Која е вистинската вера/религија?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Може е спамување, ама гајле ми е. Еве и тука еден сликовит приказ на четири главни погледи на светот денес:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Шо знам, од ова што го гледам, некако ми се чини као оваа доле десно да има најголем увид во работите.
Не знам дали е вистинска, ама боље ми се гледа. Некако најфер ми е од сите ;)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
За муслиманот тоа е Исламот, за христијанинот тоа е Христијанството, за Дарвинистот тоа е Дарвинизмот, за будистот будизмот итн. Сепак не може сите да се вистински, затоа што веруваат противречни верувања. Ако прашаш кој било од овие верници, ќе ти каже дека неговата/нејзината е вистинска. Затоа испитај ги самиот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дарвинизам било религија?! што не ќе прочиташ на форумов!:toe:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вера во нешто значи да се има потполна доверба без докази, а дарвинистите својата доверба ја темелат единствено на доказите!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
И сега доаѓа на ред дека дарвинизмот е само теорија без докази... и која е разликата помеѓу теорија и вера?
Теоријата бара докази, верата ...???

Бесконечен муабет...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Христијанската вера дадена преку единствената божја црква - католичката е вистинската религија.
Сите кои се осудиле да се одделат од неа и од божјиот намесник на земјата, Папата, измамени од лукавиот ќе добијат она што заслужиле, одамна се поделени на стотици и иљадници фракции и служат како инструмент на рогатиот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Христијанската вера дадена преку единствената божја црква - католичката е вистинската религија.
Сите кои се осудиле да се одделат од неа и од божјиот намесник на земјата, Папата, измамени од лукавиот ќе добијат она што заслужиле, одамна се поделени на стотици и иљадници фракции и служат како инструмент на рогатиот.
Вистинска вера е верата во рогатиот :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вистинска вера е верата во рогатиот :)
Сето тоа е претскажано, лажните пророци како Лутер, Хус, Калвин, Нокс или Михаил I го жнеат она кое го посеале, семето на раздорот им се врати и тоа е факт !

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.157
Абре што е битно... колку што мојата изјава е вистина толку се и на другите изјавите вистина на овој подфорум!

Верувај и обожавај го рогатиот, жена ти ќе те обожава повеќе! :)

BTW, вистинската вера е Жената :) За мене... :smir:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Вера во нешто значи да се има потполна доверба без докази,
Вера значи едноставно лично убедување. Апсолутен доказ за ништо не постои. Дури и математичките аксиоми се прифаќаат со вера, а некои од нив беа и побиени порано.
Но оваа дефиниција што ти ја даваш за верата многу солидно го опишува Дарвинизмот, потполна доверба (на ниво на догма) без никакви докази.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Вера значи едноставно лично убедување. Апсолутен доказ за ништо не постои. Дури и математичките аксиоми се прифаќаат со вера, а некои од нив беа и побиени порано.
Но оваа дефиниција што ти ја даваш за верата многу солидно го опишува Дарвинизмот, потполна доверба (на ниво на догма) без никакви докази.
Ти би сакал да е така, арно ама не е! Дарвиновата теорија одсекогаш своите тврдења ги базирала на докази. Како заклучи дека немала никакви докази стварно незнам, но знаејќи ја твојата тврдоглавост не ме чуди.

Kajgana Shop

На врв Bottom