@Магде
Пак ќе се свртиме вкруг
Бог мене ми подарил живот да го живеам... се согласуваме нели? се беше совршено додека ѓаволот не ја излажа Ева за дрвото на доброто и злото... од тука крајот доаѓа дека тој ја излажа Ева за да постане како "Бог", со што тој не лаже нас, за своја цел... целта, да не уништи целосно... како така, ама на негов посебен начин...
Откако нас Бог ни дарил живот, тој одкако се појави ѓаволот ни даде слободна волја, а тоа е дали ќе сакаме да бидеме со него или ќе бидеме под лажотиите на ѓаволот... од тука излезе и пеколот и рајот...
Бог да, ми ја поседува душата, зашто ја сознав вистината дека тој мене ми подарил живот и толку ме засакал што умре за мене... зашто јас да не дозволам Тој да живее во мојата душа...? кога веќе ја знам вистината и знам оти ме засака, и знам оти ми мисли се добро, нели? Јас одлучив Него и Неговите стапки да ги следам, дозволив да Тој влезе во моето срце и ме води во мојот живот... А јас, НЕ СУМ МУ РОБ! тоа да го разбереме... зашто јас сеуште ја имам својата слободна волја и се останува на мене што јас да одлучам... Тој, Бог, Тој мене ќе ми даде совет... но на мене е дали јас ќе го прифатам или не, а на крај секако тоа ќе се резултира во мојот живот, дали добро дали лошо... не навлегувам во тоа, зашто се зависи од нашиот избор...
Заклучок, не сум роб... имам слободна волја, ако сакам ќе го следам Бога ако не нема... ако сакам ќе правам нешто, ако не нема... но за се тоа си има свој резултат...
Друго... примерот со компјутерот е стварно глуп, но кога ќе размислиш мааааалку повеќе ќе видиш колку тој глупав пример има допирни точки со нас како луѓе и со нашиот живот... Се е смислено во парабола... размисли малку подобро и ќе видиш дека срцето без умот и душата не работи потполно или воопшто... а истото е и со процесорот рамот и хард дискот...
Пример... пак ќе е во тој стил... значи вака:
Знаеме дека луѓето ги создал компјутерите така?
Параболирај го тоа... човекот да е Бог, компјутерските делови се состав на човекот... зарем не е исто?
Бог не создал нас, ни дал душа срце и мозок со кое ние располагаме... но како и ние што го создаваме компјутерот од тие делови хард диск, процесор и рам... тие од фабрика ги вадиме без никакви информации во нив... истото и со создавањето на човекот... Тој не создал ни дал живот... но на почеток не располагаме со никакви информации... што е и многу логично и нормално... а како се добиваме е преку околината...
Пример за околина... да замини ти пример во странство, ќе преземеш многу работи од нив... врати се за некое време назад, ќе почнеш да размислуваш ко нив, и ќе видиш разлика од нас и од нив... значи околината многу значи и многу учи на се...
Инаку за душата... ти од минатата година ми викаш дека таа знае се... а под се како што знам јас подразбира буквално СЕ...
Иднината.. па и да ти кажам, некои моменти и делови и сакам да ги знам... за да сум спремен на нив... а и може и предвреме да се радувам, или да тагувам, а може и ќе треба некои работи да ги сменам кон некои личности... Напротив... иднината е и интересна бар за мене да ја знам... колку толку... ама не многу... ипак и вака и така ќе биде искуство...
Друго прашање што се однесува на погоре наведените постови на другите форумџии...
@Атеист...
Викаш мама и тато ме создале, се согласувам... нив ги создале нивните родители се согласувам, пак нивните родители ги создале нивните... и се така и пак доаѓаме до почетокот каде што е убаво опишано дека Бог им подарил живот на Адам и Ева... Адама го создал на земи, му вдахнал живот во него, потоа го натерал да заспие па од едното ребро ја создала и Ева... заклучок... и не ти држи вода сепак тоа... Ако тргнеме од почеток ќе видиме дека Бог на сите ни подарил живот дури и на тебе, замисли... Тој ги создал мама и тато за тие нас да ни дадат живот по негова волја... знаејки ја иднината и понатака...
Друго што во последно време премногу ме изреволтира...
По форуми и вака јавно зборите Господ ова, Господ она... па шо мајка барате во црква за Божик или за други празници... нели Господ не постои во 364-те дена, па само на тој 365-ти ден постои за вас?
Тука одма прекршувате/ме една божја заповед... НЕ ГО СПОМНУВАЈ ИМЕТО БОЖЈО НАПРАЗНО И НЕ ГО ИЗЛИШУВАЈ ИМЕТО НА БОГА!
Од старт правиме грешка... грев...
Друго... ако ете му веруваме на Бога (зашто нели и таквите не има) зошто не одвоиме мааалку време секојдневно на Него, да се молиме или да прочитаме дел од Библијата, но ете често се вадиме со таа изрека "Абе знаеш едвај наоѓам време да заглеам телевизија, но и тоа во последно време не ми иде баш..." Па мајко му стара... ако толку ни значи Бог, ќе си одземеме време од телевизија бар пет минути или од нашето скапоцено време на спиење, и ќе му посветиме на Него малку... Освен тоа, ако му веруваме на Него, нема да отидеме во црква само за Божик, него ќе идеме секоја недела... зашто нели и во божјата заповед пише: Работи го секој ден, а 7миот ден одмори го како што твојот Бог го одмори и посвети му го на него!
Пак прекршуваме заповед... пак грев...
И да, искрено... не ја знаеме ич Библијата... и зашто пример не почнеме почесто да ја читаме... па да збориме на поконкретни и подобри теми за дискусија, него се нафаќаме за нешто што веќе има тотален одговор уште од пред наше време, а се правиме слепи оти нема... Искрено, ако сакаме добра дискусија да се јави, ќе се јави како што збориме јас и Магде... дури и се јадеме по некад и се нервираме, но еј тоа е целта на добрата дискусија... а не некој што си нема фајде од Библијата само нафрла некои работи кои тотално не држат вода, а и за истите постои одговор кој е пронајден од пред наше време...:smir: