Нова иницијатива на М.Ц.И.: Наименувајте град Александрија во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата n/a
  • Време на започнување Време на започнување
ДимитарЦ многу убаво ви кажа. Изгледа вие ни сами не знаете дека постојат такви булевари, паркови... па барате, и настапувате ко кај нас да нема.
Бев за иницијативава додека не почнаа да кажуваат каде се има такви булевари, паркови и споменици.

Од колку часот ќе започне собирањето на потписи? Би сакал да знам кога да поминам на плоштад и да дадам потпис за иницијативава!
Да се надоврзам..Ќе има во другите градови?Да го дадам и јас својот потпис?

Во Битола на 2ри август ке биде подигната споменик од Филип II на полоштад Магнолија.Па сеа си велам Плоштадот можи да се вика Филип II оти Магнолија малце глупо ми е.А ова за топонимите треба многу корекции.Мојата улица се вика по некој евреин а сакаме да се вика по името на еден браител што загина во 2001 во масакарот,ама не е така лесно,после треба да се менуваат лични карти,пасоши,возачки,адреса на живеење и т.н
за ова со топонимите колку да знајте
Широк сокак уште маршал тито се вика.Имаше иницијатива во советот на општината ама стопанствениците остро реагираја за горенаведените причини.И затоа малку сум песимист вака со топонимиве дека ке се сменат.Ама мора да се проба.Овие аљбанциве се променија тетово гостиварско улици училишта и тоа со некој терористи од 2001 па мора ние малку акција.позз се најдобро за МЦИ.Ако треба нешто помош кажете.

Браво за Битолчаните.Ке гледам да дојдам на 2 ри

ДимитарЦ многу убаво ви кажа. Изгледа вие ни сами не знаете дека постојат такви булевари, паркови... па барате, и настапувате ко кај нас да нема.
Бев за иницијативава додека не почнаа да кажуваат каде се има такви булевари, паркови и споменици.
Гостивар нема... ете кај може

Гостивар нема... ете кај може
МОРА секој град/село/кооперација да има нешто во духот, делата и името на александар?
Ако МОРА ќе си ја именувам пепељарата Александар. Колку да не ми биде бирото без ништо од него.

Извини, дали јас тебе те навредив негде? Не. Зашто сум јас циган извини?

Александар македонски е хелен, не зборувал јазик од словенското потекло (каков што е македонскиот), културата која ја ширел била хеленистичка, не словенска (каква што е нашата). Биди малце реална. Само ќе ги испровоцираме грците со тоа, нема да добиеме ништо. Нели? Што ќе ти смени тебе? Што ќе добиеш со тоа?

Полека малце со навреди.
E ova se vika npozavanje na sam sebesi:)Alexandar zboruval na anticki makedonski jazik razlicen od helenistickiot:).Osnovata na denesnoto kirilicno pismo lezi vo antickiot govor na makedoncite.Juznite slovenise samo izgovor i propaganda na romanticarkiot zapad od 19vek:):pos2: I te molam zemi procitaj nesto povekje za istorijata na makedoncite .Jas negledam pricina za provokacija na grcite ,Makedonija zasluzuva da ima grad po najgolemite vojskovodci na svetot Alexandar i Filip pa i mnogu povekje od toa.:toe:

Ги прегледав сите ваши мислења и сугестии...
драго ми е што иницијативата пробуди интерес кај секој еден од вас.

Различно се перцепира од различни луѓе,меѓутоа тоа е нормално...демократија.Не би било добро кога сите едногласно и заеднички би размислувале.Воедно...уште од утре се собираат потписи на Плоштад Македонија,а за неколку дена од сега и на плоштадите по другите градови на Македонија.

Со самото тоа јас сум сигурен дека ќе и дадам тежина на иницијативата и со секој еден ден притисокот кон локалната власт ќе расте.А во рамките на едно демократско општество какво што Македонија мора да биде,јас сум спремен да си го мерам со секого и на дело да покажам дека тоа што го мислам и правам има добра основа и е добро прифатено од народот.

Сега...неколку амандмани:
1.Некој спомна централна власт.
Јас ќе барам поединечно изјаснување од секој еден од парламентарците од новиот парламент.
Без разлика што тие не ми се примарен таргет....ме интересира локалната власт која што е надлежна во вакви случаи.
Стана практика во Македонија да се бара `ишарет` од централната власт за проблеми во кои што они пред се не се надлежни.
2.Во Македонија сега за сега има споредни улички и нецентрални плоштадчиња кои што се наименувани по Александар Македонски и Филип II Македонски.
Не......не така.
Јас сакам заедно со сите вас да се изборам Македонија заслужено да добие обележја на земја од која што потекнуваат овие великани.Не може да има нивни споменик на секаде околу нас,само ние кои што реално може и треба да полагаме најмногу права да немаме или да имаме некоја уличка или пјаца...колку да се каже.
3.Некој ги спомна грците,нивните можни реакции и целава иницијатива ја окаректеризира како провокација.
Прво и основно...грците не ме интересираат.Не одам во нивната квази држава,не ме тангираат по ниеден основ ама и немам проблем со нив.
Они имаат проблем со мене и вас.
И баш ме интересират аргументите со кои што они ќе се спротистават на нашата иницијатива.
А колку до мене...немам јас со нив ни што да зборам,ни што да преговарам.Грешките за и кон Македонија се прават и продлабочуваат секој еден пат кога некој неразумен ќе седне да преговара со нив.
Немаме што да си кажеме.

4.Го мразам делот у кој што секогаш кога треба да се постигне единство и заедништво...разно-разни хиени со три збора успеват да ги натераат македонците и етничките албанци (инаку исто македонски државјани) да се караат помеѓу себе.
Македонија ваква каква што е Е и мора да остане држава на секој еден од нас кој што живее во неа.Соодветно...Александар и Филип се херои и на албанците од Македонија.
5.Секогаш три пати мерам-па после сечам.
Јас сум свесен за моментот (кој што според моите претпоставки е идеален) ,за можните внатрешни и надворешни квалификации,окаректеризирувања,набедувања....
ама у исто време знам дека за едно три недели од сега ќе искочам со 200.000 потписи кои што потврдуваат дека М.Ц.И погодила и дејствувала според желбите на народот.
Секоја власт...прво и основно е сервис на својот народ.
И јас верувам дека тие ќе треба и мора да ги прифатат одлуките на својот народ.

E ova se vika npozavanje na sam sebesi:)Alexandar zboruval na anticki makedonski jazik razlicen od helenistickiot:).Osnovata na denesnoto kirilicno pismo lezi vo antickiot govor na makedoncite.Juznite slovenise samo izgovor i propaganda na romanticarkiot zapad od 19vek:):pos2: I te molam zemi procitaj nesto povekje za istorijata na makedoncite .Jas negledam pricina za provokacija na grcite ,Makedonija zasluzuva da ima grad po najgolemite vojskovodci na svetot Alexandar i Filip pa i mnogu povekje od toa.:toe:

Веке е имало град на името на Филип и това е града,коj тоj сам започнал да гради.
Еве и слика на паметника на Фирип ІІ во Филипополис-днешен Пловдив.Доста стара е сликата.
http://images01.snimka.bg/000004470-big.jpg

Веке е имало град на името на Филип и това е града,коj тоj сам започнал да гради.
И е апсолутно нелогично во бивши Филипополис (денешен Пловдив) на џумајата да има споменик од Филип II Македонски,а таков да нема во Македонија.
Нели?

Poddrska i od mene. Bravo za inicijativata. Na koj ne mu se dopaga ne mora da mrci i da bide protiv-moze da ne se zamara.
Ic ne im se sekiram na Grcite, nitu sum gi tepal, nitu sum ubival, palel, siluval, diskriminiral rasno ili zaradi seksualna orientacija (Nivna bolest nivni problem).

Дали некој знае зошто и од кога градот Пробиштип всушност се вика Пробиштип?

Подршка и од мене!

Многу интересна иницијатива.

Има многу Александрии по светот, но сигурно треба да има една во Републиката.

Да не збориме дека треба да има иницијатива сите тие да се збратимат...

Kako prvo , ja podrzuvam inicijativata !!!

Vo vrska so politickite posledici od vakvata odluka site znaeme deka ke naidat na golem otpor i reakcii od Grcka strana(videte sto se sluci samo so aerodromot)
Grckiot odgovor ke bide zestok i surov ...ponizuvanja ,maltretiranja ,blokadi ,huliganstvo ,negativno lobiranje po celiot svet .EU i NATO ke stanat naucna fantastika za Makedonija barem do 2020, no Makedonija moze da ja dobie ovaa borba so Grcija no ke pomine mnoooogu vreme.Makedonskiot Narod na poslednite izbori molcalivo go izbra patot po koj veke odime : specijalna vojna so mnogu pojak momentalen protivnik na svetskata politicka scena.Samo vo edno sum siguren ..Makedonija ke istrae

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom