Матура...

• Креатор на темата Креатор на темата Ханзо
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
официјално на 26 јули ќе се знаат и ќе бидат предадени резултатите. така кажа еден бушав тип што е од министерството денес кај нас
до 20ти јули некаде ќе се знаело како ќе се движат границите на оценувањето, врз основа на цела држава

абе, Кога Шпанците го најдоа какаото, веднаш се заинтересира... блабла.
глаголот е во минато определено несвршено време нели?

јас можам да кажам дека со сигурност положив, и сум презадоволна. Да видите за составот како се препуштив на моите поетски способности, феноменален ми е ( затоа ми беше срам проф да не ми го прочита:pos2:)
Ама не, сепак темата мн ми се допадна затоа што беше обемна и имаше за што да се потрошат тие 300-350 збора...Главно очекувам многу добри резултати:vozbud:...........за писмото стварно ми е срам како сум можела такви глупости да трескам стварно незнам ама гајле ми е.............само и за англиски кога би го имала истиов впечаток...али ајт ќе видиме
а за резултати ќе си почекаме до средината на јули би требало да бидат

Ебеш го бе, шо е сега битно?
Инаку, резултати и јас чув по еден месец.

Свршено.

Едит: за СтрумичанецО беше

е ок може ли да објасните? знам дека свршените глаголи одат со префикси

јас трчав - несвршено јас читав- несвршено
јас истрчав - свршено јас прочитав- свршено

да, трчав, читав, ама можеби уште читам и уште трчам
но истрчав, значи било и завршило. прочитав, толку. не читам веќе.
по таа логика најдов ми звучеше несвршен, а пронајдов- свршен.

извинете за офф топикот :toe::kesa:

абе и англиски ќе биде лесно, најверојатно...само да се погоди темата за составот шо ќе биде! и за тоа другото, покана ли, биографија ли....оти тие по 25 бода носат во англиски! али ако се погоди убава тема, супер...ако не...:tapp:

да и една интересна информација што ја кажа нашата проф. по англиски, во врска со англискиот испит
отстапки од границите на дозволениот број зборови строго се казнувала.
кажа дека пр. границата е 80-100 зборови, се толерира до 110 макс, и 70 минимално. сега ми е јасно зошто на пробната имав 70бодови од можни 100, јас на 3те текстови се испуштав зборовите, па на крај дури силен дека сум пишал 30-40 над границата, пишував ТОТАЛ-ХХ, а они воопшто да не ти прегледуват ако прескокнеш границата.
тоа ми е многу глупо али ај, денес на есејот имав 338(300-350), на писмото 59(50-60) и на известувањето 48(40-50) зборови
се надевам барем на 75 бодови и успешно поминување.

е ок може ли да објасните? знам дека свршените глаголи одат со префикси

јас трчав - несвршено јас читав- несвршено
јас истрчав - свршено јас прочитав- свршено

да, трчав, читав, ама можеби уште читам и уште трчам
но истрчав, значи било и завршило. прочитав, толку. не читам веќе.
по таа логика најдов ми звучеше несвршен, а пронајдов- свршен.

извинете за офф топикот :toe::kesa:
Го НАЈДОА. Не можат да го најдуваат 20 мин туку се случува во моментот. Затоа е свршен.:smir:

абе, знае ли некој тие празните страници што се на крајот дали смеат да се користат??? оти ние питавме денес, ни викаат не ги користете, шо е сигурно, сигурно е...и ај завршивме работа, ама за англиски ми треба да пишам прво текстот таму, да не згрешам нешто...ај ако знае некој, нека пиши!

Е сега вака...Кога си фатив од почетокот малце ми залича на забегана ова матурата (беше потешка од пробната) ама попосле излезе ептен е*иветар.Имаше огромни консултации меѓу учениците, едноставно овој што беше кај нас не пушташе да си дискутираме, а така беше и во поголемиот број други класови. Си ги проверувавме одговорите и слично. За оние кои не се информирани : матурата ви е положена со освоени 20 бода. Значи, ептен,ама ептен ептен треба да сте тапа да не ја положите. Само одговорите од тие текстовите за какаото или за билдерите (ММЕ како је могуче човек од 56 кила да дигне 300 кила?Невероватно :vozbud:) и да напишете 2-3 реченички од писмото и веста и оп, честито, фала, чао пријатно, положивме. Во врска со резултатите, слушнав као наводно дека прегледувачите имале норма од околу 30-40 теста дневно, па сигурно ако има 100-тина професори, како и да е најкасно за една недела ќе ги прегледат. Така да можно е за 1-2 недели да имаме резултати од екстерниот дел. Сега чекам да видам како ќе биде и математика во сабота, а ќе ја искористам и оваа прилика да ја испцујам професорицата што денес и текнало да го премести интерниот дел два дена порано...Маме и ****...

Ај нека гледат што побрзо да ги прегледат. А кај составот имам 349 збора, писмото ми е катастрофа, со 57 збора, веста би требало да е добра со 45 збора. Англиски, не ми е страв за текстовите, повеќе ми е страв да не утнам со оние глаголи што ги има, со граматиките глупи и тоа. Како да ми е страв за текстовите кога овие 4 години пишував на пријатели од клас, од генерација, помали од мене...

Прво да се издувам малце. 300-350 ПАТИ НА МАЈКИТЕ НИВНИ ДА ИМ ВЛЕЗАМ!!! :vozbud:

Е сега во врска со матурата :)

Не беше нешто многу тешко. Очекувам сите да положиме, како прва (де)генерација.
А многу е идиотски што имаш можност еднаш да одиш во ВЦ.(5 мин. задржување) Што не е во ред, не е.
П.С Ацтеки, не Мексиканци....

Матура

Па прилично лесна беше матурата иако мора да кажам дека беше за неколку нијанси потешка од пробната што нели беше за очекување. Границите кај есејот беа екстремно големи, требаше барем да го направат од 250 до 300 сигурно немаше сите да тропаме толку глупости во него бидејќи глупостите беа чисто за да се стигне до 350 зборови. Везилка немав појма од што се инспирирал Конески, а најверојатно згрешив и кај веста за промоцијата бидејќи пишував како да таа промоција веќе се случила. Другото горе-доле ми е се точно ама реално ако останат границите од 85-100 очекувам сигурна 4ка а можеби и 5ка.Останува математика во сабота белки нема да биде тежок тестот.

Прво да се издувам малце. 300-350 ПАТИ НА МАЈКИТЕ НИВНИ ДА ИМ ВЛЕЗАМ!!! :vozbud:

Викни ме и мене идам и јас. Толкав состав а богами и толку глупости наеднаш во животот немам напишано.

А многу е идиотски што имаш можност еднаш да одиш во ВЦ.(5 мин. задржување) Што не е во ред, не е.
П.С Ацтеки, не Мексиканци....

Да, ќе одиш во ВЦ а башка и мобилните ни останаа у џеб и може во сабота да се јавам на професор по математика ако не знам нешто. Криминал, али снајди се па живи :toe:
А во врска со Ацтеки или Мексиканци : немат школо овие бе, не им замерувај :smeshko:
Бај д веј, како го напишавте ова со зборовите бе? Кои зборови се неправилно напишани : здравство, срам, взаемно, стравотност или како беше оној последниот, не ми текнува сега

Бев, видов, напишав... хахахах...
не, што беше лесно, лесно беше... немаше некоја многу многу голема теорија...
јас вчера само седнав и научив за македонски... нормално со претходни знаења кои ми останаа во сеќавање... беше лесен што беше... во ред беше стварно!
Инаку Струмичанец... јас таа реченица ја стаив во минато определено свршено време... затоа што кога мексиканците го откриле какаото(значи свршено... веќе беше откриено...) тогаш следното беше... заборавив реченицата како беше... но како и да е јас ја напишав оти е минато определено свршено... :toe: па сеа видичемо :)
Како што разбрав и јас отприлика на 26 Јули ќе да се резултатит објавени ама сосе математика... така бар јас знам... а додека тоа за утре... верувајте нема... кога ние нешто сме направиле од денес за утре... не почитуваме рокови ние под никој случај... така да чисто се сомневам во тоа... али ај да не збориме предвреме...:pos:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom