Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Core Voltage 1.7V :vozbud: абе ако не се разбираш подобро не ни чепкај, вака кај и да е нема долго да ти работи компјутерот.

Core Voltage 1.7V :vozbud: абе ако не се разбираш подобро не ни чепкај, вака кај и да е нема долго да ти работи компјутерот.

Батали го то нонстоп ми е така ,нз зш и пред да го клокнам така беше.Немат гајле,а и за долго работел или не не ми е гајле посекако ке го менам на лето процесорот.Важно добра темп.

Фабричка волтажа на тој процесор е 1.2 - 1.3V, ај провери во биос колку кажува и тестирај со ОCCT бидејќи е поефективно од Prime95.

дете намали тоа волтажата не клокаш P3 процесор, и во prime95 не се остава само 30мин. тоа се прави минимум 5-6h симни си OCCT стави го на тест 1h не го чепкај компот. ако ти јави грешка ставај други сетингзи.
убаво ти вика Bobson ќе биде весело некој ден кога ќе нема да ти запали pc-то :back:

Леле и рамот го оверволтувал!:pos2:

Јовче, тебе глеам ептен ти се даваат пари за хардвер.

Кажи му на императормк.ТОј имат ист процесор и иста плоча дури и па иста графичка и тој исто вака го оверклокува па ми кажа мене и јас го овеклокував мојов ком.А за рамот ако мислиш на оние 667мхз да ги имам покачено на 800 не е така,ги намалив.:D taka mi rece imepator za da e postabilen.

дете намали тоа волтажата не клокаш P3 процесор, и во prime95 не се остава само 30мин. тоа се прави минимум 5-6h симни си OCCT стави го на тест 1h не го чепкај компот. ако ти јави грешка ставај други сетингзи.
убаво ти вика Bobson ќе биде весело некој ден кога ќе нема да ти запали pc-то :back:

Види вака друже. Поради некоја причина, CPU-Z грешно ја детектира волтажата. Кај мене пак вика 1,9 волти, па шо. Во БИОС - от точно си пиши.

Прајм95 е подобар од ОССТ, така да батали го ОССТ. Инаку ќе има 5 сати прајм, ама откако ќе стигниме до 1040 ФСБ (260*15) или повеќе.

Леле и рамот го оверволтувал!:pos2:

Јовче, тебе глеам ептен ти се даваат пари за хардвер.

Не туку лелекај. Најверојатно рамот ќе ја трпи таа фрекфенција на помала волтажа, ама оваа волтажа е за стабилност на меморискиот контролер. И ќе нема гајле со оваа волтажа. Малку ќе се скрати животниот век, ова - она, ама ќе го служи едно 3 години со оваа волтажа гарант

.А за рамот ако мислиш на оние 667мхз да ги имам покачено на 800 не е така,ги намалив.:D taka mi rece imepator za da e postabilen.

Мисли на волтажана (2 волти). А ако го оставиш на 800МХз рамот, множачот ќе биди 4, па 250*4 = 1000 / 2 = 500 мегахерци. И ај после да те видам нека работи компјутерот.

Во ред точно нека пишува во биосот, а колку пишува?

Не туку лелекај. Најверојатно рамот ќе ја трпи таа фрекфенција на помала волтажа, ама оваа волтажа е за стабилност на меморискиот контролер. И ќе нема гајле со оваа волтажа. Малку ќе се скрати животниот век, ова - она, ама ќе го служи едно 3 години со оваа волтажа гарант

Абе тоа може со некоја квалитетна плочка рам, ама кај нас ѓубрево што се продава малку ако застраниш од препорачаните сетинзи, ќе се дестабилизира системот. Ама чим му работи, океј.

Инаку за стабилност на меморискиот контролер се качува волтажа на Northbridge, бидејќи таму се наоѓа меморискиот контролер. А па кај АМД контролерот е во самиот процесор.

А иначе рам 2гб со над 1066мхз колку пари е и ако можит страна неш.Морат да сменам рам дека вака ништо не прам,стабилен ми е до 3,750мхз и уште го возам на толку,температурата кога го работам ми е 40-41 степен,а во игри 50-60 најмн ако ојт,ама да качам 1 фсб погоре и одма падвит преку приме95.

намали multiplier на рамот качи малце волтажа на CPU 1.280 или 1.300 само ако имаш по асален кулер

намали multiplier на рамот качи малце волтажа на CPU 1.280 или 1.300 само ако имаш по асален кулер

Плочата има ограничувања, така да најмал множител на меморијата е 3,33 и нема опција за менување на волтажата на процесорот. Не прима ниту BSEL мод ниту волтиџ мод.

Инаку за стабилност на меморискиот контролер се качува волтажа на Northbridge, бидејќи таму се наоѓа меморискиот контролер.

Е тука сум згрешил...доказ дека не се пиши на форум кога ќе си уморен... :nesum:

MCH волтажа ќе пробаме да додадеме, па ќе видиме што ќе биди...:smir:

Абе тоа може со некоја квалитетна плочка рам, ама кај нас ѓубрево што се продава малку ако застраниш од препорачаните сетинзи, ќе се дестабилизира системот. Ама чим му работи, океј.

Еми сега јас на пример имам 667МХз А-Дата меморија и ја возам на 866МХз на 2 волти. Зависи како ќе се погоди...

А тенеќе имаш ставено на мемориите?

А тенеќе имаш ставено на мемориите?

(Ако ми велеше мене)

Нормално. Инаку со пасивно ладење нема шанси - стануваат жешки, така да шо се вели зборот можи вода да се вари на нив.
:kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom