Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Како прво во тоа време кога е правена песнава немало македонски литературен јазик.И дајалектот на песната ако е различен од денешниот литературен значи дека е бугарски?Сите македонски знамиња што се од време на турско пишува "сВобода или смрт(не можев да ги барам меките знаци) и сите писма се пишувани со вашиот таканаречен "бугарски дијалект"(што не е точно...пишувани се на народен македонски).Значи според вашата комунистичка логика сите револуционери биле бугари?
А за тоа дека колишевски и тито се заслужни за македонија.Фала им што "направиле" држава во која народот нема национална свест и сеуште дрка на слики од тито и мирко и славко наместо да ги слави своите вистински херои и песни.
A бе тапчо...:tapp:
Како да ти објаснам јас на тебе дека не може ти да ме учиш мене што е бугарски а што македонски?
Си ти јасен или не?
5год. сум зборел,пишувал,читал на бугарски.
Сите дијалекти им ги знам.
И ова што овде се изнесува е на официјален бугарски...
не е дури ни на пирински дијалект-на одбери си ти кој јазик...
македонски или бугарски. :toe:
Hajde baba git....GITME !!!:vozbud:

Како да ти објаснам јас на тебе дека не може ти да ме учиш мене што е бугарски а што македонски?
Си ти јасен или не?

Неможеш нив да им докажеш џабе ти е... Таквите "Македонски патриоти" биле отсекогаш за слободна Македонија, ама само на оној дел што бил под Србија, а за оној Пиринскиот го рачунале за веќе слободен...

Си ти јасен или не?
Абе ајде....Ти во моментов не ги знаеш сите дијалекти во македонија што си живеел овде 20-ина години во бугарија за пет години се' научи.Да не учеше бугарска литература и книжевност?

Да претпоставиме дека Комита МКД е во право...за да се прифати вакво нешто, треба отворена дискусија со појаснување т.е. решавање на доста дилеми во однос на јазикот и историјата негова. Затоа сметам дека и јс сум во право ако речам дека овој јазик мене ми е неразбирлив, потеклото на песната сомнително, нејзината денешна употреба вулгаризирана - дали имам право на скепса?

Неможеш нив да им докажеш џабе ти е... Таквите "Македонски патриоти" биле отсекогаш за слободна Македонија, ама само на оној дел што бил под Србија, а за оној Пиринскиот го рачунале за веќе слободен...
А "македонските патриоти" што имаат аватар од звезда и уште свршаваат на србија и се што е српско...

А "македонските патриоти" што имаат аватар од звезда и уште свршаваат на србија и се што е српско...

Аватарот е СПОРТСКИ, не еполитички, но остај сега тоа... Кажи ми што ти смета нашата Македонска химна, па си отворил тема за некоја сомнителна Татарска песна...??? Што не ти се допаѓа во "Денес над Македонија се раѓа..."???????

A бе знаеш што...
џабе расправија... гледаш дека овде секоја `расправија` завршува на тоа да си ги `мериме`...
Не помага ни факт,ни убедување...
се џабе.
:toe:
И пошто така...
јас не планирам да се расправам.
То на глув ќе му објаснев до сега и ќе се разберевме.

Јас планирам наредно да спремам еден проект со кој што секое едно дете во Македонија ќе добие диск со промо-материали од македонската историја,култура и традиција.
И во него...
место за Изгреј сльнце на свободата...
НЕМА.
Аш. O.K ?
Ниту за Тодор Александров...
и другарчето му Иван-Ванче Михајлов.
Пријатно.
А вие... пак лајте на месечина.:baeh:
:helou:

Што ви е на вас бре луге ??? Во коj македонски диалект се вели штЕ наместо ке ???
Песната пее "тирани чудо ште направим" . Навремето кога биле отварани Бугарски школа во Македониjа ги учеле учениците на таа песна за да докажуват после бугарскиот карактер на Македониjа. Во денешно време историjата се повторува. Тие што си мислат дека е тоа Македонска песна или си го чуват бугарскиот пасош до срцето или се тежки дебили. Нема што друго да им кажам. Доjдете на Рожен ли на Самуилова крепост да видите како со таа песна ВМРО тепа македонци и потоа пак кажуваjте дека е тоа Македонска песна.

Пу пичка му матер....И Дедо Иљо бугарофил....

10fwc93.jpg

СТАНЕТЕ ДА ВИ ОСВОБОДА ама транспарентот не е целосен....

целосниот траспарент вика СТАНЕТЕ ДА ВИ ОСВОБОДА БЕ ГОВЕДА!!!

Што ви е на вас бре луге ??? Во коj македонски диалект се вели штЕ наместо ке ???
Песната пее "тирани чудо ште направим" . Навремето кога биле отварани Бугарски школа во Македониjа ги учеле учениците на таа песна за да докажуват после бугарскиот карактер на Македониjа. Во денешно време историjата се повторува. Тие што си мислат дека е тоа Македонска песна или си го чуват бугарскиот пасош до срцето или се тежки дебили. Нема што друго да им кажам. Доjдете на Рожен ли на Самуилова крепост да видите како со таа песна ВМРО тепа македонци и потоа пак кажуваjте дека е тоа Македонска песна.
А да си ми жив и здрав.
Е сега фино-лепо...
да му објасниш на Трн у Око...
пошто мене тешко ми иде.
:toe:

Аватарот е СПОРТСКИ, не еполитички, но остај сега тоа... Кажи ми што ти смета нашата Македонска химна, па си отворил тема за некоја сомнителна Татарска песна...??? Што не ти се допаѓа во "Денес над Македонија се раѓа..."???????
Химната треба да пробуди големи чуства кај слушателот.Според мене сегашнава не е химна што би требало да ја има една горда нација.Ја почитувам химната но не е тоа тоа.Поради фактот дека Изгреј зора на свободата е првата македонска химна и е интонирана на АСНОМ јасно потврдува дека не е бугарска тука македонска а згора на тоа и повеќе личи на химна наспроти непевливата денес над македонија.И поентата ми е македонецот сам да ја согледа својата историја а не да чека од белград да кажуваат оваа песна е бугарска или бугарите да речат оваа е српска.

Значи за тебе се Татари делегатите на АСНОМ Ченто Шатев.И ајде некој да ми каже некој херој Македонски кој се спротиставил на Белград а не е прогласен за Бугарин и прогонуван.Значи да си ги знаеме хероите Темпо,Колишевски,Глигоров верни слуги на Белград кој е против Белград работи против Македонија и е за обединување со Бугарија.
Ако се прогласува некој за Бугарин само затоа што пишувал на Бугарски тогаш Бугари се и Делчев,Сандански,Карев,Груев тогаш да се откажеме од историјата пред Колишевки и да си ги имаме Хероите кои тој и Белград решиле дека се херои.

Ова ти го кажа НЕ ЈАС...!!!:toe:
Па ти го кажуваш со тоа дека свобода бил бугарски збор.значи дека сите знамиња под кои се бореле македонците во турско се бугарски затоа што на нив пишува свобода или смрт

Во песнава никаде не се спомнува Бугарија, Бугари, Македонија е Бугарска и нешто слично.Во целата песна темата е Македонија и слобода за македонскиот народ.Ајт сиктер у пизду материну србоманчиња

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom