Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 јули 2008
Мислења
192
Поени од реакции
10
Е па се смеете на нашиот Охридски речник, ајде да закачам една локал патриотска тема против скопскиот речник (инаку сериозно без хумор мислам дека итно мора да се интервенира во скопскиот говор)

пеер = педер инаку најчесто се користи како синоним за другар/другарка, а пак ако си голем скопски фраер го ставаш после секој втор збор.

доле = долу - Е оваа случка е веќе трагична. Кутрата ми професорка на факултет, Бучковица млада, еднаш се запраша дали е литературно да се каже доле или долу. ОМБ, трагедија.

И без навреда братчиња ама вистина многу педерски ви е акцентот, мислам интервенирајте.

п.с. вие само реагирајте на темава едвај чекам да ви одговорат Охриѓани :)

Хех ного ниско удараш.. скопскио дијалект и не е толко смешен ај струмичкио.. охридскио кумановскио и така и така ама скопскио шознам не ми е интересен на мене :P

Де бре,кои трагедии?
Едноставно таков е Скопскиот дијалект.Секој дијалект си има посебно нешто.Сеа ако некој сака да го преувеличува тоа...:icon_roll:

Педерски акцент?:pop:

:):):)

1.пеер е збор што се трудам да го искоренам од мене ама крв му ебам нејке, несвесно неприметно го испушташ целовреме(нешто ко 'тибам),порано имаше и мал излет со “буљо’’ ама“буљо“ остана термин за меѓунаркоманска употреба :)и не би било трагедија толкава доколку голем дел и од другите градови не се навлечеа на пеер :) ама вие станавте по “пеерчиња“ од нас
2. за акцентот нејќам да слушнам лош збор добар си е :)

:):):)

1.пеер е збор што се трудам да го искоренам од мене ама крв му ебам нејке, несвесно неприметно го испушташ целовреме(нешто ко 'тибам),порано имаше и мал излет со “буљо’’ ама“буљо“ остана термин за меѓунаркоманска употреба :)и не би било трагедија толкава доколку голем дел и од другите градови не се навлечеа пеер :) така да “пеер топ си е лади си го’’
2. за акцентот нејќам да слушнам лош збор добар си е :)
И у Струмица повеќето го употребуват ''пеер'' :toe:

Е па се смеете на нашиот Охридски речник, ајде да закачам една локал патриотска тема против скопскиот речник (инаку сериозно без хумор мислам дека итно мора да се интервенира во скопскиот говор)

пеер = педер инаку најчесто се користи како синоним за другар/другарка, а пак ако си голем скопски фраер го ставаш после секој втор збор.

доле = долу - Е оваа случка е веќе трагична. Кутрата ми професорка на факултет, Бучковица млада, еднаш се запраша дали е литературно да се каже доле или долу. ОМБ, трагедија.

И без навреда братчиња ама вистина многу педерски ви е акцентот, мислам интервенирајте.

п.с. вие само реагирајте на темава едвај чекам да ви одговорат Охриѓани :)
:lud:

ај вози се :]

Скопјани си зборуваат пеерски бааѓи,тоа е факт.Али јас велешанец,па што има да се бунам....нели,тука негде сме,ама вие сте поголеми пеерчиња,признајте :smir:

Ама немој да зборувате вие о'риѓани нешто да дијалектот....стварно незнам од каде сеа испадна смешен скопскиов

Секој дијалект има свои карактеристики.Само едно нешто ме нервира кај скопскиот дијалект.Па ама бе луѓе, научете да ги искоренете тие зборови од скопскиот дијалект и да не ги употребувате каде треба да се зборува литературно македонски.Е тоа е лошо, зошто на повеќе места, пр. ТВ и слични скоро сите водители се од Скопје.Имам забележано како зборуваат на скопски не внимавајќи на литературните правила.
Инаку, во главно дијалектот е добар.

Па пеер, па шо кур. Ебате сеа ќе се мислам шо збор да стаам наместо тоа пеер, понекад знам и да кажам онака ти текнуе пер со едно е, да не го должам многу зборот. Значењето на зборот пер си има суштина брат, мистериозен збор е ти текнуе. Можеш да го каеш и на чоек за кој имаш риспекат, а и за чоек шо го хејташ. Моеш да му го кажеш на другар ти, а моеш и на пичето да и каеш пер-нема да се наљути. Онака фак оф, скопски речник е најбоље

пис

Секој дијалект има свои карактеристики.Само едно нешто ме нервира кај скопскиот дијалект.Па ама бе луѓе, научете да ги искоренете тие зборови од скопскиот дијалект и да не ги употребувате каде треба да се зборува литературно македонски.Е тоа е лошо, зошто на повеќе места, пр. ТВ и слични скоро сите водители се од Скопје.Имам забележано како зборуваат на скопски не внимавајќи на литературните правила.
Инаку, во главно дијалектот е добар
.

И јас сметам дека тоа не е во ред и дека преку медиуми и слично,треба да се презентира на Македонски литературен јазик.

Меѓутоа за тоа не е крив дијалектот туку (не)професионалноста на медиумите.::smir:

Добро добро од подфорум хумор забегавте на литература....ај таму една темичка ако ја одобри Виктор мистер дабл Џи.
И одма за скопското се фатифте бе тууу, а на охридска телевизија? А битолска? Струмичка? И таму зборат на дијалект и тоа поштено го зацепуваат, шо не ги кажавте нив?

Оф топик малце: Пред некои 9-10 години се мрднав од смеење во Струга, слушав радио некое струшко и имаше една девојка што збореше во еден здив (другаротточкестмугочеститароденденотнадругаротнекојсисопеснатазајдизајдисожелбизауспехвоиднината ИИИИИИИИИ(ова зима воздух))
ај лека ноќ на сите:)

И јас сметам дека тоа не е во ред и дека преку медиуми и слично,треба да се презентира на Македонски литературен јазик.

Меѓутоа за тоа не е крив дијалектот туку (не)професионалноста на медиумите.::smir:

Во голема мера и тука е кривицата:smir:
Подобро би било кога текстовите пример за вести ги спремаат, пред тоа да ги дадат на проверка од дијалектни грешки:)

Добро добро од подфорум хумор забегавте на литература....ај таму една темичка ако ја одобри Виктор мистер дабл Џи.
И одма за скопското се фатифте бе тууу, а на охридска телевизија? А битолска? Струмичка? И таму зборат на дијалект и тоа поштено го зацепуваат, шо не ги кажавте нив?

Оф топик малце: Пред некои 9-10 години се мрднав од смеење во Струга, слушав радио некое струшко и имаше една девојка што збореше во еден здив (другаротточкестмугочеститароденденотнадругаротнекојсисопеснатазајдизајдисожелбизауспехвоиднината ИИИИИИИИИ(ова зима воздух))
ај лека ноќ на сите:)

абе јас се смејам на сите, дури и на мојот, ама овде ја ставив за скопскиот. Ајде, ајде можете и сами да најдете нешто :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom