Омнивор, веган или вегетеријан?

• Креатор на темата Креатор на темата Elena F.Sinatra
  • Време на започнување Време на започнување
Абе луѓе, нормално е дека ќе негодуваат, ама не ради тоа што вие сте решиле да бидете вегетаријанци, туку пошто им се руши филмот сите групно да јадете месо, особено кога станува збор за СКАРА.
Како и да е, друго нешто што сум забележал не се обидувајте да кажете дека сакате нешто вегетаријанско, едноставно видете што има на мени без месо и и тоа нарачајте го, немора екстра сите други да знаат дека сте вегетаријанци, бидејќи тоа е нормална работа, и ако некој кажува секогаш гласно и официјално дека е вегетаријанец кога доаѓа до момнет на нарачување на храна, или пак нарачува нешто со придвката вегетаријанско, звучи како да се фалите и во стилот гледајте ние сме подобри од вас не јадеме месо. Верувајте замара тоа дури и кај луѓе како мене на кои ама воопшто не им е важно дали некој јадел или нејадел месо.

problemi

Месо нејадам повеќе од 10 год. Лекари ме предупредуваа дека морам да јадам риба или пилешко, бидејќи имало многу случаеви во МКД каде што вегетаријанците лошо завршувале. Понатаму,некаде по интернетов , прочитав дека нејадењето риба доведува до недостаток на омега-3 а тоа доведува до проблеми со крвотокот и нагло ослабување на видот. За видот истотака ме севетуваа дека мора да се јаде пилешко.
Во меѓувреме, видот навистина почна да ми ослабнува. Неможам да читам од помало растојание.
Знае ли некој нешто повеќе за овие работи ?

Месо нејадам повеќе од 10 год. Лекари ме предупредуваа дека морам да јадам риба или пилешко, бидејќи имало многу случаеви во МКД каде што вегетаријанците лошо завршувале. Понатаму,некаде по интернетов , прочитав дека нејадењето риба доведува до недостаток на омега-3 а тоа доведува до проблеми со крвотокот и нагло ослабување на видот. За видот истотака ме севетуваа дека мора да се јаде пилешко.
Во меѓувреме, видот навистина почна да ми ослабнува. Неможам да читам од помало растојание.
Знае ли некој нешто повеќе за овие работи ?
Рибата и те како е корисна, поготово омега 3 масните киселини, го намалуваат нивото на лошиот холестерол во организмот, на тој начин штитејќи ги крвните садови од атеросклеротични процеси...
Подолго не-конзумирање на месо, на пр. околу 6 год. ги исцрпува залихите на витамин Б12, и доведува до мегалобластна анемија.
Исто така, обилноста со фитати и окслати во растителната храна, ја отежнуваат реапсорпцијата на калциум...
Во секој случај, ако несакаш да конзумираш месо, имаш други алтернативи, т.е други облици на вегетаријанство, каде сепак се употребуваат некои анимални намирници (јајца, млеко, млечни продукти), така да ризикот од дефицитарноста на исхраната е обично помал, меѓутоа и тука сепак постои ризик (далеку помал од претходниот) од хипопротеинемија, недостаток на калциум, железо, кобаламин и минерали.
Би те советувала одвреме навреме да ја вклучиш рибата во оброците...

Porano do 8mo bev 90%vegetarjanec i bev koski i koza, sega jadam se i super mi e:pipi:

Uh ne mozam sebesi da se zamislam bez meso pogotovo svinsko.Nema sansi blagodarenie na mojot metabolizam ne se debelam i si jadam se sto ke posakam.Gi poddrzuvam vegetarijancite i lugeto koi se na makrobioticka hrana,megutoa do moi 40 ne se zamisluvam bez meso,posle 40 da ke se potrudam.

Без навреда ама мислам дека вегитерјанството е глупост.....да не јадам месо пффф (мое мислење)

Благ сештојадец. Не јадам месо нешто многу али доволно а јадам производи од животни многу.

Уживам во месото - пилешко, свинско, телешко, јарешко, јагнешко, риба, мисирка... Не сакам да јадам месни преработки, салами, колбаси или брза храна. Избегнувам и пржено месо. Обожавам печурки.
Но ништо, без емиш и зарзават. За закоравените вегетаријанци немам разбирање, затоа што човекот во принцип е сештојад. Треба да се направи баланс во исхраната, а не да се експериментира со здравјето.

Уживам во месото - пилешко, свинско, телешко, јарешко, јагнешко, риба, мисирка... Не сакам да јадам месни преработки, салами, колбаси или брза храна. Избегнувам и пржено месо. Обожавам печурки.
Но ништо, без емиш и зарзават. За закоравените вегетаријанци немам разбирање, затоа што човекот во принцип е сештојад. Треба да се направи баланс во исхраната, а не да се експериментира со здравјето.
Сештојад не баш, зашто во сештојади влегува и категоријата копрофаги.
Човекот не е копрофаг :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom