Site se ragjame kako ateisti...No zboruvam za covek koj od mali noze ne e izrasnat so prikazni za zaplasuvanje i prikazni za Dedo Boze. Takvi lugje ne postojat na denesnicava. Ili mozebi postojat no se mnogu mnogu retki. Bi rekol deka procesot ateist-->vernik e mnogu redok i toj se slucuva vo podocnezniot period na zivotot, no nikako vo necie detstvo. No zatoa pak procesot vernik-->ateist e mnogu cest i najcesto mladite se odlucuvaat na vakov cekor, sekako pod dejstvo na obrazovniot proces... Nekoi od niv podocna mozebi ke se vratat na religijata, nekoi ke si ostanat ateisti. No kako i da e, fakt e deka golem e brojot na vernici koi stanuvaat ateisti......zatoa se postavuva prasanjeto dali voopsto mozeme da zboruvame za vistinska/prava religija momentalno. Jas sum ateist, no duri i da pocnam da razmisluvam kako vernik, nikogas ne bi prifatil nekoja od denesnive religii, bidejki ima mnogu nelogicnosti vo nivnite stavovi, a sekako i negativni posledici, direktno ili indirektno povrzani so nekoja od niv.
Напротив, сите се раѓаме како верници. Нашата основна егзистенција, преживувањето зависи од нашиот капацитет да
веруваме, тоа е наша богодадена особина. Како воопшто сме станале ова што сме ако не сме верувале дека на пример нашите родители ќе ни дадат сирупче кога сме биле болни а не отров? Како сме се довериле во рацете на пријатели, роднини, партнери, лекари, наставници... За секој ден од нашиот живот е потребна вера... Не, никој не се раѓа како атеист!
Не знам за какви приказни за заплашување зборуваш! Дедо Боже??? Не е ни чудо што си „алергичен“ на денешниве религии, верата и религијата се две
дијаметрално спротивни нешта. Религијата само потсвесно те уверува дека правиш нешто добро за да ти се врати добро. Никогаш ритуалот никому не дал живот. Тоа се само празни и искривени обреди кои немаат врска со вистинската вера. Зошто мислиш дека под дејство на образовниот процес верниците станале атеисти? Зарем Галилео, Коперник, Њутн, Ајнштајн ... основоположници на современите науки го изгубиле умот кога јавно декларирале дека веруваат во Бог? Како тие не успеале да го докажат непостоењето на Бог или да го сменат своето мислење со своите научни тези?
Вистинската вера не се бара во денешниве цркви, религии... наречи ги како сакаш. Но која е вистинската ќе ти каже само
срцето. Тоа не е испит, ниту чин, ниту обред, ниту филозофија... тоа е нешто што кога ќе го најдеш
одвнатре ќе знаеш дека е вистинското. Јас сум високо образована личност. Бев атеист. Ја барав смислата на животот како и секој млад човек. Немав предрасуди кон ниту една религија, култ, верување. Истражував... Јас ја најдов мојата вера и мојот Бог. Не ти кажувам за приказни, туку за искуствено доживување кое е реалност во мојот живот - секој ден.
Сакам да кажам... ако сакаш да купиш кола нема да одиш во сендвичара, нели? Така... ако сакаш да провериш кој е вистинскиот Бог и дали воопшто го има, не го барај во
религиите како филозофии, туку читни од Коранот, Библијата... секоја религија ја темели својата доктрина на
нешто.Истражи сам... може да се изненадиш!