Измени во законот за девизно работење

• Креатор на темата fantomX
  • Време на започнување

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
леле еј..ама еј....ова станува трет рајх жими се....

Овој закон има друга функција потешко ќе се перат пари....
дали знаеш како се перат пари, и како тоа денарот потешко ке се пере од еврото????

Со овој закон ќе умрат сите улични препорадвачи.
кој улични...си се префрлил во 1992???? сите си отворија менувачници

Бидејки ќе мора да се издава документ за извршената трансакција.
јака штикла....

Денарот ќе добие на вредност
како????????

Овој е еден од нај патриотските закони во последно време
:tapp::drk::tapp::drk:

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
28
леле еј..ама еј....ова станува трет рајх жими се....

дали знаеш како се перат пари, и како тоа денарот потешко ке се пере од еврото????

кој улични...си се префрлил во 1992???? сите си отворија менувачници

јака штикла....

како????????

:tapp::drk::tapp::drk:

Има улични и тоа колку сакаш барем во Струмица ги има.

Знам како се перат пари многу добро.

Од такви херои како тебе е убиен Ченто искрено кажано .

И досега не сум видел некој во Струмица да ми даде доказ за извршената трансакција во тие менувачници

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
далечната 2000 година кога бев во унгарија на екскурзија од автобус директно не симнаа пред менувачница да ги смениме марките во тогашните форинти.водичот изричито не предупреди да менуваме марките во овластени менувачници, никако од диви препродавачи.
што не ви е јасно на вас?
единствена легално средство за плаќање во Македонија е денарот.имате проблем со тоа?
и не заборавајте колку лажни евра се протнати само заради таа лакомост на дуќанџиите да земат евра.да се одело по регуларен пат да видам дали некоја менувачница ќе смени лажни евра.ама убаво рекол народот.дур има овци ќе има и волна.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...a be sto se penite??? kade ima ZVANICNO plakanje, pa posebno so patriotski fiskalni vo evra?????
NIKADE!!!!!!
megusobnoto poravnuvanje vo evra e megusobno poravnuvanje i tuka drzava nitu mozela nitu ke moze nesto......
...koj uplatil dneven pazar vo evra??????
...ne mi e jasen zakonov posebno nebulozata so 7000 evra kazni......
dali toa znaci deka ako izvadam od dzeb 100 evra i gi razmaftam nekoj ke me kazni so 7000 evra...ili ako od deviznata smetka povlecam 1500 evra vo kes , sledi kazna ...zaradi moznosta na krsenje na zakonot?????
ILI SE SPREMA USTE EDNA PLJACKA NA DEVIZNITE ZASTEDI...?????

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
леле еј еј ама леле еј еј.. фашизам, режим, диктатура.... директно од Баварија... спонзорирано од Конкрит :pos2: ВО ЕВРА, да се ЗНАЕ!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
...a be sto se penite??? kade ima ZVANICNO plakanje, pa posebno so patriotski fiskalni vo evra?????
NIKADE!!!!!!
megusobnoto poravnuvanje vo evra e megusobno poravnuvanje i tuka drzava nitu mozela nitu ke moze nesto......
dali toa znaci deka ako izvadam od dzeb 100 evra i gi razmaftam nekoj ke me kazni so 7000 evra...ili ako od deviznata smetka povlecam 1500 evra vo kes , sledi kazna ...zaradi moznosta na krsenje na zakonot?????
Има да штедиш во денари бе,нема тука девизни сметки,затоа под итно да си ги претворил еврата во денари и да немаш мака кога ќе ти стегнат една девалвација на која веќе “смрди“ Македонија особено сега кога инфлацијава некако не сака да падне во предвидените рамки а девизите станаа секојдневие.Барем нема да ти биде криво оти нема да бидеш сам што се заебал кога ги сменил девизните заштеди.:toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
леле еј еј ама леле еј еј.. фашизам, режим, диктатура.... директно од Баварија... спонзорирано од Конкрит :pos2: ВО ЕВРА, да се ЗНАЕ!

Neee be ..kindergarten...... :)
Има да штедиш во денари бе,нема тука девизни сметки,затоа под итно да си ги претворил еврата во денари и да немаш мака кога ќе ти стегнат една девалвација на која веќе “смрди“ Македонија особено сега кога инфлацијава некако не сака да падне во предвидените рамки а девизите станаа секојдневие.Барем нема да ти биде криво оти нема да бидеш сам што се заебал кога ги сменил девизните заштеди.:toe:
Nema sansa ...vo MKD mozam da izgubam samo 2000 evra...koga pak ovie novopecenive komunjari ke se fatat za NACIONALIZACIJA , normalno , ako sum zadremal od dremlivite pesnicki na Gwujo i negovite ekonomski gurui ...:)

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
ABC, da mi pomognesh malku nemam moznost da go prochitam zakonov.
Dali mozam jas da kupam so denari, evra vo menuvachnica???

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
хахах, овие од влада навистина ги бидува за комедии, а знаат ли нешто сериозно да направат?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC, da mi pomognesh malku nemam moznost da go prochitam zakonov.
Dali mozam jas da kupam so denari, evra vo menuvachnica???
Само ако сакаш да си ги урамиш,оти со оглед на визниот режим по заслуга на властиве немаш потреба од нив освен да си ги гледаш во рамка и да сонуваш за едно лудо време кога и во Македонија можеше да се купува во евра.

хахах, овие од влада навистина ги бидува за комедии, а знаат ли нешто сериозно да направат?
Знаат бе ама од комедии имаат повеќе профит.:toe:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Само ако сакаш да си ги урамиш,оти со оглед на визниот режим по заслуга на властиве немаш потреба од нив освен да си ги гледаш во рамка и да сонуваш за едно лудо време кога и во Македонија можеше да се купува во евра.
ABC kazi mi prosto moze, nemoze.!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC kazi mi prosto moze, nemoze.!
Прашај во “Гвујовата фабрика“ за нови закони,тие дефинитивно го знаат одговорот.Јас тука не можам да ти помогнам оти има закон за лобирање и може да ме пикнат во затвор доколку ти кажам сопствено но некомпетентно мислење.:toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
NIKADE!!!!!!
Знчаи кога ќе почнете да преувеличувате и да извртувате работи цареви сте.

Идејата за ваков закон е добра, што во принцип вели ти имај поседувај колку сакаш девизи дали на смтка дали во кеш, ама во македонија не смееш да ги користиш за плаќање. Нормално банките ќе се овластени да работата со девизи заедно со менувачниците.
Проблемот е во тоа што како е формулиран и поставен законот е првиот проблем а вториот а како и секогаш најголемиот проблем е како властите ќе го имплементираат ова.
А да и незнам кој спомна дека нешто со дупли каси и сл. глупсти, ако размислиш убаво не во праксата се на инат како што ти сакаш да го претставиш туку во праксата се работи практично, а тоа значи ако има некој кој добор ќе контролира, ендоставно нема да биде практично скришум да се плаќа во евра.
А да и наместо плаќачот треба прмачот на девизите да биде казнет и бидејќи дури и јас како лаик за економија и спорведување закони можам веднаш да кажам дека продавачите се тие кои се полесни за контрола бидејќи се помалку од купувачите, значително помалку.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Знчаи кога ќе почнете да преувеличувате и да извртувате работи цареви сте.

Идејата за ваков закон е добра, што во принцип вели ти имај поседувај колку сакаш девизи дали на смтка дали во кеш, ама во македонија не смееш да ги користиш за плаќање. Нормално банките ќе се овластени да работата со девизи заедно со менувачниците.
Проблемот е во тоа што како е формулиран и поставен законот е првиот проблем а вториот а како и секогаш најголемиот проблем е како властите ќе го имплементираат ова.
А да и незнам кој спомна дека нешто со дупли каси и сл. глупсти, ако размислиш убаво не во праксата се на инат како што ти сакаш да го претставиш туку во праксата се работи практично, а тоа значи ако има некој кој добор ќе контролира, ендоставно нема да биде практично скришум да се плаќа во евра.
А да и наместо плаќачот треба прмачот на девизите да биде казнет и бидејќи дури и јас како лаик за економија и спорведување закони можам веднаш да кажам дека продавачите се тие кои се полесни за контрола бидејќи се помалку од купувачите, значително помалку.
Така е,попарен петел и од дождот бега,како што ќе бега и од евра доколку го “попарат“.:smir:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Така е,попарен петел и од дождот бега,како што ќе бега и од евра доколку го “попарат“.:smir:
Кажи жити се колку од донесените закони од осамостојувањето на државава се споровеле како што треба па за да се попариш од ваков закон?
Освен тоа кажи јасно дали не ти се допаѓа идејата за плаќање само во денари или не ти се допаѓа како е составен законот иако ја сметаш за идејата добра.

Kajgana Shop

На врв Bottom