Ako nekoj saka da gradi kukja a ne go otkupil zemjisteto nema da moze da podigne hipotekaren kredit vo koj istiot imot so vekje postojna kujka bi bil predmet na taa hipoteka.И пак ќе кажам...ниеден ДОДЕЛЕН плац не е со право на сопственост, туку сите имаат право на користење...
Сега имаш можност да откупиш земјиштето на кое си изградил (или сеуште градиш) куќа.
A зошто оние кој го купиле до Февруар 1968 не мораат пак да го откупуваат од државава,додека сите други кој подоцна го купиле мораат?Или тие до `68 биле паметни а овие другиве се глупи?ДОДЕЛЕН плац има само после`68,пред тоа не се ДОДЕЛУВАЛЕ.Абе ај не се заебавај.
ABC greska si. Go pobarav vcera doma dogovorot od 67 so koj tatko mi ja kupil barakata.
Vaka vika vo clen 1.
- Prodavacot mu prodava stan i toa :........xxxxxx
- Prodavacot go prenesuva na kupuvacot pravoto za TRAJNO KORISTENJE na srazmerniot del od zemjisteto na koe e izgraden stanot zedno so dvornoto mesto koe mu pripaga na stanot, spored urbanistickiot plan na naselbata.
Ne si siguren ili se pravis mutav. Do 2005 vo SDSMOVSKO kaj mene mozese da se otkupi zemjisteto za 150 denari kvadrat. Potoa stopiraa a sega koga dojde Mile Janakievic na vlast go rokna na 1200 pa go smalija pompezno na vladin pres vo Alan Fordovski stil na 600 ili za 50%.Ова ептен ми беше важно да знам, кога ќе почнат да ги санкционираат. Бидејќи ние пред некоја година се изнаплативме и не беше малку, неколку илјади евра, не сум сигурен колку, ама сакам да видам да биде истото за сите останати како задолжение, не јас да сум се зезнал.
Go kacija od 150 na 1200, odnosno 600.
So ova dokazuvas kolku si bescuvstvitelen. Ako ti , ili tvoite imale pari da se oprcat 2-3 iljadi evra a nekoj nemal , sega sigurno uste pomalku ima 6-7 iljadarki za istata rabota. Luge nemaat leb da jadat , NIKOLA kje im se seirel ako ima kazna za neotkupuvanje na gradezno zemjiste...ccccc..sto drzi ova Dpmne pa toa e cudo !!Ако веќе правиме општество, во кое заедно живееме, секој нека си понесе дел од обврската за негова изградба и одржување.
I kade pisuva deka moram da go otkupam. Tuka Strumiks e greska. Nema kazni. Jasno i glasno pisuva deka mi e dadeno na trajno koristenje.
ps. Tie sto kje bidat sopstvenici kje plakjaat pogolem danok od tie sto kje plakjaat za koristenje na istoto.