Абе Пигассо, ти си овај : http://www.forum.kajgana.com/member.php?u=14936 што пише на форумот?Јас не сум експерт, но можам да ти помогнам поинаку.
http://community.haplozone.net/index.php?topic=1449.0
На овој форум членува и Лутак, но и Стивен Брд, исто и Ланкаштер.
Линкот ти е за подобро да сфатиш како и каде се дискутира.
Друго горе не си ги навел испитувањата на Косово, каде е најконцентриран V13 на цел свет. До 50%, и баш според авторот кој ти си го навел, и јас сум ги навел, албанците се потомци на илирите, и најмногу можат да се пофалат со тоа.
Исто така мислат дека Илирите не биле хомоген народ туку баш хетероген, и партиципирале од R1a, I, V13, до J2b.
I хаплогрупа, мнозина сметаат дека е европска но не балканска, и мнозина ја поврзуваат со Венетите, и со 7 век, заедно со R1a. Кој кого асимилирал јазично тука не знам и не можам да кажам!
Егзистенцијата на V13 во Хрватска, Словенија, Босна, Србија, Црна Гора ти кажува дека V13 бил до таму распостранет, после 7 век доаѓање, миграции на славјани дел од луѓето слегуваат надолу, дел остануваат и се претопуваат.
Планините се предели на кои V13 спасува глава, јазик и култура. Косово е епицентар на V13 во Балканот.
Ј2b се смета за Грчка хаплогрупа и се движи напоредно со V13 за време на неолит, и се смета дека тоа биле Феникијците.
И во Албанија, нема Грчко малцинство, туку е обратно, во Грција има албанско малцинство, и грците благодарение на тоа малцинство носат V13, т.е. арванитите и чамите.
Треба да е појасно нели?
Mislam deka ima golemi smeskovci kaj toa geneticarite.
Resile po sekoja cena da ispravaat krivi drini.
Sto e togas so Bayash Romani koi imaat dominantna E1b1b1a?
I tie li se od Somalija i Etiopija?
Sto pravime so preselbite na ARAPI od Sicilija vo Shqiperia?
da ne imale plava krv?
ne lici toa na odenje nadolu,tuku obratno.
indikativno,dokade sto bila Vizantija,i podocna dokade sto stignale turcite,tamu e i E-V13.
kogo li se dovleckale,za da ima i preku 30 i kusur %?
Прва реченица и веќе грешка.Као прво испитувањата се вршат на ниво на држава, а не на народ и еткникум!
Другарче Силно, во испитувањата, влегуваат сите народи на една држава, така да се пишуе, FYROM и се што носат луѓето во FYROM, једино кој поединечно напраил истражување, е Battaglia, го немам линкот, кој убаво си кажува дека V13 популацијата во Македонија се претежно Албанци.Прва реченица и веќе грешка.
Каков смисол би имало на пример тестирање на „Албанците„ во Пустец и истото како такво публикувано? Ќе се добие комплетно погрешна слика од вистинската ситуација.
Или тестирање на „Азербејџанците„ во Нагорно Карабах!
Или на „Словаците„ во места каде живее унгарско малцинство?
Во повеќето генетски истражувања е спомната и етничката припадност на тестираните.
R1a, го најсилно во јужна албанија, онаму каде што живеат и Македонци, и секако асимилирани Македонци. Тука не отстапува и Албанското население кое помалку го носи, и тоа многу помалку. Нели имало 200 000 македонци во Албанија, јас се сомневам за бројката, но еве и да ги има, каква генетика носат тие?Истото и јас ќе му го цитирав, грешка во старт.
Точно е потенцирано кој етникум е предмет на истражувањето, во спротивно ништо од ова не би важело, односно истата логика на Пикасо би се применила на државно ниво во Албанија, а знаеме дека огромен дел од населението со Славјански корени.
Во испитувањата влегуваат сите етнички групи од одделна држава, инаку ниту ти би можел сега да ни ги раздвојуваш Албанците како носители на В13.Другарче Силно, во испитувањата, влегуваат сите народи на една држава, така да се пишуе, FYROM и се што носат луѓето во FYROM, једино кој поединечно напраил истражување, е Battaglia, го немам линкот, кој убаво си кажува дека V13 популацијата во Македонија се претежно Албанци.
R1a, го најсилно во јужна албанија, онаму каде што живеат и Македонци, и секако асимилирани Македонци. Тука не отстапува и Албанското население кое помалку го носи, и тоа многу помалку. Нели имало 200 000 македонци во Албанија, јас се сомневам за бројката, но еве и да ги има, каква генетика носат тие?
Пак грча логика. Напиши фалсификат и потоа повикувај се на него.Pikaso напиша
Као прво испитувањата се вршат на ниво на држава, а не на народ и еткникум!
Така, во Македонија има 25% V13, но колку % има Албанци?
Нема контрадикторности, и Бугарите се фалат со славјанските гени и со славјанската историја.Во испитувањата влегуваат сите етнички групи од одделна држава, инаку ниту ти би можел сега да ни ги раздвојуваш Албанците како носители на В13.
Самиот си контрадикторен, а сакаш да си протнеш теза.
Велиш дека во Јужна Албанија имало најголема концентрација на Р1а, каде што живеат најголем дел - декларирани - Македонци, а немаш конкретен доказ дека баш тие се носителите на тој маркер Р1а!
Доколку Р1а во Македонците од Републикава се состои во само 15% од нивните гени тогаш која е логиката тие да бидат и доминантни носители на тој маркер во јужна Албанија?
И на крајот, откако си нафрлил некои нелогичности и контадикторности зад кои стоиш, мене ме прашуваш каква генетика носеле Македонците во Албанија.
Да се смеам ил плачам.
И уште едно потпрашање, дали вие ги разбирате и мислите дека точно ги интерпретирате овие генетски истражувања или си ги применувате според сопствената желба?
Кој ти го спори ова бе!На многумина им смета фактот дека македонците, според гените, се староседелци на балканот и тоа го оспоруваат со стерилни и стереотипни флоскули од типот СЕ СМЕТА, СЕ МИСЛИ, СЕ ПРЕТПОСТАВУВА.