Каде се наоѓа вселената ?

• Креатор на темата Креатор на темата Шмики
  • Време на започнување Време на започнување
докажува и Биг Бенгот, како резултат на судирите помеѓу два универзума...и не е само еден Биг Бенг него имало повеќе и ќе има уште...

Ништо не се докажува, теории се тоа. Добри се, но сепак теории.

Често пати се запрашуам(можеби и вие) каде се наоѓа сево ова што не опкружува. Можеби ке биде малце тешко да објаснам, но знам дека ке се искажам. Единствено не ми е јасно, каде се наоѓа овој небесен простор, сите планети. Човештвото си претпоставува дека е без краен, но според физичките, или незнам како да ги наречам, тоа не може да биде така... пример јас сега седам во еден простор, тоа мојата соба, а мојата соба се наоѓа во мојата куќа. Сакам и едно вакво ваше објаснување исто како и моето, каде се наоѓа небесниот простор, планетите, сончевите системи, ѕвездите итн. Според мене едноставно неможе да биде безконечен. Ах да би се развила технологијата па да патува и да се открие колкав е тој простор и тој простор во што се наоѓа, се е поврзано со некоја тајна мистерија ... импресивно нели (барем за мене) :vozbud:
Каде се наоѓа овој универзум?..
Во друг иниверзум, 4 димензионален, другиот 4 димензионален универзум се наоѓа во друг 5 димензионален универзум..и така до бесконечност ;). Ова е според моите теории..пак почнав со ова...

Нео_вмастер ќе каже дека постојат шанси овој универзум да се наоѓа во матрица како таа од матрикс или слична...

Погледни го ова видео и ќе видиш дека многу малце знаеме универзумот, тоа што е познато го има на видеово а останатото ..... па ептем е голем мамата :nesvest:

http://youtube.com/watch?v=Zr7wNQw12l8&feature=related
го изглеав клипив
колку сме мали
безначајни
ситни
како прашина споредувајќи не со целиот универзум
а сепак човечкото тело е направено да работи совршено

Во друг иниверзум, 4 димензионален, другиот 4 димензионален универзум се наоѓа во друг 5 димензионален универзум..и така до бесконечност ;). Ова е според моите теории..пак почнав со ова...

Нео_вмастер ќе каже дека постојат шанси овој универзум да се наоѓа во матрица како таа од матрикс или слична...

А после ова ти што го наброја со димензионалниве ? Не е можно да нема крај. Тоа е он мене што ме копка, каде е крајот ? :helou:

А после ова ти што го наброја со димензионалниве ? Не е можно да нема крај. Тоа е он мене што ме копка, каде е крајот ? :helou:
После кое? После крајот кој го нема?:baeh:

Не е можно да нема крај?
Докажи:bip:.

Каде е крајот? Во бесконечноста:helou:

го изглеав клипив
колку сме мали
безначајни
ситни
како прашина споредувајќи не со целиот универзум
а сепак човечкото тело е направено да работи совршено
Не би рекол баш совршено...

Често пати се запрашуам(можеби и вие) каде се наоѓа сево ова што не опкружува. Можеби ке биде малце тешко да објаснам, но знам дека ке се искажам. Единствено не ми е јасно, каде се наоѓа овој небесен простор, сите планети. Човештвото си претпоставува дека е без краен, но според физичките, или незнам како да ги наречам, тоа не може да биде така... пример јас сега седам во еден простор, тоа мојата соба, а мојата соба се наоѓа во мојата куќа. Сакам и едно вакво ваше објаснување исто како и моето, каде се наоѓа небесниот простор, планетите, сончевите системи, ѕвездите итн. Според мене едноставно неможе да биде безконечен. Ах да би се развила технологијата па да патува и да се открие колкав е тој простор и тој простор во што се наоѓа, се е поврзано со некоја тајна мистерија ... импресивно нели (барем за мене) :vozbud:
Eeeee da imase nekolku godini poveke ke znaese deka deneska najprifatliva teorija za sozdavanjeto na univerzumot e Big Beng-ot. Spored taa teorija nekogas vo dalecnoto minato se sozdalo se, pa i prostorot. Pred toa nemalo prostor. No, najsustinskoto vo taa teorija e toa sto Big Beng-ot ( golemata eksplozija ) ne e lokalen fenomen koj sto se slucil tamu negde tuku se se slucilo segde. Toa e toa, odgovorot na tvoeto prasanje. Na najprost mozen i prakticen nacin ti go kaza istoto i Nikola, so primerot so balonot. Zatoa, na ovaa vozrast najdobro bi ti bilo da se macis da naucis trikcinja kako da kjaris ribi, batali univerzumi i se ostalo. Ima vreme za toa...

Мислеше постои....
И за жал не постои..
Vazi, cim ti taka vikas, zavrsena rabota.

Eve go ovoj, se pojavi pak so negovite teorii i dimenzii....

Не е можно да нема крај. Тоа е он мене што ме копка, каде е крајот ? :helou:
Ako go procita toa sto go napisav pogore, ke sfatis deka uslovno moze da se kaze deka krajot e tamu kade sto seuste ne e stignata materijata, kade sto seuste nema prostor....

Pa normalno deka ke go kazam toa. Ili e multiverzum ili e Matrica. Sigurno ima iljadnici univerzumi kako nasiot. Ako e Matrica pak ima uste eden svet kako nasiot. Svetot na Sozdatelot. Ili religiski kazano Rajot. http://en.wikipedia.org/wiki/Heaven. Eve vi link za koj ne znae sto e raj. E sega pak ke se otvori prasanjeto a koj go Sozdal sozdatelot ama da ne ja teram tolku bidejki Nikola pak ke me brise. Pozdrav.

Pa normalno deka ke go kazam toa. Ili e multiverzum ili e Matrica. Sigurno ima iljadnici univerzumi kako nasiot. Ako e Matrica pak ima uste eden svet kako nasiot. Svetot na Sozdatelot. Ili religiski kazano Rajot. http://en.wikipedia.org/wiki/Heaven. Eve vi link za koj ne znae sto e raj. E sega pak ke se otvori prasanjeto a koj go Sozdal sozdatelot ama da ne ja teram tolku bidejki Nikola pak ke me brise. Pozdrav.

Ако не претеруваш со секакви постови нема да те бришам.
Ама аман за наука, егзактна некоја, обиди се да имаш некои факти за поткрепа. Не за друго, има луѓе кои ем сакаат да поднаучат нешто, ем да си подискутираат.

Што е ова со мултиверс? од боргите ли некоја фасцинација, последната епизода од војаџер? севен оф најн те попалила или онаа главната која си има долен дел од тело за рбетот да и се пикне.. како го мрда тоа артифишал рбетчето?
Еј реков дека ќе донесам ред тука и ќе го спроведам истото.
Внимавајте што пишувате.

Ако не претеруваш со секакви постови нема да те бришам.
Ама аман за наука, егзактна некоја, обиди се да имаш некои факти за поткрепа. Не за друго, има луѓе кои ем сакаат да поднаучат нешто, ем да си подискутираат.

Што е ова со мултиверс? од боргите ли некоја фасцинација, последната епизода од војаџер? севен оф најн те попалила или онаа главната која си има долен дел од тело за рбетот да и се пикне.. како го мрда тоа артифишал рбетчето?
Еј реков дека ќе донесам ред тука и ќе го спроведам истото.
Внимавајте што пишувате.
Abe druze tocno e deka preteruvam, ama ova e misterii i vo misterii ne mozes nisto da dokazes duri i da go vidis, ke razmislis deka e mozno da haluciniras pr. za duhovite. I vo misterii sekogas treba da imas teorii, da razmisluvas. Ama ajde da ne zboruvam uste bidejki ova ne e soodvetna tema za ova. Pozdrav.

Abe druze tocno e deka preteruvam, ama ova e misterii i vo misterii ne mozes nisto da dokazes duri i da go vidis, ke razmislis deka e mozno da haluciniras pr. za duhovite. I vo misterii sekogas treba da imas teorii, da razmisluvas. Ama ajde da ne zboruvam uste bidejki ova ne e soodvetna tema za ova. Pozdrav.
Temata voopsto ne e misteriozna, tuku donekade naukata objasnila nesto na dosta jasen nacin. Toa sto nekoj ja stavil vo podforum misterii e druga stvar. Dodusa ne za prvpat se slucuva ova. Mozebi podobro bi bilo da se sozdade eden poseben podforum za nauka, a ne zaedno so obrazovanie, pa da ne se povtoruvaat ovie greski. Sepak za toa odlucuvaat gazdite.

Temata voopsto ne e misteriozna, tuku donekade naukata objasnila nesto na dosta jasen nacin. Toa sto nekoj ja stavil vo podforum misterii e druga stvar. Dodusa ne za prvpat se slucuva ova. Mozebi podobro bi bilo da se sozdade eden poseben podforum za nauka, a ne zaedno so obrazovanie, pa da ne se povtoruvaat ovie greski. Sepak za toa odlucuvaat gazdite.
Abe toa sto go imaat objasneto se samo teorii, nisto ne e dokazano naucno. A misteriite ne se objasneti a isto i ova ne e objasneto na prakticen nacin.

Abe toa sto go imaat objasneto se samo teorii, nisto ne e dokazano naucno. A misteriite ne se objasneti a isto i ova ne e objasneto na prakticen nacin.
Znaci ako ima covek koj sto moze da se razbere so tebe i Ag0rA, svaka cast. Covece ne se site , pogotovo naucnicite koi sto se zanimavaat so egzaktni nauki, kako Ag0rA, da lupaat gluposti na kilo, i da vadat teorii od svoja glava bez prethodno da ne znaat kolku se 2+2, samo zosto taka na niv im teknalo. Ima ogoromna razlika pomegu misterija i naucna teorija. Jeste deka i teoriite ne se sekogas 100% dokazani i potvrdeni, ama cim se teorii a ne hipotezi, ima nesto vo niv, nesto sto se uvidelo dali na teoriski nacin preku matematicki aparati, dali preku nabluduvanja, dali...... znaci ne e se samo jadenje burek.... tuku ima nekoja slamka za koja sto se drzat.

Znaci ako ima covek koj sto moze da se razbere so tebe i Ag0rA, svaka cast. Covece ne se site , pogotovo naucnicite koi sto se zanimavaat so egzaktni nauki, kako Ag0rA, da lupaat gluposti na kilo, i da vadat teorii od svoja glava bez prethodno da ne znaat kolku se 2+2, samo zosto taka na niv im teknalo. Ima ogoromna razlika pomegu misterija i naucna teorija. Jeste deka i teoriite ne se sekogas 100% dokazani i potvrdeni, ama cim se teorii a ne hipotezi, ima nesto vo niv, nesto sto se uvidelo dali na teoriski nacin preku matematicki aparati, dali preku nabluduvanja, dali...... znaci ne e se samo jadenje burek.... tuku ima nekoja slamka za koja sto se drzat.
Abe brat tocno deka ima nesto barem malku sto ja drzi teorijata na noze ama kakvi sto se moite teorii takvi se i tie za Big Beng, i darvinovata. Ama ajde da ne prodolzuvam od Nikola ke ne brise i dvajcata. A za toa da, mislam deka sme vo Matrica ama me mrzi sega da pisam ke napisam utre. Pozdrav.

Кој сака нешто да види за Симулациона Реалност и за тоа дека е можно да живееме во Матрица. Погледнете ги видеата и кажете што мислите за нив. Поздрав

Прв Дел
Втор Дел
Трет Дел
Четврти Дел
Петти Дел
Шести Дел

Da не си случајно опседанат со тие матрици, само матрици гледаш насекаде........всушност што матрица по твое?

Одговор на тоа каде се наоѓа Вселената

Значи проблемот е со англискиот јазик и зборот Space кој воедно значи и Простор и Вселена. Што е проблемот? Поимите Простор и Вселена се различни, и Вселената како и се останато се наоѓа во просторот. (за љубителите на мултидимензионалноста се наоѓа и во времето)

Сега ќе говориме малку математички. За да дефинирате простор потребни ви се 4 работи, три базис вектори и координатен почеток. Соодветно на ова прифатени се она што се верува дека е центар на вселената за координатен почеток, а базис векторите се бирани така да едниот лежи на правата што ги поврзува двете најодалечени точки за нас познати (points as far as we can see) и ја дефинира должината на Вселената а другите лежат нормално на него и ги дефинираат широчината и дебелината. Независно доколку се одберат некои други точки и вектори тоа не значи дека ќе се дефинира нов простор туку само ќе се редефинира постоечкиов. Значи според оваа дефиниција Вселената е нешто како јајце чиј центар е во координатниот почеток на Просторот.
Значи според напишаното Просторот е бесконечен (полуправите почнуваат во координатниот почеток а се простираат во бесконечност) додека Вселената е само определен затворен простор во Просторот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom