Виртуелни телевизори со три димензии, мирис и допир до 2020

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
www.wow.com.mk напиша:
Иако изгледа како нешто извадено од СФ филм, јапонските истражувачи се надеваат да имаат комерцијално достапен 3D телевизор на пазарот до 2020 година.

Телевизорот нема само да ги прикажува сликите во три димензии, туку ќе ви овозможи да ги почувствувате мирисот и допирот кој го има во проекцијата. Проекцијата ќе се врши нагоре од проектор кој ќе биде поставен на подот.

Замислете како би изгледало да гледате шоу со готвење во кое можете да ја помирисате храната или да го допрете крзното на новата бунда која сакате да ја купите. Сето ова може да биде реалност.

Иако 3 димензионалната телевизија веќе е во прогрес, најголем проблем претставува репродукцијата на мирис и допир. Има неколку начини на кои научиниците сакаат да стимулираат допир како ултразвук, електрични стимулации и воздушни струења.

Истражувањето е дел од владин проект чија цел е да промовира „универзална комуникација“. Проектот треба да започне наредниот април со годишен буџет од 9 милиони долари.

А замисли глеаш порнич... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Виртуелни телевизори со три димензии, мирис и допир до 2

vodkamixx напиша:
А замисли глеаш порнич... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Веровали или не, тоа беше првата работа што ми падна на памет кога го прочитав насловот :lol: :lol: :lol: :lol: :oops:

А замисли гледаш Бивас и Батех, едниот ждрига - другиот прди... :lol:

Глупости бе... Во кино, би можело да се изведе, со претходна подготовка и набавка на потребните мириси, ама на ТВ - нема шанса. :roll:

Acid напиша:
А замисли гледаш Бивас и Батех, едниот ждрига - другиот прди... :lol:

Глупости бе... Во кино, би можело да се изведе, со претходна подготовка и набавка на потребните мириси, ама на ТВ - нема шанса. :roll:

Симулатори и се е можно :D

хехе безвеза, замислете хорор филм да гледате и на некој на пример му ги вадат очите :nesvest:

Мухахаха.

3D ми е верно, ама мирис и вкус бе? Hell to the no.

Ххаха, си научил да спелуваш. Ѕвер. :)

Шо има веза, тикирана е до 2020. Значи уште може да се дискутира на неа.

замислете има гомна на телевизија хахаха:vozbud::vozbud::vozbud:

Хахахахаха преглупо ми делуе за гадни работе коај помисљуем ... :)

Ќе ja чувамо темава до 2020 год. :):helou:

Да се замрзне темава до 2020 година како Волт Дизни што го замрзнаа па да видиме дали ке се исполни ова мултимедијално ТВ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom