Дали медитирате?

дали медитираш?

• да

Гласови: 90 34,2%
  • не и не ме интересира

Гласови: 34 12,9%
  • не, ама сакам да знам повеќе

Гласови: 139 52,9%

• Вкупно гласачи
    263

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Како прво и прво будистите можат да се следбеници и на Дурмиш ако сакаат а фазите на буда не се мои фази.Иако јас паѓам во целосна кома и не слушам не гледам и не чуствувам ништо освен ако некој силно не ме протресе.
јас мислев дека тоа се вика спиење...

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Мојата медитација трае околу 10 секунди, а некогаш трае и додека не ме прекине некој надворешен фактор.
Значи ако имам потреба од рестарт можам да измедитирам и во трчање и под голем физички напор. Тие медитации ми траат околу 10 секунди.
Е сега некад седнувам или се потпирам на нешто и така останувам саат време или додека не ме разбуди некој. Тоа највише ми се дешава дома у соба или на улица пред некој излог. Наоѓам излог пред некоја затворена продавница и застанувам како демек гледам нешто а уствари не гледам ништо него спијам. Така останувам подолго време додека нешто не ме разбуди.
Тоа го правам кога сум напнат или кога имам некој емотивен стрес.
После медиацијата сум сосема друг човек.
Медитација ми се слушува 1 до 3 пати у година.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Да, доста често. Имам забележано дека после два добри часа медитација, се ослободувам од наталожениот стрес кој го собирам во текот на целиот ден (а може да се мери во килограми (-_-)) полека се губи.

Бидејќи, како што имам забележано (како кај мене, така и кај други луѓе) дека за медитација ти потребен бистар и чист ум, ослободен од било како умствен процес. А тоа тешко се постигнува, со оглед на фактот дека секој обид во "чистење" на умот, само "позафатен" станува, па јас се потпирам на мантра техниката, и навистина фукционира.

Комбинирам и дишечки медитациони патерни и јога заедно со овој метод. Помага во опуштање на телото и дишните патишта. Особено ми е потребно насабајле, пред да идам на факултет. Морам да идам опуштен и релаксиран :).

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Мојата медитација трае околу 10 секунди, а некогаш трае и додека не ме прекине некој надворешен фактор.
Значи ако имам потреба од рестарт можам да измедитирам и во трчање и под голем физички напор. Тие медитации ми траат околу 10 секунди.
Е сега некад седнувам или се потпирам на нешто и така останувам саат време или додека не ме разбуди некој. Тоа највише ми се дешава дома у соба или на улица пред некој излог. Наоѓам излог пред некоја затворена продавница и застанувам како демек гледам нешто а уствари не гледам ништо него спијам. Така останувам подолго време додека нешто не ме разбуди.
Тоа го правам кога сум напнат или кога имам некој емотивен стрес.
После медиацијата сум сосема друг човек.
Медитација ми се слушува 1 до 3 пати у година.
можеш пред излог на тротоар да измедитираш? да си го исчистиш умот од СИТЕ мисли и да бидеш во транс состојба стоечки?
Wow...те молам учителу, кажи ми како го правиш тоа.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Дали некој знае од каде може да спуштам книга или прирачник за Јога?

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
па да ми помага за да се смирам кога сум нервозен, порано повеќе сега немам ни време

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Медитација е концентрирање на перцепции и напор да се укине мисловниот процес кој се одвлекува од актуелната сегашност, тоа е суштината на било која медитација!

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Да ти шитнам боца со кислород, по набавна??
Инаку не медитирам, место медитација пијам Pepsi - "Ask for More".
Колку кислород собира?
И ако ти е глуп и ретардиран и смешен и ... мојот начин на живот немора да ме замараш со глупости ок?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
И не би требало медитацијата да ја гледаш како светлина и темнина,туку како духовно балансирање:toe:
Не си ме разбрал добро.Медитацијата е духовно балансирање клуч на мудроста и на станувањето едно со Господ.Јас објаснував што се случува додека медитираш.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Медитација је озбиљно, смирено и темељно размишљање о неком важном проблему. У религији, посебно у древним религијама Истока, духовна дисциплина и вештина концентрације на унутрашња, ментална стања, на изазивање визија, просветљења и мистичног доживљаја стапања са Богом или оностраним светом. Као техника психолошке релаксације медитација се практикује у оквиру различитих ментално-хигијенских програма који су усмерени ка неутрализацији последица стресног живота савременог човека. Најпознатији облик медитације је јога.

Тоа ти шо се спајаш со темнината и го глеаш господ и 5 минути незнаеш кај си е пошо те ранат со пуканки и мозокот не добива доволно хранливи материи за да егзистира у нормала.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Можда утре сега поздрав.:salut:
Дечко, ти очигледно не знаеш ништо, ниту за јога, ниту за медитација, затоа моеш да идеш да легнеш да спиеш.
За медитација, треба да ти биде опуштено телото, и колку и да сакаш, не можеш да „не чувстуваш ништо, и да не мислиш на ништо“, затоа што не можеш да му речеш „стоп“ на мозокот, „сега ќе медитирам“. Најлесно е да се сконцентрираш на тивка музика, откако ќе го опуштиш телото, кое е основната „предвежба“ на јогата, со кое што сигурно исто така не си запознат, иако тука продаваш памет.
Така да, не е само зјапање у темница медитацијата, и за тоа треба да се вложи некоја енергија, која .. како да го формулирам ова за да го сфатиш.. ти се враќа дупло.
:salut:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Ама не е работава дали го осеќаш,или не туку дали го контролираш,мислам ако се задлабочиш.....мозочните клетки издржуваат 5 минути максимум без кислород....ар ју алајв???
Слушнав генијална изјава од девојка шо медитира, дека за време на медитација не дишела и срцето не и работело 15 минути...(?!)
И шо е најлошо, беше убедена у тоа...
И објаснив дека до сеа ќе имала оштетување на мозок у најмала рака, и на крај реши да ја промени својата изјава дека можно е да имало минимална работа на срце и дишење...

Инаку, ијам „медитирано„ неколку пати, ама не можам да се задлабочам толку зашо ми се приспива:)
Ако сум напната или нервозна обично, 10тина минути се трудам да медитирам за да се опуштам и после си терам:)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ако продолжите со недолично сеирење на темава, нема само да бришам постови него ќе падне и по некое банче.

Ако сте игнорантни што се однесува до медитација, не значи дека имате право да се постмевате на некој што се обидува да ја практикува или ја практикува.
Уствари, со тоа покажувате колку сте ограничени.

Сега, назад на темата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Медитирам, само има повеќе видови на медитација мојата ретко се применува во поширока јавност :icon_lol:.

Kajgana Shop

На врв Bottom