Дали некој знае кој му е на Исус Христос татко?

• Креатор на темата Креатор на темата Petar-Taz
  • Време на започнување Време на започнување
Знаеш шо не интересира сите?
Материјални докази.
Neli ti pretstavuvaat materijalen dokaz site cuda koi gi pravi Gospod. Nemoj da ima zabuna toa sto go kazav bidejki do pred nekoj den zboruvav se i sesto. I jas veruvam vo Gospod no na moj nacin ne kako sto veruvaat site drugi.

Neli ti pretstavuvaat materijalen dokaz site cuda koi gi pravi Gospod. Nemoj da ima zabuna toa sto go kazav bidejki do pred nekoj den zboruvav se i sesto. I jas veruvam vo Gospod no na moj nacin ne kako sto veruvaat site drugi.

Другар, нема потреба од иронични коментари.

Шо се однесува до мене, јас си верувам во сопствената волја и интуиција, односно во самиот себеси.
Јас сум си Бог на самиот себеси.

I was athest, until I realized that I am God.

Никако не можам да сфатам како може покорувањето пред имагинарен поим може да биде подобро од вербата во себе.

Rise up against the Enslaver. Be your own God.

Дали некој знае кој му е на Исус Христос татко?

Zamalce ke kazev Chak Noris ama mi e strav od Chaki :pos2:

Sala na strana, so e bitno koj e ?

Energijata e tatko na se taka i na Isus ... ete i Bog sum, jas ti toj nie vie tie ... toj e vo nas ... ne e nekoj cicko so brada ko so lazat popovite ... daklem ne barajte go nadvor Bog tuku uvek vo sebe ke go najdete odgovorot :smir:

Знаеш шо не интересира сите?
Материјални докази.

можеби најизлитено ке ти звучи ама сабајле кога ке станеш земи воздух и погледни околу себе,а потоа погледни во природата поголем МАТЕРИЈАЛЕН доказ нема да пронајдеш во ниту една наука...

можеби најизлитено ке ти звучи ама сабајле кога ке станеш земи воздух и погледни околу себе,а потоа погледни во природата поголем МАТЕРИЈАЛЕН доказ нема да пронајдеш во ниту една наука...

...или, како што вели старецот Клеопа, тој ОЧИГЛЕДЕН дока (а очигледните докази не се докажуваат) се нарекува Закон на природната креација.

...или, како што вели старецот Клеопа, тој ОЧИГЛЕДЕН дока (а очигледните докази не се докажуваат) се нарекува Закон на природната креација.

Природната или Божјата?
Можеби лапсусоидно си се изразил,а можеби лапсусоиден е темелот на целата религија.
Овде јас гледам разлика која,ако се навраќаме наназад,можеме научно и теолошки да ја раздробуваме до бескрај.

Глупав е примерот со сонцето и воздухот како докази за постоењето на Бог.
Па и прачовекот дишел воздух и гледал дрвја,ама животот му течел и без да го спознае тоа суштество и без да бара докази за него.Или чиј татко е...
Доказите се наметнати,не се бара да бидат докажувани,и како такви треба да се прифатат.Затоа поставување на прашањето кој бил татко на исус и барање докази за тоа за Христијаните треба да биде апсурдно(да бидам малце у контекст со темава,за разлика од повеќето овде)

Предхристијанскиот човек бил политеист и еволутивно-револуционерниот елемент кај него еднакво функционирал како и кај денешниот човек.

Доказ е нешто кое прави промена на сфаќањето над материјата,а со тоа докажува дека промената постои.Сонцето,дрвјата и воздухот постоеле одсекогаш.Бог нив ги создал непосредно по неговото создавање од страна на човекот.

Природната или Божјата?
Можеби лапсусоидно си се изразил,а можеби лапсусоиден е темелот на целата религија.
Овде јас гледам разлика која,ако се навраќаме наназад,можеме научно и теолошки да ја раздробуваме до бескрај.

Глупав е примерот со сонцето и воздухот како докази за постоењето на Бог.
Па и прачовекот дишел воздух и гледал дрвја,ама животот му течел и без да го спознае тоа суштество и без да бара докази за него.Или чиј татко е...
Доказите се наметнати,не се бара да бидат докажувани,и како такви треба да се прифатат.Затоа поставување на прашањето кој бил татко на исус и барање докази за тоа за Христијаните треба да биде апсурдно(да бидам малце у контекст со темава,за разлика од повеќето овде)

Предхристијанскиот човек бил политеист и еволутивно-револуционерниот елемент кај него еднакво функционирал како и кај денешниот човек.

Доказ е нешто кое прави промена на сфаќањето над материјата,а со тоа докажува дека промената постои.Сонцето,дрвјата и воздухот постоеле одсекогаш.Бог нив ги создал непосредно по неговото создавање од страна на човекот.

Не, не ми е погрешен изразот-точен е. Под поимот „Закон на природната креација„ се подразбира принципот на куазалност: се што е создадено, иам и свој Создател. Тоа го знаел и Аристотел, тврдејќи дека „...се што е движено,има и свој двигател..а првиот двигажтел е Бог, Кој самиот е неподвижен...„. Тоа и така го вели Аристотел, кој секако дека ни одалеку не бил христијанин, но неговиот здрав ум дошол до здраворазумскиот заклучок дека природата, во целата своја убавина, сложеност и уреденост (поимот „Космос„ значи ред, поредок ,убавина, накитеност...) има своја рационалан логика на постоењето. Дури и најзакоравените еволуциоисти, знаат и тврдат дека еднокелиските организми се многу сложени, функционираат беспрекорно и се уредени така како „...некој намерно да ги создал...„ (!). Но секако дена нивната еволуционистичка предрасуда нема да им дозволи да го признаат Божјото постење.
Примерот со Сонцето и воздухот не е глупав,м туку е ОЧИГЛЕДЕН доказ за неограничената Божја слава-работата е во тоа кој како ги толкува природните ентитети.
А за тоа кој е таткото Христов-па тоа е веќе повеќе пати посочено.

Тоа ми е секојдневна рутина, ама досега не пронајдов никаков доказ.

Зошто барате доказ? Ако не ви се верува не ви се верува... што сакаш да ти прости Бог ако навистина постои? Па ќе прости што ќе прави, на неуки.
100 пати сум кажал и ќе кажам пак... Верувај ако ти се верува, ако не послушај некој муабет и не барај само негативи туку барај зошто навистина се верува.
Тебе не ти е јасно зошто јас верувам а на мене не ми е јасно како неможеш да веруваш. Доста баравте објаснувања.
Да не се плашите од нешто, па мора нон-стоп да пронаоѓате дека нешто не постои?

Зошто барате доказ? Ако не ви се верува не ви се верува... што сакаш да ти прости Бог ако навистина постои? Па ќе прости што ќе прави, на неуки.
100 пати сум кажал и ќе кажам пак... Верувај ако ти се верува, ако не послушај некој муабет и не барај само негативи туку барај зошто навистина се верува.
Тебе не ти е јасно зошто јас верувам а на мене не ми е јасно како неможеш да веруваш. Доста баравте објаснувања.
Да не се плашите од нешто, па мора нон-стоп да пронаоѓате дека нешто не постои?

Многу едноставно.
Ме интересира зошто вие верувате, а одредена група на луѓе не.
Шо е тоа шо те натера да станеш верник?

Само немој да ми копираш некои глупи цитати од Библијата, или да ми пастираш изреки од некои збрчкани старци, туку наведи ми свој став.

Многу едноставно.
Ме интересира зошто вие верувате, а одредена група на луѓе не.
Шо е тоа шо те натера да станеш верник?

Само немој да ми копираш некои глупи цитати од Библијата, или да ми пастираш изреки од некои збрчкани старци, туку наведи ми свој став.
Едноставно е...и двете страни поаѓаат од истата основа...верата...
Едните веруваат во случајноста на настаните другите во реалното постење на Творец..кој не оставил ништо на случајноста..:wink:

Едноставно е...и двете страни поаѓаат од истата основа...верата...
Едните веруваат во случајноста на настаните другите во реалното постење на Творец..кој не оставил ништо на случајноста..:wink:

Масовна група во која се вбројуваш и ти :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom