Бурушаски јазик

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Misirkov,може поконкретно за нив,и дали се Шикели или Шикили?

Правилно е Читрали. Тоа ш-то го изговараат или читаат како ч.

Читралите подоцна содале своја држава, а во поново време имале кнежевство, слично како Хунзите. Уште на времето, по смртта на Александар, создадена е Македонска држава Бактрија во тој регион на денешен Афганистан кој не е контролиран од ниедна држава - таканаречените Североистчни провинции. Некој порано отвори тема за Бактрија.
Градот Читрал (со 20000 граѓани) се наоѓа на планината Хинду Куш,чиј највисок врв е Тирич Мир.

Битушанец: имаш ли нешто за третата македонска група, Шикелите? За Калашите има многу, ове се неправедно се занемарени.

Ќе биде интересно кога ќе ги поврземе сите три - Хунзи, Калаши, и Шикели.

Спремаме студија во не така далечна иднина. Но ако имаш нешто - постирај тука.

Шикелите гарант потекнуваат од Прилеп. Има неколку фамилии во Прилеп кои го носат прекарот Шикели неколку векови.
Ова е само моја претпоставка

Случајно го најдов видеово на you tubе или јас забегав или навистина има македонски зборови :toe:

п.с. го барам текстот за да го видите колку е слично ама некако време ќе ми треба изгледа додека го најдам, ама слушнте ја песнава

и сликава многу ми се допаѓа морав да ја ставам :toe:

2048369350088693836hkas.jpg

Шикелите гарант потекнуваат од Прилеп. Има неколку фамилии во Прилеп кои го носат прекарот Шикели неколку векови.
Ова е само моја претпоставка
Да бе да сто посто тие точна претпоставката и јас викам дека германците потекнуваат од герман криво паланечко.па сигурно мора да се одгерман сите германи!

Да бе да сто посто тие точна претпоставката и јас викам дека германците потекнуваат од герман криво паланечко.па сигурно мора да се одгерман сите германи!

Герман значи : “воин“, “борец“. На француски (пр.) војна се вика la guerre, или како што се чита : “ла гер“. Германите биле народ познати како воини, борци.
Ние си имаме именка : “герој“ (погрешно интерпретирано како херој) што е исто така синоним за борец, воин.
Дури и името на македонскиот предок Херакле е всушност прекар со значење : “славен јунак“ (хер значи војник, јунак, а кле значи клицање, славење, славен) и најверојатно не е лично име (конкретното име му било Алкеј) туку општ назив за повеќе личности од легендарното Македонско минато.
Името на селото Герман према тоа би било “преведено“ во : “Војник“ (има и лични имиња : Герман и Војне, но и имиња на други села изведени од именката “војна“)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom