Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
QUO VADIS MACEDONIA !!!

Македонци да сакат за химна Бугарска песна на Бугарски jазик, а единствениот што се спротивставува да биде Албанец... Да ви кажам само дека песната што jа толку сакате беше химна и на врховистичкото ВМРО во Бугариjа , и таа песна jа пееjа врховистите кога ги изклаа струjата на Сандански во Горна Джумаjа 1928-ма година

Знаеш која смешка ќе биде после ако песнава ни биде химна? Колку само бугарите со потсмев ќе ни се обраќаат "хе хе, бугарска песна за химна користите" ...без разлика дали е, или не е. Заебана историја има песнава, заебани композитори, делува и вака и вака...зборовите се бугарски. Ако се модифицира текстот ондак џабе, не е тоа тоа. Ајде сега Stairway to Heaven со мои зборови ќе ја испеам...ќе модифицирам.

Доста не дриблаат од сите страни, уште сол на раните сами да си ставаме со химнава па дополнителен смех со бугарите ...

Крај краева, еве како албанец, давам само мислење. Што и да одлучи македонскиот етникум, јас за тоа ќе гласам, чесен збор. Ако сакате, еве мојот глас иде ЗА. Но проблемо.
Ако ова стане химна...
или не дај Боже некој реши дека треба да се `рехабилитираат` ликовите кои што ја пееја,оваква каква што е додека убиваа македонци,јас нема да имам веќе ништо заедничко со таа Македонија.
Некој промислено,некој пак од незнаење и инат на мала врата ми пробутува бугарска пропаганда.
Во `вакуум-просторот` во почетокот на минатиот век,после Илинденското востание,во Македонија имало многу ајдути и четници и ниеден од нив не се борел за Македонија.
Ова е химна на врховистите.
(кои што не смее да бидат и спомнати,не пак рехабилитирани).
И уште нешто.
На трик прашање.
Доколку горенаведената `химна` е химна,и тие што ја пееле се `јунаци` а не одродници и предавници,тогаш што правиме со другата `екипа`... т.е. со Бабунски,Довезенски,Војвода Мицко,Јован Долгач,Спасе Гарда,Војвода Пчињски,Цане Марковиќ,Доксим Михајловиќ,Глигор Соколовиќ...
и зошто по истиот терк не би можело рецимо `сакупи се једна чета мала` да биде химна?
И они се македонци...до еден!
(овие што ги наброив). :wink:
Aј слушајте го малку попот на клипот што збори:
http://uk.youtube.com/watch?v=BSN1d03Bci8
Ово није ништа шта може да буде...
Слушај `вамо !
Не `зазивајте џавола,
јер ако га зазовете он че нама свима да простите...
све по списку.
Јел вам јасно ???

Ако ништо друго,барем малце почит. Оваа химна била интонирана на АСНОМ. Му се свиѓало некому или не.

А благодарение на комунистите од Белград очигледно вграден е траен чип на одбојност кон се “ВМРОвско“ и промакедонско.

Песната е дел од нашата историја, е сега може да ја заборавиме или пак да се рехабилитира на некој начин, но химна не може да биде бидејќи химна си имаме.
А ја пеел народот, без разлика дали тоа биле одродените македонци-врховисти или пак патриотите од АСНОМ.
Во песната нема спомнато ништо бугарско, литературен македонски тогаш немало, туку песните се пееле на дијалектите на македонскиот јазик.
Тоа што бугарите си ја присвојуваат (а бугарите ги присвојуваат сите наши песни), не значи дека ние треба да ја сатанизираме, сепак се работи за песна во која се опева борбата на македонскиот народ, исто како и во сегашната химна.

Ако ништо друго,барем малце почит. Оваа химна била интонирана на АСНОМ. Му се свиѓало некому или не.

А благодарение на комунистите од Белград очигледно вграден е траен чип на одбојност кон се “ВМРОвско“ и промакедонско.
Брат...
тоа што јас пробувам да ти го нацртам е дека во оваа песна нема ништо промакедонско.
Кај се фаќате у оваа стапица ко мечка по капини,само ич не ми е јасно.
Промакедонско?
Со ваков текст?
Нема ништо промакедонско во оваа песна.
Она била и си е бугарска.
И за тоа има многу докази.

Што се однесува до заседанието на АСНОМ,и случувањата во тој период,има еден дел кој што тие што знаат намерно го прескокнуваат додека другите незнаат.
А тој е дека комунистите од Македонија до 1944-та биле во склоп на Бугарската Комунистичка Партија,и тек после оваа година доаѓа до тих преврат во кој што Лазо,Киро,Крсте и компанија до еден ги чистат` структурите на БКП во Македонија предводени од Шарло.
Останале Марковски и Талев кои што пребегнуваат во Бугарија и бај Тошо ги има чувано како грофови до нивната смрт.
Во текот на `чистењето` доаѓа и заседанието на АСНОМ.
И интонирана е оваа песна...
Прашањето што следи,својствено е едно...
1.Дали мислиш дека делегатите знаеле која песна ќе се интонира и што таа всушност претставува?
2.Дали мислиш дека веќе споменатите Крсте,Лазо,Киро & цо. би да си ги издадат намерите за една песна?
Да не одиграле `случајно` на варијанта:
Нека пејат упм... Кој ќе пее најмногу...
прв ќе пољуби метак. :vozbud:

Интересен податок...тие што се бореле за обединета Македонија, членови и следбеници на БКП...

