаjно... Ама како сме зафанеле да не излезе и Аргентина македонска?

The name Argentina (from Latin argentum: silver)
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentina#Etymology

Не.За тоа имам слушнато дека кога ја откриле мислеле дека има сребро и ја крстле "Аргентина".Сепак се излажале.Оттаму доаѓа и името на земјата.

Сара е најстарото Македонско женско име

оф топик
Дали имате забележано дека Македонските имиња се разликуваат од вистинските словенски како Мирослав, Љубен итн т.е. кај нас се многу ретки за разлика од нашите соседи каде што скоро и да нема автентични национални имиња.

Па колку што јас знам ние не сме евреи.
Сара е еврејско име.

Горазд е прилично старо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom