Дали треба превозот до училиштата да е бесплатен?

• Креатор на темата Креатор на темата Filmakedon
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба превозот да биде бесплатен

• Да секако

Гласови: 40 87,0%
  • Не, никако

Гласови: 4 8,7%
  • Сеедно ми е

Гласови: 2 4,3%

• Вкупно гласачи
    46
Kako prvo te molam ne lupetaj, ne sum ljubomoren na Skopje vo nikoj slucaj. Od kaj znaes deka ne sum od Skopje?

Како прво ќе те замолам да ми се обраќаш мене и на било кој друг член од форумов КУЛТУРНО. Ова не е место каде што се зборува на уличарски јазик, тоа сочувај си го за друго место, овде не така!

Како второ, да си од Скопје ќе знаеше дека во Скопје како најголем град во државава голем процент од средношколците сами си го плаќаат месечниот билет кој чини околу 1100 денари и се од подалечни места. Да беше од тука ќе знаеше колку населби/села има кои се на далечина од повеќе од 10 км од центарот, па со оглед на тоа немаше да пишуваш дека е себично да се овозможува бесплатен превоз.

Kako vtoro, besplaten prevoz za osnovci...aj ke ideme kaj bratuced mi od Kumanovo pa da vidime dali ima.
Во Скопје во дел од основните училишта има.
А за тоа што во Куманово нема, жалете се во општината, барајте превоз ако сте на поголема оддалеченост, а не на две автобуски постојки или на 10 минути пеш.

Се повлекувам од темава и те замолувам веќе да не ме цитираш кога не можеш/ не си способен или не сакаш да ме разбереш што сакам да кажам.
Сега и се каам што го потрошив своето време обидувајќи се да објаснам, на некој кој нема основна култура.
Остани ми поздравен :helou:

Како прво ќе те замолам да ми се обраќаш мене и на било кој друг член од форумов КУЛТУРНО. Ова не е место каде што се зборува на уличарски јазик, тоа сочувај си го за друго место, овде не така!

Како второ, да си од Скопје ќе знаеше дека во Скопје како најголем град во државава голем процент од средношколците сами си го плаќаат месечниот билет кој чини околу 1100 денари и се од подалечни места. Да беше од тука ќе знаеше колку населби/села има кои се на далечина од повеќе од 10 км од центарот, па со оглед на тоа немаше да пишуваш дека е себично да се овозможува бесплатен превоз.

Во Скопје во дел од основните училишта има.
А за тоа што во Куманово нема, жалете се во општината, барајте превоз ако сте на поголема оддалеченост, а не на две автобуски постојки или на 10 минути пеш.

Се повлекувам од темава и те замолувам веќе да не ме цитираш кога не можеш/ не си способен или не сакаш да ме разбереш што сакам да кажам.
Сега и се каам што го потрошив своето време обидувајќи се да објаснам, на некој кој нема основна култура.
Остани ми поздравен :helou:

Vo red, od licni pricini ne sum vo sostojba da komentiram smireno i najiskreno se izvinuvam za nedolicnoto odnesuvanje, i neadekvatnoto diskutiranje vo gorniot post. Vo pravo si, za toa, ispadnav kreten.

E sega, da, znam kolku naselbi ima vo skopje koi se na pogolema odalecenost i da znam kolku cini mesecen bilet. Ne pisav deka e sebicno da se obezbedi besplaten prevoz, tuku deka e sebicno toa sto ke go dobijat samo skopjani, veke rekov zasto. Sebicno e toa sto ke go dobijat onie koi moraat da odat vo uciliste samo zatoa sto zakonot taka im nalaga, a nemaat vo samata obrazovna institucija pravad nemiri, neredi, i sega toj besplaten prevoz go koristat da im precat na onie sto sakaat da naucat nesto.

E sega, da, znam kolku naselbi ima vo skopje koi se na pogolema odalecenost i da znam kolku cini mesecen bilet. Ne pisav deka e sebicno da se obezbedi besplaten prevoz, tuku deka e sebicno toa sto ke go dobijat samo skopjani, veke rekov zasto. Sebicno e toa sto ke go dobijat onie koi moraat da odat vo uciliste samo zatoa sto zakonot taka im nalaga, a nemaat vo samata obrazovna institucija pravad nemiri, neredi, i sega toj besplaten prevoz go koristat da im precat na onie sto sakaat da naucat nesto.

Од последниов пост конечно ти ја сфатив поентата што неуспешно се обидуваш да ја претставиш во 20 други.
Законот за задолжително образование е веќе донесен, а беспланиот превоз само би го олеснил неговото исполнување.

Залудно постираш на оваа тема кога проблемот ти е сосема во нешто друго.
Отвори си тема или иди жали се дека си против задолжително образование, а не против бесплатен превоз.

Пријатно!!!

Значи стварно не можам да ја разберам таа одбивност кон Скопјани кај некои од луѓето од останатите градови во Македонија.
Која себичност те молам?
Скопјаните ли се прашуваат дали ќе има бесплатен превоз? Владата функционира за целата држава, не само за главниот град, а ако се воведе бесплатен превоз ќе важи подеднакво за сите врз основа на исти правила, без разлика дали ученикот е од Скопје, Велес, Струмица или било кој друг град. Е сега, ако сакате и во другите градови да им се овозможи на оние кои одат по максимум 10 минути пеш, само за да ја излечите љубомората кон главниот град, ќе си сонувате само.

Не е зборење без врска. Бесплатен превоз има и во основните училишта за ученици кои живеат на оддалеченост од најмалку 1,5 км, кој го организира општината под чија организација и се.

Ако ви овозможат бесплатен превоз, тоа ќе биде за оние кои живеат на поголема оддалеченост, а не за две автобуски постојки.

И аман читајте малце и на претходните страници, видете ги можностите, па наведете барања.
па пола сат пешки се иде бе па исто ми се фаќа и да има бесплатен превоз и да нема ја беспари ке се возам:baeh: ако ни бараат карти ке биде како порано препреки на патот па нека се симнува нека ги трга

Од последниов пост конечно ти ја сфатив поентата што неуспешно се обидуваш да ја претставиш во 20 други.
Законот за задолжително образование е веќе донесен, а беспланиот превоз само би го олеснил неговото исполнување.

Залудно постираш на оваа тема кога проблемот ти е сосема во нешто друго.
Отвори си тема или иди жали се дека си против задолжително образование, а не против бесплатен превоз.

Пријатно!!!
Добро кажано Кристи.

Aj te molam ne zbori bez vrska.
Ако сакаш ке тргнеме двајцата низ основни училишта (осмолетки) по твој избор во кое основно сакаш таму ке одиме и ке прашаме дали има бесплатен превоз.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom