Која е вистинската вера/религија?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Мими, доколку разбираш англиски, би ти препорачал да го прочиташ следниов текст кој говори за сличностите меѓу Христос и другите измислени или пак култувизирани личности.

http://www.thedevineevidence.com/jesus_similarities.html

Доколку нешто не ти е јасно од текстот, слободно прашај.
А наскоро ќе подготвам и еден добар текст за историските докази за постоењето на Исус, што верувам дека многу ќе ти се допадне.
Поздрав!
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.738
Поени од реакции
12.176
na pochetak e stvarno lame, ali posle stanuva zustro :) Ako niso drugo barem mene ko so iam 18 godini nikad ne mi padnalo na pamet da razmisluvam na religijata od nekoj drug aspekt osven onoj koj mi go nudelo domasnoto vospitanie i kulturoloskoto prenesuvanje na hristijanstvoto. Arno ama , sea posle filmov pocinjem da si tupam glaata dali mozda neso i ima?:S
Тоа е добро што истражуваш, но со документарци од овој вид многу добро се заработува. А дали и колку држи тоа и која е позадината на создавање на таков вид филмови или литература... види некои дискусии има по нетов за овие филмови. Сметам дека не е добро се да се прифати веднаш како готово, апсолутно вистинито, така е како во филмот и друга вистина нема.
Мислам дека повеќето од тие дела (пишани, филмувани) се заради заработка-во краен случај. Но добро е понекогаш да се знае и размислувањето на другата страна (искрено филмов ми делуваше малку неаргументирано па затоа не го ни изгледав).
А башка син ми е баш твоја возраст па малку од малку имам некое искуство со тие истражувања и размислувања.
Можеби не е лошо ако сакаш да видиш за што навистина говори нашата религија да се обратиш до некој од членовите на форумот (брзо ќе увидиш кој е добро опремен со знаење православен христијанин) или да се обратиш до православен свештеник.
 
Б

Бат Елохим

Гостин
Mimi: eden sovet od mene: ne baraj religija. Ne ti treba religija, samo vera vo Bog i biblija.
vo Biblijata pisuva deka "Sekoj sto ke go povika imeto Gospodovo, ke bide spasen"
13For whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved.
Ova ne e laga, ova e definitivna vistina ne izvalkana od nikakvi vlijanija.
 

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
hristijanskata vera sekako a religija ne vi treba samo vera,ali pravoslavieto nikako zosto e iskriveno i namesto da se slavi edinstveniot koj e dostoen za slava se slavat nekoj drugi svetci tamu
 
Член од
22 октомври 2008
Мислења
24
Поени од реакции
1
S.A da zivee ISLAMOT oti samo ova vera e vistinska ke se uverite site ...vremeto ke pokaze....
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ne veruvaat isto so hristijanite! I ne se dva dijalekta tuku totalna sprotivnost!
Значи според тебе христијаните не веруваат дека само христијанството е вистинскиот пат кон бога и само христијаните ќе бидат вистински спасени?

Значи ли тоа дека христијаните ги прифаќаат сите други религии еднакво и им е сеедно на која религија припаѓаш бидејќи сите ќе одат во рај?

Велиш се тотално спротивни а изворот им е исти? Знаеш ли дека муслиманите веруваат дека исламот е надградено и корегирано христијанство и дека повеќето личности од стариот и новиот завет ги има и во Куранот?

Ќе биде интересна дискусија :wink:.
 
L

Lezbiangirl

Гостин
ah be deca deca religija iverba se dve razlicni stvari
vera ti e veruvanje vo neso i veruvaj mi pola i visak taka samonareceni pravoslavni vikaat deka ne veruvaat nekoja visa sila ednostavno znaat deka postoi i postoi bidejki site ja osekame
a religija e pat koj treba da ne dovede poblisu do toa nazalost mnogu luge ja koristat za steknuvanje pari i mok dodeka drugi kako nacin za produlzuvanje na svoeto detstvo ako go pravat ova ili ona se ke bide vo red bez da prevzemat akcija vo materijalniot svet:toe:
religijata e voglavno sranje toa e nesto sto se nametnuva so strogi pravila i propisi pritoa go dvoi materijalnoto od duhovnoto a toa odi zaedno.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
nema smisla za zevs ili perun, nemaat vernici vise sami se, nikoj ne im se moli, zs ne veruete u niv na primer??
 

Kajgana Shop

На врв Bottom