Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Еј дечки имам ваква конфиг јас

Intel Core2Duo E6750 сакам да го зголемам тактот на 3Ghz (како кај Е6850)
NVidia 8500GT 512MB
Матична ASUS P5K (Стандардна не LE или слично).
Меморија 3GB 800Mhz

Дајте ми конкретен софтвер за клокирање освен со Биосот ако треба И Биосот. Да не сјебам нешто ми е страв.
Нема софтвер кој што overclock -ува толку многу мораш преку БИОС.

А и најздраво оверклокување е тоа. Ако не знаеш ќе го праша Google.

'asus p5k overclock guide'

првиот линк што ти го дава е C2D Overclocking Guide For Beginners P5K Add-On.

B

Blacks

Гостин
Нема софтвер кој што overclock -ува толку многу мораш преку БИОС.

А и најздраво оверклокување е тоа. Ако не знаеш ќе го праша Google.

'asus p5k overclock guide'

првиот линк што ти го дава е C2D Overclocking Guide For Beginners P5K Add-On.

Jas imam takov software mi dojde so drajverite za plocata... Imam staveno sliki vo nekoj od prethodnite postovi na ovaa tema ...

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Сакам да го клокнам процесорот на лап топот ама ме интересира дали се големи шансите да цркне? Пошто сепак мислам лап топ е лап топ понежна машина е...:toe:

Имам процесор Core2Duo T5550 1.83Ghz и моменталната фреквенција му е 1830Mhz, така пишува на Everest Ultimate, а на десниот клик од My Computer пишува 988MHz(ама не знам дали е тоа фреквенцијата или е нешто друго:toe:)
На Everest ми вика дека максималната фреквенција може да биде 3600 MHz, па ако е сигурно да го клокнам барем до кај 3000MHz, и се разбира некој да ми каже како да го направам тоа...

САМО ВЕ МОЛАМ НЕМОЈ НЕКОЈ ДА МЕ ИЗЛАЖЕ ДА ГО КЛОКНАМ ПРОЦЕСОРОТ ПО ГРЕШКА А ПОСЛЕ ДА ЦРКНЕ, ИМА ГАРАНЦИЈА АМА НЕ Е РАБОТАТА НА ВТОРАТА НЕДЕЛА ПРАВО ДА ГО НОСАМ ДА МУ МЕНАТ ПРОЦЕСОР...BTW НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМА ГАРАНЦИЈА АКО ИЗГОРИ НЕШТО ОД КЛОКИРАЊЕ, НЕ НАЈДОВ НА ГАРАНЦИЈАТА А МЕ МРЗИ И ДА ЧИТАМ, А НЕ СУМ НИ ИСКУСЕН ВО КЛОКИРАЊЕ НА ПРОЦЕСОРИ...:toe::toe::toe::pos2::pos2::kesa:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Сакам да го клокнам процесорот на лап топот ама ме интересира дали се големи шансите да цркне? Пошто сепак мислам лап топ е лап топ понежна машина е...:toe:

Имам процесор Core2Duo T5550 1.83Ghz и моменталната фреквенција му е 1830Mhz, така пишува на Everest Ultimate, а на десниот клик од My Computer пишува 988MHz(ама не знам дали е тоа фреквенцијата или е нешто друго:toe:)
На Everest ми вика дека максималната фреквенција може да биде 3600 MHz, па ако е сигурно да го клокнам барем до кај 3000MHz, и се разбира некој да ми каже како да го направам тоа...

САМО ВЕ МОЛАМ НЕМОЈ НЕКОЈ ДА МЕ ИЗЛАЖЕ ДА ГО КЛОКНАМ ПРОЦЕСОРОТ ПО ГРЕШКА А ПОСЛЕ ДА ЦРКНЕ, ИМА ГАРАНЦИЈА АМА НЕ Е РАБОТАТА НА ВТОРАТА НЕДЕЛА ПРАВО ДА ГО НОСАМ ДА МУ МЕНАТ ПРОЦЕСОР...BTW НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМА ГАРАНЦИЈА АКО ИЗГОРИ НЕШТО ОД КЛОКИРАЊЕ, НЕ НАЈДОВ НА ГАРАНЦИЈАТА А МЕ МРЗИ И ДА ЧИТАМ, А НЕ СУМ НИ ИСКУСЕН ВО КЛОКИРАЊЕ НА ПРОЦЕСОРИ...:toe::toe::toe::pos2::pos2::kesa:
Како прво: Што ќе ти е побрзо од ова??? Башка и лап топ???
Второ: ЌЕ МОРАШ да си купиш додатно ладење, кулер колку што ти е голем лаптопот, како подлога му доаѓа.
Трето: Не го клокнувај процесорот. И вака и така не го користиш максимумот од него. Па уште да го ставиш на 3 Ghz :pos: башка ќе ти замириса на загорено :)

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9

Toa everest so ti kazuva e 1.8GHz*2jadra=3.6GHz, toa sto ti pisuva 988MHz moze da e u power saving mode pa zatoa mu e namalena frekfencijata. Inace mislam deka laptop ne mozes da overklokiras posto nema opcija da go cepkas FSB-to u BIOS, barem ja do sea sto imam gledano, a i da probas so nekoj software za overklokiranje nema da stignes daleku, 2GHz dali ke postignes posto nemas u BIOS opcija za pokacuvanje na voltaza na CPU, ako otides premnogu valjda ke ti se ukoci kompjuterot, shto znam :toe: u sekoj slucaj probaj pa kazi sto si naprail, bas me interesira :)

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Toa everest so ti kazuva e 1.8GHz*2jadra=3.6GHz, toa sto ti pisuva 988MHz moze da e u power saving mode pa zatoa mu e namalena frekfencijata. Inace mislam deka laptop ne mozes da overklokiras posto nema opcija da go cepkas FSB-to u BIOS, barem ja do sea sto imam gledano, a i da probas so nekoj software za overklokiranje nema da stignes daleku, 2GHz dali ke postignes posto nemas u BIOS opcija za pokacuvanje na voltaza na CPU, ako otides premnogu valjda ke ti se ukoci kompjuterot, shto znam :toe: u sekoj slucaj probaj pa kazi sto si naprail, bas me interesira :)
Како прво: Што ќе ти е побрзо од ова??? Башка и лап топ???
Второ: ЌЕ МОРАШ да си купиш додатно ладење, кулер колку што ти е голем лаптопот, како подлога му доаѓа.
Трето: Не го клокнувај процесорот. И вака и така не го користиш максимумот од него. Па уште да го ставиш на 3 Ghz :pos: башка ќе ти замириса на загорено :)

Добро тогаш не го чепкам за да не ми замири на загорена манџа...:pos2::pos2:
Фала за советите!

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не можеш да оверклокираш стандарден лаптоп,под тоа мислам лаптоп што не е XPS или Alienware.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не можеш да оверклокираш стандарден лаптоп,под тоа мислам лаптоп што не е XPS или Alienware.
Се е можно.

А ако би имал Alienware, што ќе ми е да му дадам overclock кога и вака и така е SBEP!!!

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Koга темпретарурата ми е под 300 келвини, секогаш го оверклокувам моето амд икс ту на околу 30%...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас лично не познавам лаптоп што може да се оверклокува.Мислам во мојава кариера не сум сретнал таков.Сум работел и Vaio и Tecra и XPS и немало опции за оверклок.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Јас лично не познавам лаптоп што може да се оверклокува.Мислам во мојава кариера не сум сретнал таков.Сум работел и Vaio и Tecra и XPS и немало опции за оверклок.
Moжеш да смениш биос, тогаш ќе има (ако немало претходно), а и можеш софтверски преку повеќе програми. Само што со ладењето е проблем.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
505
Поени од реакции
288
Може ли некој да ми каже како е најдобро да ја Overclock-nam мојава графичка картица. Имам GeForce 7300 gt

Член од
27 септември 2008
Мислења
375
Поени од реакции
24
Може ли некој да ми каже како е најдобро да ја Overclock-nam мојава графичка картица. Имам GeForce 7300 gt
АКО ВЕЌЕ СИ СЕ ОДЛУЧИЛ ЗА OVERCLOCK ЗА N-VIDIA НАЈДОБРО Е ПРОГРАМЧЕТО RIVA TUNER КОЕ МИСЛАМ ДЕКА Е БЕСПЛАТНО.

Kajgana Shop

На врв Bottom