Да беше барем од некоја служба, да не ми биде криво, и вака не ми е, ама сепак, никој и ништо кога ќе каже толку самоуверено таква навредлива работа за претседателството на државотворниот АСНОМ, не вреѓа поединци, вреѓа цел еден народ, а тоа го прави само болен човек.

А што и фали на сегашната химна?
...или од време на време не фаќа манија да се по нешто туку-така менуваме?

Интересен податок...тие што се бореле за обединета Македонија, членови и следбеници на БКП...

Да беше барем од некоја служба, да не ми биде криво, и вака не ми е, ама сепак, никој и ништо кога ќе каже толку самоуверено таква навредлива работа за претседателството на државотворниот АСНОМ, не вреѓа поединци, вреѓа цел еден народ, а тоа го прави само болен човек.
Г-н секој и сешто...т.е Гебелсе...:vozbud:
Читај !!!
И внимавај многу на еден факт (додека читаш),кој што најдобро е опишан во една латинска поговорка:
Читањето едни ги возвиши и просветли,други ги доведе до лудило.

Што мислиш...зошто нема делегати на АВНОЈ во Јајце 1943-та од Македонија?
Затоа што ради невремето и многуте германски патроли,не можеле да стигнат на време? (вака не учеа во школо) :pos2:....
Не...него затоа што Шарло и неговите биле членови на БКП.
Тек после тоа доаѓа до...превратот.
И благодарение на тој преврат ти денеска живееш во слободна Македонија,а не во Бугарија. (отвори архиви и читај малку за `идеите на борците за Слободна и Обединета Македонија` :pos2::tapp:,ако нив ги бараш во лицето на Шарло,Марковски,Талев...)
Можеби најлесно ќе ти биде да ги најдеш книгите на Талев...
бугарин од Прилеп. :kesa:

Не скокај...
прво читај. :wink:

Денес над Македонија се раѓа,
ново сонце на слободата!
Македонците се борат,
за своите правдини!
Македонците се борат,
за своите правдини!

Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!

Горите македонски шумно пеат,
нови песни, нови весници!
Македонија слободна,
слободно живее!
Македонија слободна,
слободно живее!

Химната си е за мерак.
А доколку некој сака да си експериментира........слободно дома нека со го прави тоа.

И благодарение на тој преврат ти денеска живееш во слободна Македонија,а не во Бугарија.

Благодарение на тој преврат јас денеска живеам во осакатена и распарчена Македонија. Многу сум им благодарен, ама ептен!

Благодарение на тој преврат јас денеска живеам во осакатена и распарчена Македонија. Многу сум им благодарен, ама ептен!
A вие...
`ваше кралско височество`...
би милувале повеќе да живеете во Бьлгарија на три морета?
Пошто само тоа може да заклучам од нашава `преписка`...:toe:
Ти јасно му ставаш до знаење кои се Шарловистите...
он ко магаре у трње,пак би да се `изгребе`.
Бог да чува и голман да брани бе...аман. :pop:
п.с.
Колишевски,Глигоров и Крсте Црвенковски се херои на Македонија.
Само толку да ти кажам.
Без нив...немаше да има независна Македонија и ден-денеска како курдите ќе си мечтаевме за... држава.

Музиката и фали. Едноставно не е певлива барем мене не ми е и никогаш не сум можел со неа да се идентифицирам како нешто мое. Можеби ме потсеќа на комунизмот, кој знае.

Има многу попевливи и појаки мелодии кои можат да се искористат како химна. Впрочем и тоа е смисолот на химната, да те понесе со мелодијата и да предизвика посебно чувство. На сегашната тоа и фали (барем кај мене).

Shteta... Ajde da pochneme da si igrame drzava, od pochetok. Ama sega za seriozno.:tv:

КАДЕ Е КАРЕВ ВО ХИМНАТА?!
Сега, ако сите ги изнаредиме, химната ќе нема крај.
Друго, не сум музичар а и вака не можам да видам како зборот (името) Карев би се вклопило во поетскиот и музичкиот дел на песната без таа хармонски да се наруши, сепак поетскиот момент е тука во игра.

Колишевски,Глигоров и Крсте Црвенковски се херои на Македонија.

Presidium_PRMacedonia.jpg

Значи сите овие биле предавници...

Само да го потенцирам овој дел...да не некој промаши што има ова мулево да ви порача Македонци. Што има да им порача ова Муле на Горанците кои истите овие ги оставија да чмаат позади граница...го дадоа и Прохор Пчињски, и ред по ред кои Македонија иако премногу даде, тоа не беше проблем и да ја прогонуваат сета интелигенција од Македонија надвор, или на Голи Оток...

Глигоров!!!! ГЛИГОРОВ ЕЕЕЕЕЈ!!!

Арам да ти е.

Апел: Назад на темата, се дискутира за химната а не за предавниците на Македонија, вклучувајќи ја и цитиранава лебарка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom