Самоубиство

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Пред некој ден Христијанин и Мики водеа дискусија околу оправданото самоубиство..
Па еве отварам тема околу ова прашање..Како разните религии и цркви гледаат на самоубиството, дали човекот има право да си го одзема животот..Дали самоубиството е еднакво на убиство..
Вашите размислувања...

Не убивај!

Втора книга Мојсеева 20-13

Не знам која дискусија е потребна на оваа заповед божја

Ова е добар пример за слободната волја..Бог не те спречува да извршиш самоубиство..но ја сносиш одговорноста...

Мислам дека ваква тема има, али ај...
Некои на самоубиството гледаат како на кукавичлак и бегање од сопствените проблеми, но јас го гледам како скратен пат до она што сите кога-тогаш ќе не снајде.
Самоубиството не е еднакво на убиството, а постои и ствар наречена "убиство од милосрдие", на пример кога ќе видиш некој се мачи, да му ги скратиш муките, или пак некој да те замоли да го убиеш од причина што не сака да живее, а не може сам да посегне кон себе :)
Многу ретко оправдувам самоубиство.

Мислам дека ваква тема има, али ај...
Некои на самоубиството гледаат како на кукавичлак и бегање од сопствените проблеми, но јас го гледам како скратен пат до она што сите кога-тогаш ќе не снајде.
Самоубиството не е еднакво на убиството, а постои и ствар наречена "убиство од милосрдие", на пример кога ќе видиш некој се мачи, да му ги скратиш муките, или пак некој да те замоли да го убиеш од причина што не сака да живее, а не може сам да посегне кон себе :)
Многу ретко оправдувам самоубиство.
Се работи за самоубиство од верска гледна точка....

нема оправдано убиство ! не сме ние тие што решаваме кога треба да не нема од овој свет ! САМОУБИСТВОТО е КУКАВИЧЛУК -бегање од реалноста бегање од проблемите...не се решава се со пиштол у глава:salut:

candybabe и со помал фонт ќе прочитаме
колку што знам грев е да си го одземеш животот.барем во христијанството
играње господ и слично.
но сепак тука е теоријата на free will што ни ја дал бог.

candybabe и со помал фонт ќе прочитаме
колку што знам грев е да си го одземеш животот.барем во христијанството
играње господ и слично.
но сепак тука е теоријата на free will што ни ја дал бог.

хихихих..интересно ми дое онака со големи ..и не само тоа него стварно се фурам коа ке избере некој таков начин али ок е у право си ипак тоа е само мое мислење и да FREE WIll

не мислите дека секој за себе треба да одлучи?
тоа е негов живот и може да прави со него што сака.
подобро така отколку да верувам дека некој, кој никогаш нит сум го видела нит знам дека постои, ќе реши дека ми е доста тука и ќе ми го одземе животот.
едноставно некои луѓе немаат толку силен карактер за да се справат со проблемите од нивниот живот и го прават тоа.
Јас го оправдувам, иако сеуште не сум се нашла во безизлезна ситуација.

не мислите дека секој за себе треба да одлучи?
тоа е негов живот и може да прави со него што сака.
подобро така отколку да верувам дека некој, кој никогаш нит сум го видела нит знам дека постои, ќе реши дека ми е доста тука и ќе ми го одземе животот.
едноставно некои луѓе немаат толку силен карактер за да се справат со проблемите од нивниот живот и го прават тоа.
Јас го оправдувам, иако сеуште не сум се нашла во безизлезна ситуација.
Погледни го зборот...самоубиството е само..УБИСТВО...

Убиство е кога одлучуваш за животот на некој и тоа право го нема никој.
самоубиството ти наштетува само тебе, одлучуваш за твојот живот.
одлука е исто како онаа кај ќе се запишеш средно, факс, со која девојка/дечко ќе бидеш.

Убиство е кога одлучуваш за животот на некој и тоа право го нема никој.
самоубиството ти наштетува само тебе, одлучуваш за твојот живот.
одлука е исто како онаа кај ќе се запишеш средно, факс, со која девојка/дечко ќе бидеш.
А што правиме со тоа...Не убивај....
Животот ти е подарок..не си го дала самата на себе..па неможеш и да го одземеш..
Плус го имаме..Не суди..а во овј случај сама си пресудуваш...

има ДВЕ ДРУГИ ВАКВИ ТЕМИ и ист е и насловот....ццц ...:vozbud:..обично не реагирам иако имам видено повеќе исти теми но ова е премногу...мене ме критикувавте за теми со ПРИБЛИЖНО-иста проблематика,,но ова е претерано.........инаку таму го имам оставено моето мислење хехех

Според библијата е грев, самоубијци одат во пеколот. *

*Или ова само од Данте беше?:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom