Внимание: Опасни лекови, кои слободно се продаваат кај нас!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
Пред две недели имав покачена температура, проследена со страшна главоболка. И затоа што не смеев да излегувам од дома, а немав попаметна работа, решив да проверам нешто повеќе за магичниот Вентор / Ventor (Nimesulide) кој ми ја елиминираше главоболката за 20-тина минути.

Наместо позитивни коментари, бев запрепастен кога прочитав дека Nimesulide (кај нас познат под името Вентор) речиси секаде е забранет поради предизвикување хепатотоксичност - што доведува до оштетување на црниот дроб, кое во 50% од случаите предизвикува откажување на црниот дроб.

Значи, обратете внимание. Nimesulide се наоѓа под имињата:
Aulin, Ainex, Drexel, Donulide, Edrigyl, Eskaflam, Heugan, Mesulid, Minapon, Nexen, Nidolon, Nimed, Nimedex, Nimesil, Nimulid, Nimutab, Nise, Nisulid, Scaflam, Scaflan, Coxtral, Lusemin, Medicox, Nidol, Nimalox, Nimesil, Nimotas, Nimulid, Nise, Sorini, Ventor, Willgo...

Ја отворам темава затоа што знам дека доста од вас го употребуваат, како ефикасен и моќен аналгетик против главоболка, менструални болки и тн. - а не ги знаат страшните контраиндикации кои ги предизвикува овој „лек“.

Доколку имате информација за други лекови кои се забранети низ целиот цивилизиран свет, а кај нас слободно се продаваат - слободно наведете ги тука заедно со изворите на информацијата. Ако не преземаат ништо органите, бар ние да бидеме информирани.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
На аналгин не ти текна!?

Секогаш постојат неколку алтернативи, се надевам дека не си консумирал од овој лек.
Аналгин, барем според мене, си брка солидно работа.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Пред две недели имав покачена температура, проследена со страшна главоболка. И затоа што не смеев да излегувам од дома, а немав попаметна работа, решив да проверам нешто повеќе за магичниот Вентор / Ventor (Nimesulide) кој ми ја елиминираше главоболката за 20-тина минути.

Наместо позитивни коментари, бев запрепастен кога прочитав дека Nimesulide (кај нас познат под името Вентор) речиси секаде е забранет поради предизвикување хепатотоксичност - што доведува до оштетување на црниот дроб, кое во 50% од случаите предизвикува откажување на црниот дроб.

Значи, обратете внимание. Nimesulide се наоѓа под имињата:
Aulin, Ainex, Drexel, Donulide, Edrigyl, Eskaflam, Heugan, Mesulid, Minapon, Nexen, Nidolon, Nimed, Nimedex, Nimesil, Nimulid, Nimutab, Nise, Nisulid, Scaflam, Scaflan, Coxtral, Lusemin, Medicox, Nidol, Nimalox, Nimesil, Nimotas, Nimulid, Nise, Sorini, Ventor, Willgo...

Ја отворам темава затоа што знам дека доста од вас го употребуваат, како ефикасен и моќен аналгетик против главоболка, менструални болки и тн. - а не ги знаат страшните контраиндикации кои ги предизвикува овој „лек“.

Доколку имате информација за други лекови кои се забранети низ целиот цивилизиран свет, а кај нас слободно се продаваат - слободно наведете ги тука заедно со изворите на информацијата. Ако не преземаат ништо органите, бар ние да бидеме информирани.
Јас имам едно пакување ВЕНТОР дома, ама за среќа до сега сум ја решавал работата со Аналгин, Кафетин, Парацетамол и сл. Инаку поголемит број лекови прават проблеми на црниот дроб, само мислам дека не до толку како овој.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Се покажа,после неколку случаи во ирска, дека лекот не е адекватен за долготрајна употреба, бидејќи во повеќе случаи после терапија од 2месеци со истиот лек дошло до оштетување на црниот дроб,со холеостатски хепатитис итн.Лекот до сеа е забранет само во ирска (италија се во процедура), а се размислува генерално да се исфрли од употреба.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Избегнувајте да пиете Кетонал, или па ако веќе го пиете, нека биде тоа максимум еднаш на два месеци. Го прави желудникот како Хирошима и Нагасаки '45та. Никогаш се немам напиено, а нема ни да се напијам. Против болки аналгин си користам ама гледам и тоа да е ретко, затоа што не сакам да ми се презасити организмот и потоа да не ми делува.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Избегнувајте да пиете Кетонал, или па ако веќе го пиете, нека биде тоа максимум еднаш на два месеци. Го прави желудникот како Хирошима и Нагасаки '45та. Никогаш се немам напиено, а нема ни да се напијам. Против болки аналгин си користам ама гледам и тоа да е ретко, затоа што не сакам да ми се презасити организмот и потоа да не ми делува.
Хм, па не е баш точно, шансите се 50пати поголеми да дојде до проблеми во желудникот и улкус доколку земаш аспирин, отколку кај кетоналот. Доста ретко предизвикува кетоналот проблеми во дигестивниот тракт.

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Хм, па не е баш точно, шансите се 50пати поголеми да дојде до проблеми во желудникот и улкус доколку земаш аспирин, отколку кај кетоналот. Доста ретко предизвикува кетоналот проблеми во дигестивниот тракт.
Мој совет за двете ако ве боли непто и ви е лошо подобро седнете одмарајте и слично не се клукајте со лекови и слично освен ако не е ептен итно. Јас воопшто нејќам да се пунам со секакви ствари пто има во тие аспирини средства за смирувања и што друго да има зошто од нив може и навика да се створи. Зошто мислите поголемиот дел од апчињата и лековите мора да се купат со рецепти. Затоа ако ве боли нешто истрпете напијте се чај и слично ама не идете вештачки.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Мој совет за двете ако ве боли непто и ви е лошо подобро седнете одмарајте и слично не се клукајте со лекови и слично освен ако не е ептен итно. Јас воопшто нејќам да се пунам со секакви ствари пто има во тие аспирини средства за смирувања и што друго да има зошто од нив може и навика да се створи. Зошто мислите поголемиот дел од апчињата и лековите мора да се купат со рецепти. Затоа ако ве боли нешто истрпете напијте се чај и слично ама не идете вештачки.
А ако чајот ги има истите состојки како лекот?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
„Седнете и одмарајте“ е лош предлог...

Ти да седнеш и да одмараш ако имаш менструални болки. Или температура проследена со главоболка...

Не е за тоа дискусијата. Знаеме дека сите лекови имаат и негативни страни, ама бар да ги откриеме оние што веќе се забранети во други (по напредни) држави.

Лекот до сеа е забранет само во ирска (италија се во процедура), а се размислува генерално да се исфрли од употреба.
Не е точно дека е забранет само во Ирска, читај на втора страна од темава - има детално објаснување.

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
Брат ти очигледно незнаеш што е тежеок и болен циклус. Мене тие лекови ми се препишани од гинеколог, ради јавување на страшни болки,грчеви, диареа,температура итн за време на циклус,да не ги земам тие 3дена ќе изумрам, а тој совет легни си и ќе ти помине е стварно апсурд.

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Брат ти очигледно незнаеш што е тежеок и болен циклус. Мене тие лекови ми се препишани од гинеколог, ради јавување на страшни болки,грчеви, диареа,температура итн за време на циклус,да не ги земам тие 3дена ќе изумрам, а тој совет легни си и ќе ти помине е стварно апсурд.
кои лекови ги користиш? Јас користам кетонал,,незнам дали е штетно,,но од тоа ми поминува најдобро,,но САМО еднаш не ми помогна баш и ми се случи после тоа да ме боли желудникот па затоа се замислив кога прочитав погоре :pipi:можеби и нема врска,,но сепак ако има подобро решение би пробала

Член од
2 ноември 2005
Мислења
42
Поени од реакции
0
Уф, баш се израдував кога го прочитав ова :nesvest:. Пијам Нимулид веќе 10 дена, доктор ми го препиша затоа што имам „вклештен живец„ или "cervicobrachialgia". Čudno mi beše koga vidov deka lekot e napraven vo Indija!
Što sega da pijam, ketonal, diklofenak i brufen ne mi pomaga ništo.

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Не знам за другите, ама во Бугарија имав проблем со забот, се напив еден Аулин, 3 дена ни болка ни ништо немав, тука барав ама не можев да најдам, фала што ми посочивте на името на лекот:) а за штетноста, има 100 пати поштетни работи кои ги конзумираме дневно, отколку лекот, кој се конзумира по потреба

Член од
12 јуни 2008
Мислења
260
Поени од реакции
6
OK jas sum farmacevt zatoa mozam na kratko da vi kazam nesto za lekovite.Koristete ketonal(ketoprofen) ne pomogne prefrli se na ibuprofen ako ne na drug analgetik.Sepak pragot na osetlivost na lugeto kon bolka kaj sekogo e razlicen taka da nekoi pri menstruacii,povredi; poveke bolka osekaat a nekoi pomalku.Imate milion vrsti na analgetici koi mozete da gi koristite.Analgetikot celta e da ja namali bolkata sepak aspirinot e analgeti i antipiretik no pri golemi bolki treba da se prejde na drugo.Na kraj kraeva na neizdrzlivo bolki posto morfiumot koj vlijae napocetok odlicno na mu recptorite i odlicno ja presekuva bolkata.Znaci poentata e ne se zadrzuvajte na eden analgeti i menjavjte gi,pazete na zeludnikot i nepotrebno ne gi piejte

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
„Седнете и одмарајте“ е лош предлог...

Ти да седнеш и да одмараш ако имаш менструални болки. Или температура проследена со главоболка...

Не е за тоа дискусијата. Знаеме дека сите лекови имаат и негативни страни, ама бар да ги откриеме оние што веќе се забранети во други (по напредни) држави.
Абе ацид не реков да не се зимаат. Еве за менструални болки и нешто поостро да ама за главоболка. Еве баш вчера ме стегна главата ме болеше и прилегнав малку. Толку ми требаше, а за температури и слично и за тие работи ова од школо што ме учеше биологија професорот кажа дека лековите не ја лечат туку вршеле некоја си трета работа. Најубаво било со чаеви и слично. А за забранети можам да ги пишам некои ама не ми текнува имиња зошто имам пријател кој сега беше на одмор во Германија и таму побарал некои лекови кои кај нас ги пие. Луѓено одма го зеле го прегледале и му рекле повеќе такви да не си зел не биле добри. Ај баш ќе го рпашам да најдам како се викаа некој друг да не се труе со такви срања кај нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom