Живееме во безбожен свет

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Кој има очи-нека види. Кој има уши-нека слушне.
Рационализирањето на волјата Божја никогаш не доведува до вистинската причина за катастрофите во светот а уште помалку дека е тоа Божја грешка и суровост.

Ама се негово дело ?

Радост , чекам твое мислење за тоа погоре ..

Цело време проповедате: „Кој не е со нас, против нас е“. Атеист ви е синоним за потенцијален убица, педофил, дилер и макро што не ги почитува сообраќајните правила. Има време и они да се покајат и да веруваат, а ако не право во пекол додека вие набљудувате од рајот со „I told you so“ насмевка.

Кога не гледате колку се косат вашите ставови со самата религија што ја проповедате. Но Христијанството е засновано на егоизам, кривица и страв, па нема потреба од чудење.
Koga ti bi mozel da ja poglednes pravoslavnata vera,onakva kakva sto e,so trcanje bi stanal pravoslaven hristijanin....I voedno ke se kaes sto si kazal deka toa e vera zasnovana na egoizam,strav i krivica....Pravoslavnato hristijanstvo e vera na LJUBOV,tuka nikoj ne te tera da veruvas,ako ne sakas.Odi ti vo druga vera,pa ke vidime dali tamu ke smees istata da ne ja pocituvas,bidejki tamu ne se ostava prostor za slobodata na covekot

Koga ti bi mozel da ja poglednes pravoslavnata vera,onakva kakva sto e,so trcanje bi stanal pravoslaven hristijanin....I voedno ke se kaes sto si kazal deka toa e vera zasnovana na egoizam,strav i krivica....Pravoslavnato hristijanstvo e vera na LJUBOV,tuka nikoj ne te tera da veruvas,ako ne sakas.Odi ti vo druga vera,pa ke vidime dali tamu ke smees istata da ne ja pocituvas,bidejki tamu ne se ostava prostor za slobodata na covekot

Шангајки или со стартки да трчам ...:pos2::pos2:

Религијата ти е ко партија ..Нема разлика помеќу тие две ..

Јо, и јас чекам одговор и да го прочитам истиот...

Гледам колку му е скапоцен секој живот .. минатиот месец 50.000 мртви во Азија , благодарение на “изумот“ на твојот Творец - земјотресите .. истото се случи и во Грција и во Турција итн ..

Секој ден умираат стотици илјади луѓе , благодарение на уште едне изум на твојот творец - болестите ...

Гледам колку му е драгоцен животот на него ..гледам ..
Eve ke probam da ti dadam pointeresen odgovor,pa ti probaj izvleci ja poentata(se nadevam nema da izvadis pogresna,no razmislsi dobro):-" Nekoj covek,otisol na frizer,da si ja sredi kosata.Razgovaral so frizerot na mnogu temi,megu koi se nasla i religijata.Frizerot mu kazal na covekov deka toj ne veruva vo Boga,i mu rekol:-"Koga Bog bi postoel,togas ne bi postoelo tolkavo stradanje na svetov,bolesti,taga,elmentarni nepogodi.Dovolno e da izlezes na ulica za da sfatis deka Bog ne postoi"....Covekov,koj,patem,bil vernik,ne mu dal nikakov odgovor na frizerot,premolcel.Koga mu platil na frizerot za uslugata,trgnal da si odi.Izlegol nadvor,i se vratil po 10min.Vlegol vo frizernicata,i mu rekol na frizerot:-"EJ,znaes sto?FRIZERITE NE POSTOJAT!"i Ovoj frizerot mi vika:-"E kako ne postojat,samo sto bese ti kaj mene,ti ja sisav kosata!"Covekov vika:-"A,ne,sega samo sto izlegov na ulica,vidov tolku nesredeni luge,neisisani,prljavi.....KOga frizerite bi postoele,NE BI NI POSTOELE NESREDENI LUGE NIZ ULICITE".....Sega probaj,izvleci nesto od ova,ako sakas,prasaj me pak,ke ti kazam uste nesto...pozdrav

Типстер, а твојот одговор е?...

Мојот одговор е .. немаше одговор на моето прашање .. само некоја бедна компарација .. сори , али така е .. исто ко оној Чорбаџијата кога споредуваше саати у пустина со Создавачи ..

Краен заклучок е дека религијата нема одговор на најважните прашања ..

Мојот одговор е .. немаше одговор на моето прашање .. само некоја бедна компарација .. сори , али така е .. исто ко оној Чорбаџијата кога споредуваше саати у пустина со Создавачи ..

Тоа ти го велиш...
Барем да извлечеше некое наравоучение од претходниот пост, напишан во облик од парабола...

П.С. Се надевам дека некоја од науките ќе може да ти даде одговор на „најважните„ прашања, независно што под тоа подразбираш.
А најважните прашања, како што се: смислата од нашето постоење, животот, смртта, доброто, злото, праведното и сл. веќе се одговрени. А одговорени ни се за бадијала, без наша заслуга.

Eve ke probam da ti dadam pointeresen odgovor,pa ti probaj izvleci ja poentata(se nadevam nema da izvadis pogresna,no razmislsi dobro):-" Nekoj covek,otisol na frizer,da si ja sredi kosata.Razgovaral so frizerot na mnogu temi,megu koi se nasla i religijata.Frizerot mu kazal na covekov deka toj ne veruva vo Boga,i mu rekol:-"Koga Bog bi postoel,togas ne bi postoelo tolkavo stradanje na svetov,bolesti,taga,elmentarni nepogodi.Dovolno e da izlezes na ulica za da sfatis deka Bog ne postoi"....Covekov,koj,patem,bil vernik,ne mu dal nikakov odgovor na frizerot,premolcel.Koga mu platil na frizerot za uslugata,trgnal da si odi.Izlegol nadvor,i se vratil po 10min.Vlegol vo frizernicata,i mu rekol na frizerot:-"EJ,znaes sto?FRIZERITE NE POSTOJAT!"i Ovoj frizerot mi vika:-"E kako ne postojat,samo sto bese ti kaj mene,ti ja sisav kosata!"Covekov vika:-"A,ne,sega samo sto izlegov na ulica,vidov tolku nesredeni luge,neisisani,prljavi.....KOga frizerite bi postoele,NE BI NI POSTOELE NESREDENI LUGE NIZ ULICITE".....Sega probaj,izvleci nesto od ova,ako sakas,prasaj me pak,ke ti kazam uste nesto...pozdrav

:pos2:
Сори, ама многу смешен пример, по тој пример би дошле до заклучок дека, ако нема козметичари нема да има ниту убавици по телевизиите, а ако нема доктори тогаш сите ќе бевме мртви до сега не знаејќи како да се излечиме од најобична настинка... Колку и да не учеле да бидеме религиозни ние денес немаме оправдани причини да бидеме такви зар не...

Dobro,kako sakas,jas ubavo kazav:PROBAJ DA RAZBERES.....No ete....sto poveke da ti kazam,neznam.......Bednite komparacii koi ti taka gi narekuvas,ja nosat vo sebe najgolemata pouka,pa i neka e Corbadzijata,narodnite prikazni se mnogu mudri.Jas mozev da ti dadam razlicen odgovor,no smetav deka preku konkreten slucaj ,ke ti bide pojasno.nekogas rabotite sto navidum izgledaat prosto i obicno,ja davaat NAJGOLEMATA SMISLA....

:pos2:
Сори, ама многу смешен пример, по тој пример би дошле до заклучок дека, ако нема козметичари нема да има ниту убавици по телевизиите, а ако нема доктори тогаш сите ќе бевме мртви до сега не знаејќи како да се излечиме од најобична настинка... Колку и да не учеле да бидеме религиозни ние денес немаме оправдани причини да бидеме такви зар не...
Najgolemata pricina da veruvas,e tvoeto postoenje na ovoj svet.....Trgni od toa

Океј значи моето постоење... Бог не ме создал од прашина, мајка ми и татко ми ме создале, не верувам во смисла на живот, секако секој има некаква цел но смисла, кој може да збори за смисла на живот? Да ја прашаме баба Една таа што мисли за смислата на живот. Верував во Бог, сега се помалку верувам, не ме разочарал цел свет напротив, ми го покажаа вистинското лице, им верувам на малку луѓе, можеби и на никој а Бог ако постои нека ни помогне! Преголема религиозност ми е патетична! Ќе оставиме Господ да ја спроведе правдата? Гледаме некаде правда? Мислам дека не...

Океј значи моето постоење... Бог не ме создал од прашина, мајка ми и татко ми ме создале, не верувам во смисла на живот, секако секој има некаква цел но смисла, кој може да збори за смисла на живот? Да ја прашаме баба Една таа што мисли за смислата на живот. Верував во Бог, сега се помалку верувам, не ме разочарал цел свет напротив, ми го покажаа вистинското лице, им верувам на малку луѓе, можеби и на никој а Бог ако постои нека ни помогне! Преголема религиозност ми е патетична! Ќе оставиме Господ да ја спроведе правдата? Гледаме некаде правда? Мислам дека не...
Vo svetot ne postoi pravda,zatoa sto cel svet e ogrevoven,a od grevot nemoze da proizleze pravdata.I tocno,samo Bog e praveden sudija,nikoj drug.Denes ne ni mozes da se potpres ili veruvas vo covek,a ako se nadevame na lugeto,koi moze za mig da gi snema,togas zaludna e nasata nadez.Tokmu zatoa se nadevame vo Bog,koj e vecen.Koga veruvame vo nevidlivoto,so netrpenie i go ocekuvame....Velis Bog ne pomaga....Naprotiv,Toj saka da ti pomogne,no ti ne ja primas taa pomos,i ne veruvas vo nego.Nemoze on da cuka na portite od tvoeto srce,ti da ne mu otvoris,i potoa da velis deka ne pomaga....Pomaga,i bi ti pomognal,no treba da go otvoris malku srceto,i da Mu napravis mesto......A,i,da,tvoite roditeli te sozdale,no i niv go sozdal nekoj,pa i tie nekoi,i niv gi sozdal nekoj,no od nekade mora da pocne,od pocetok,od Boga....Bog veli:"Jas Sum pocetok i kraj"

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom