Ovoj Dzihad e navistina dobra pouka opshto i mi se dopagja.
No ona shto me zbunuva vo Muslimanstvoto e shto Alah ostava nekoi opcii, i so toa prostor za nivno loshto tolkuvanje.Zatoa postojat nekoi koi se branat zashto fiktivno mislat deka se napadnati a vsushnost ne se .
Vo Hristijanstvoto,nema takvi opcii,barem na ovaa tematika.Bog e kategoricen" Sekoj napad primi go krotko i ako te udrat po edniot obraz ti svrti go i drugiot."Sega, jas ne vikam deka site se drzat do toa ama fakt e deka sè ostanato e GREV spored ucenjeto Gospodovo.
Golem pozdrav Petite....
Vidis,vo Islamot za se' ima propis i granici. Ona sto e spored Biblijata (nemam APSOLUTNO NISTO PROTIV),no,toa e Apsolutno nemozno.
I takvoto svakjanje ne e vo red.
Eve zosto... Saburot-Trpenieto,e KLUCOT NA RAJOT.
Sekoe iskusenie i napagjanje na pameten covek moze da mu posluzi kako cistenje na negovata dusa... no toa e poedinecno.
Zboruvame,vo slucaj,koga bi doslo vojna na primer,globalno protiv site muslimani ili bilo kako.... da recceme ako Grcite ne napadnat sega i ni ginat site ziteli tuka,ne e opravdanie nitu pred Sozdatelot ako sedime so vkrsteni race.
Da se napadne civil,nevooruzan,zena,starec i dete... TOA VO SEKOJ SLUCAJ E ZABRANETO-DURI I VO RAT. No onoj koj sto mi dosol so oruzje,da mi ja ubie cela familija... mislam deka treba da ja odbranam nivnata cest,zivotite.... i znaci,NIKAKO VIE NE ZAPOCNUVAJTE-ALLAH NAVISTINA SAKA PRAVEDNI.
Vo biblijata stoi: "Ako nekoj ti JA ZEME kosulata,dajmu gi opincite"
Dali ova moze da se sprovede nekogas i nekako ? Ova znaci kukavicki.
Ako mi ja POBARA ke mu gi dadam i opincite,no da dojde so sila...
Toa znaci ako fatam lopov na delo doma kako krade i kafe da mu skuvam.
Taka samo propagjame.
Jas se kolnam,vo imeto na Sozdatelot,koga bi go spoznale Dzihadot i sto e Dzihad,veruvaj deka na osnova na toa mnogu Islamot ke go prifatat.
Drugo... Dzihadot tolkuvan e kako sto e tolkuvan,tokmu posle 11/9. Nikoj ne ni znaevme za Alkaeda ili za bilo koi... imalo prepuknuvanja,no bilo jasno.Islamot kako terorizam,od togas pocna da se uslovuva. No,Mudrosta e golema.
Ako ja gledas slikata od blisku,nejzinata senka ti se gleda kako nedostatok i mana na slikata. No,ako ja gledas od vistinska dalecina,ke svatis deka senkata ima mnogu bitna polozba vo estetskoto oblikuvanje na slikata. Zamislete,vo Amerika posle napadite na wtc ogromen e brojot na konvertiti.
Zosto ? Im se dade povod na lugeto da navlezat malku podlaboko.
I vo nokta,koga Mesecinata e kaj zvezdata artur,
ne mu e gajle na Mesecinata sto po nea kucinja laat.
Kuceto si ja vrsi zadacata na zemjata,
Mesecinata si ja vrsi svojata zadaca i go see sjajot.
Sekoj si ja obavuva zadacata,
vodata ne ja gubi bistrinata zaradi mahovite.
Treva i granki stojat napovrsinata na vodata,
no odozdola tece bistra voda.
Muhammed a.s ja prepolovil mesecinata na pola nok,
Ebu Leheb go videl toa pa ne poveruval.
Isa a.s (Isus),go oziveal mrtviot,
Evreinot go videl toa i namesto da poveruva,od inat kosata pocnal da si ja kuba.
Lavezot na kucinjata nikogas nema da stigne do usite na mesecinata,
pogotovo ako mesecinata e narociti Allahov/Bozji rob.
Carot na obalata na rekata do zori uziva,
ne mu smeta krekanjeto na zabite.