Заушки

Најглупиот пост шо го прочитав на темава,
- за првото болдирано, скокни од 10ти спрат па ако ти е пишано да поживееш ке поживееш ако не и онака ке умриш а?
- за второто болдирано, само на тебе мислиш? не мислиш дека би заразила другари/ки? Знајш дека за машките е доста опасна болества и дека може да се загуби плодноста? Замисли да пренесеш на некој и да си го животот само заради ти шо не си сакала да се вакцинираш.

А то колку се веродостојни и функционални вакцините не сме ние тие шо одлучуваме одлучил некој пред нас и сигурно појке се разбират од нас па и зато се вршит таа вакцинација, и сигурно не е целта да се раширит болеста.

Е друго шо ме интересират мене е дан знајте шо ефект имат ако пијаш алкохол од ко ке те вакцинирет, какви последици мојт да имат, пошо рекоја дека 10 дена од ко ке се вакцинираш не смејш да пиеш алкохол воопшто. Иначе кај мене нашколо ке врвет понеделник ама јас си бев пред некој ден и се вакцинирав.:helou:

Ако мојот беше најглуп, тогаш твојов го презеде приматот.

Мојот прв болд си го сфатил погрешно. Заушки се фаќаат и вакциниран и невакциниран, сестра ми беше и трипати вакцинирана па пак ги фати. И што е разликата од тоа што сестра ми три пати се вакцинираше а другарка и` од која ги префати еднаш? Сестра ми имаше оток само 2 дена, другарка и` 4 дена. Така да не гледам зошто да ме бодат по 100 пати со некои вакцини кои се од богу иза леџа донесени, како што беше фамата со ХПВ вакцината, која е забранета во скоро цел свет, затоа што уште не е готова, што се вика BETA е, а кај нас е дури бесплатна:vozbud:
Исто како и Вентор :vozbud:. Ама за тоа на друга тема.

Така да и твојот болд е погрешен затоа што ТИ пријателе немаш сфатено дека заушки се префаќаат и вакциниран. Знам дека кај машките можат да предизвикаат неплодност, ама кај нас женските и најобични бактерии можат да предизвикаат неплодност. Што да правиме, мајката природа така сакала. И за мене е 100 пати подобро заушки, сипаници или па било што да ги фатам сега отколку кога ќе бидам бремена. Но како што гледам тешко оди затоа што сестра ми не ми пренесе, како и 4 деца од клас, а јас радо би сега да прележам.

За болдот: Тие одлучуваа и за минатите вакцини, таму деведесет и некоја, ама како што гледам неуспешни беа. Барем како што велиш, нека донесат некои навистина повеќе што се разбираат, а не како интелигенцијата наша од инфективно, која ако прочита во моите минати постови, имам набројано какви се` не бисери има стропано.

Едно другарче ми кажа дека, можно било да не идеме утре у школо ради заушкиве, тетка му работела на некое такво место, што одлучува за тоа, па она нешто му спомнала :) Е сеа, незнам дали се само шпекулации, или има и некој друг ваква информација ?

Едно другарче ми кажа дека, можно било да не идеме утре у школо ради заушкиве, тетка му работела на некое такво место, што одлучува за тоа, па она нешто му спомнала :) Е сеа, незнам дали се само шпекулации, или има и некој друг ваква информација ?

Nema sansi da ne se ode utre naskolo, ke se odi. Kazaa samo deka ke pocnat da odat po ucilistata i deka site deca ke se vakciniraat ma da ne veruvam deka ke ispadne nesto od toa nivno odenje po skolite. Ovaa epidemija ne e od vcera, i letoto ja imase, posle malku se smiri, vo noemvri pak pocna ali nasata "silna" drzava kako sto uspeva da se spravi so site problemi taka i so ovoj problem se spravuva.

Не верувам дека ке напраат нешто такво да не се иде у школо по оној штрајк од недела ипол, тоа со вакцините веќе е почнато од прошлата прошлата недела али не верувам дека стигнале све да вакцинираат. Бтв не пљукајте само по државата има многу луѓе кој се испозаразиле на нивна одговорност шо не се вакцинирале на време.. ама слушнав и нешо дека имало некоја донација/неквалитетни вакцини па сеа се случуваат вакви ствари.

Немам прележано и јас отидов на лекар за вакцина ама ми рекоја дека сум примил две вакцини ко сум бил мал :)
А случајно видов на вести дека не било добро да се вакцинира за време на епидемијата затоа што ако некој отиде на лекар за вакцина а тој штотоуку е заболен од заушки и се уште не знае и сите шо се невакцинирани т.е. тие шо се налекар и чекаат ред за вакцина ке се заболат. Ама за среќа во Охрид само двајца биле пријавени дека се болни од заушки :)

Поминаа 24 дена од контактот со заболен.Значи готово е веќе не сум се заразил тогаш?

Поминаа 24 дена од контактот со заболен.Значи готово е веќе не сум се заразил тогаш?

Немаш гајле, 24 дена се повеќе од доста за да се увериш :) Спиј мирно.

и јас ги фатив :nesum: еве си лежам си преместив компијутерот до кревет и така.
ми рекоја полесна храна , мрсно никако такви работи и мирување што е можно повеќе така да јас само за во WC станувам и толку. а да ми рекоја и мн течности да пијам.
Ејј да бе слушнав нетрабало и да се :drk::drk: ко ќе имаш заушки. АМа ова ми го рекоја другари што лежат веќе имаат заушки а не на доктор :wink:
и за среќа некренав мн температура така малце првио ден отоци немам мн и еве си пишувам вака да се најдам во работа. Леле ми се здосади од лежење :wink:
Јас го :drk::drk::drk: кога имав па што на таквоата гајле неам

Луда работа:nesvest:идат денеска на школо и гледаат таму на едното место кај тоа 13 месеци само датум а не пишуваше ништо име некое:nesum: и ми рекоа оди на лекар провери бев ми викаат немаш примено на 13 месеци и примав прееска :helou:а не ми е јасно зошо само датум ставиле а и тој пред 2 недели докторот ми рече имаш примено:toe: за 1 недела ќе почнела да делува

Ако има некој информиран нека ми каже дали ние генерацијава од 85-та ја имаме преимено вкацината бе :pos: бидејќи нема никакви податоци ни во книшка ни нигде за примена таква вакцина.

И уште нешто, границата за примање на вакцината е проширена на 26 години :helou:

Луда работа:nesvest:идат денеска на школо и гледаат таму на едното место кај тоа 13 месеци само датум а не пишуваше ништо име некое:nesum: и ми рекоа оди на лекар провери бев ми викаат немаш примено на 13 месеци и примав прееска :helou:а не ми е јасно зошо само датум ставиле а и тој пред 2 недели докторот ми рече имаш примено:toe: за 1 недела ќе почнела да делува
За една недела ќе заврши епидемијата. Ако заушки у книшка на 13 месеци не ти е шкртнато а имаш датум од страна не мора да пишува име...Тоа значи дека си примил MRP (Morbilli, Rubeola, Parotit*)...Што значи сеа имаш 3 примено...:helou:

Јас имам примено две вакцини и ми рекоа дека имам помали шанси да се заразам така да сега за сега не се грижам.

Црна се заушка зададе, там доле в’Македонија:)))
Како сте бе средношколци? Јас на тетребон мој му забранив со средношколци да се дружи:)

До сега е добро не ме фатија. Како што викаат од здраство за 2 недели ке завршела епидемијата бидејќи ке се покрие датумот на тие што прележале и на вакцинираните. Така да ке има изолирани случаи.

Нас изгледа оваа недела енос ке ни ги стават вакцините.. :uvo::uvo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom