Химната на ВМРО и АСНОМ

Статус
Затворена за нови мислења.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Ај отпоново:

Песната е со борбен карактер и претставува марш. Имала пролетерска мотивација. Постои теза дека тоа што ние го сметаме за бугарска е всушност руска мелодија, која преку Бугарија била пренесена кај нас, а во Русија дошла можеби преку Франција. Тешко е да се каже чија е оваа песна. Песните немаат сајбија


Едит - од модераторот.

Не тука клипови со простачко навивање, туку историска дискусија.
 
N

n/a

Гостин
Го оставам овој оф топик. Молам да се воздржуваш од слични, биди он топик.

Модераторот

Оff topic:
вмро,или барем тие што денес се дичат дека се вмро-овци во Македонија немаат никаков удел по никој основ во создавањето и креирањето на МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА. Таа е креирана благодарение на ослободителната војна која што ја имаат водено комунистите во Македонија.

А вмро-овците,секој на свој начин и со континуитет до денеска порано или покасно завршуваат како апарат во рацете на великобугарските шовинистички намери. И затоа,во земја која што е ослободена и формирана од мојот дедо,и слични на него кои што биле комунисти, они (мислам на овците од вмро) баш и не мора да се дуваат и пичат затоа што како секогаш кога било густо се скриле на сигурно и чмаеле ко пички. А ако не им се свиѓа...секогаш може да фатат џаде накај `мајка бугарија`.

Што се однесува до изборите, јас сум и те како свесен дека Македонија, која што во моментов се наоѓа во пресудни и судбоносно значајни моменти, просто нема избор.

Од едната страна се дигнатите внуци и деца на дел од оние кои што ја ослободиле нашата држава, а од друга страна се петоколонашите кои што дури и денес вешто се кријат и не кажуваат во лице дека се определуваат како БУГАРИ.
И затоа што е така, јас повикувам на БОЈКОТ !

А реални патриоти,и такви кои што си ја сакаат својата држава...има и постојат. И ќе формираат сосем нова и неизвалкана опција која што ќе ги прегази и едните и другите. Со листа на кандидат-пратеници од докажани и еминентни граѓани на оваа земја.
Има уште многу време,и многу избори. На следниве,таква опција нема.

И пак да повторам,јас ги повикувам сите на кои што им е збуктисано од `ѓурултиите` на постоечките две партии и нивните сателити...
да ги БОЈКОТИРААТ овие избори. Со самото тоа...ќе го избегнете чувството на вина кај себе и нема да си ја удирате главата од ѕид кога тоа `селската лига` - (уште Матија Губец ви фали-наменето за вмро-овците) ќе влече потези кои што ќе бидат од погубен карактер за Македонија.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Оff topic:
вмро,или барем тие што денес се дичат дека се вмро-овци во Македонија немаат никаков удел по никој основ во создавањето и креирањето на МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА.
Таа е креирана благодарение на ослободителната војна која што ја имаат водено комунистите во Македонија.
.
A kazi mi ti dali Vmro gi smetas za Bugari? Dali doma imas slika od Jovan Babunski(predavnikot koj go tepase Vmro a posle stana vojvoda sumadiski?)


А вмро-овците,секој на свој начин и со континуитет до денеска порано или покасно завршуваат како апарат во рацете на великобугарските шовинистички намери..
Vmro ne e posed na bugarija nitu na bugarite, vmro se borela za sloboda za Makedonia za toa treba da sme blagodarni.



И затоа,во земја која што е ослободена и формирана од мојот дедо,и слични на него кои што биле комунисти,они (мислам на овците од вмро)баш и не мора да се дуваат и пичат затоа што како секогаш кога било густо се скриле на сигурно и чмаеле ко пички.
А ако не им се свиѓа...секогаш може да фатат џаде накај `мајка бугарија`.
..
Kazi mi dedo ti za udba da ne rabotel sto ja "oslobodil" Makedonija?
Od kogo ja oslobodil od srpsko robstvo li? Ja oslobodil li so toa sto Cento, Aleksandrov, Sambevski, Bogdanovski, Brasnarov gi potepaa li?
taka li ja oslobodija?


А реални патриоти,и такви кои што си ја сакаат својата држава...
има и постојат.
И ќе формираат сосем нова и неизвалкана опција која што ќе ги прегази и едните и другите.
Со листа на кандидат-пратеници од докажани и еминентни граѓани на оваа земја.
Има уште многу време,и многу избори.
На следниве,таква опција нема.
И пак да повторам,јас ги повикувам сите на кои што им е збуктисано од `ѓурултиите` на постоечките две партии и нивните сателити...
да ги БОЈКОТИРААТ овие избори.
Со самото тоа...ќе го избегнете чувството на вина кај себе и нема да си ја удирате главата од ѕид кога тоа `селската лига`-(уште Матија Губец ви фали-наменето за вмро-овците) ќе влече потези кои што ќе бидат од погубен карактер за Македонија.
Ova navaka cisto na politicka propaganda mi lici, sekoj si znae za sebe da odluci nema ti sto da povikuvas.
 
N

n/a

Гостин
Лелее, хаха! ТРН, каков клип е ова..искрен по чувство морам да кажам!

..а.. за ова...над мене.. уствари ај, нема везе! :)
СолунскиАтентаторе, она над тебе се вика ем шуто, ем боде :)
A kazi mi ti dali Vmro gi smetas za Bugari? Dali doma imas slika od Jovan Babunski(predavnikot koj go tepase Vmro a posle stana vojvoda sumadiski?)

Vmro ne e posed na bugarija nitu na bugarite, vmro se borela za sloboda za Makedonia za toa treba da sme blagodarni.

Kazi mi dedo ti za udba da ne rabotel sto ja "oslobodil" Makedonija?
Od kogo ja oslobodil od srpsko robstvo li? Ja oslobodil li so toa sto Cento, Aleksandrov, Sambevski, Bogdanovski, Brasnarov gi potepaa li?
taka li ja oslobodija?.
1.МАГАРАЦ....МАГАРЦА ТРЉА.

2.Човек кој што и сака добро на својата земја,кој што е патриот и кој што тоа го прави затоа што така сака и осеќа,а не затоа што декларативно решил да се `залага` за Македонија а во суштина цели да `протумачи` едни тажни делови од историјата на Македонија во едно поинакво светло од она вистинското и реалното...во потпис не става МАКЕДОНИСТ.

Ако во тоа дпмне во исто време членуваат(ле) и заземаат(ле) високи раководни функции `лица` како :
1.Милошовски
2.Протоѓеров
3.Доста Димовска
4.Димитар Димитров.
5.Црномаров
6.Змејковски
7.Лепавцов
8.Силвана Бонева
9.Мартин Треневски
и уште многу други од истата таа `екипа`...
станува отприлике јасно зошто они на нивниот `папагал` - (читај Трн у око) му НАРЕДИЛЕ да увиди како би поминал наредниот дел од нивниот план за побугарчување на реалната и официјална историја на Македонија.

3.Една работа поштувам.
-Оној Stoyan ви напишал прецизно тука на истиве овие неколку страни посветени на `химната` -од кого е напишана и создадена истата таа. ЗНАЧИ,кратко и јасно,таа како прво НЕ е македонска....

-тоа е ОФИЦИЈАЛНАТА химна на вмро-бнд во соседна Бугарија
-создадена е од бугарски офицер
-сосем случајно,БНД на Каракачанов преку идиоти од типот на Каров,Канзуров и останата багра ВО Македонија (која што бај д веј неказнето ми се рашетува и `твори`-сега ми е јасно и зошто у.п.м) целат едно те исто-т.е поставуваат споменици од ОДРОДНИКОТ Александров и гураат бугарски елементи во историјата на Р.Македонија.

Е сега јас да прашам нешто:

Пошто некој успеа да ме праша и да се посомнева во тоа колку јас сум македонец и си ја сакам државата (која што уште еднаш да повторам,со крв ја имаат создадено партизаните во кои што спаѓа и дедо ми,а не тоа вмровците)...

Кај е МАКЕДОНСКОТО и дали и што воопшто македонско има во претходните редови кои што сум ви ги навел? А се дело на активисти на дпмне.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Vmro ne e posed na bugarija nitu na bugarite, vmro se borela za sloboda za Makedonia za toa treba da sme blagodarni.
Точно, и редно време е да се ослободиме од комунистичките пранги кои ја цензурираат нашата историја во корист на бугарија и на србија. Неможе веќе да имаме селективен пристап, и под притисок на Белград(сеуште) да се откажуваме од наши личности, кои се бореле против српскиот хегемон, а благовремено истиот тој Белград да соработува со Софија, за тие да си ги присвојат, и да ги побугарчат што е можно повеќе.

Така веќе - не може!

„Изгреј зора на слободата“ била единствената официјална химна што се интонирала пред делегатите на Првото заседание на АСНОМ на 2 Август 1944 година во манастирот „Свети Прохор Пчињски“. На втората страница во весникот „Нова Македонија“ од 2 и 3 август 1945 година пишува за првата годишнина од АСНОМ и интегрално се пренесува атмосферата во салата.

Иницијативниот одбор за свикуењето на Првото заседание на АСНОМ, бурно поздравен, си го завзима своето место на бината. По тишината која после тоа настапи, громогласно одекна химната „Изгреј зора на Слободата“. Панко Брашнаров, најстариот член на иницијативниот одбор, со тих и дрхтав глас го отвори заседанието“, пишува во весникот.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Трн, таа песна не била химна во вистинскиот смисол на зборот како што го употребуваме денес, иако во текстот што си го дал е обележена како таква.

Терминот химна општо земено е религиозна песна полезна за инспирација. Во ВМРО имало разни такви химни.

Искрено, мислам дека темава е утка.

Лажните Бугри на исток од нас немаат автентична музика и не можат, а да не грабаат македонска. Сите песни таму се или македонски, тракијски, ромски, шопски, турски, итн.

Да нема дилема: Во стварањето на македонската држава учествувале како Македонци ВМРО-вци, така и комунисти, левичари од сите бои.


P.S. Трн, не си дал извор во првиот пост. Предупредување до сите, се што е без извор се брише!
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
А како да се нарече песната на која пред председавање на народното собрание се интонира пред народните гласници и делегати?

Не се работи за утка, се работи за тоа што се треба да преќутиме, и одбиваме а со тоа дополнително ги охрабруваме татарите да хараат по нас со вакви работи...

Како се движат инсинуациите, ништо чудно утре да почнат да пропагираат бугарите дека и АСНОМ било бугарско, затоа што тогашните делегати кои ДЕ ФАКТО се истите раководници на ВМРО, интонирале „бугарска“ химна...

Доста ми е веќе од селективен пристап, само заради фиктивно “„братство и единство“ со северните говеда! Истите тие говеда кои во следните години ги елиминираа сите вредни луѓе, основци на АСНОМ, и на нивно место донесени лингури по кои и самите пцуеме, и колнеме...
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Човек кој што и сака добро на својата земја,кој што е патриот и кој што тоа го прави затоа што така сака и осеќа,а не затоа што декларативно решил да се `залага` за Македонија а во суштина цели да `протумачи` едни тажни делови од историјата на Македонија во едно поинакво светло од она вистинското и реалното...
Зевс, а реалното е...? Некогаш е многу покомплексно од прикажаното.


Песната е со борбен карактер и претставува марш. Имала пролетерска мотивација. Постои теза дека тоа што ние го сметаме за бугарска е всушност руска мелодија, која преку Бугарија била пренесена кај нас, а во Русија дошла можеби преку Франција. Тешко е да се каже чија е оваа песна. Песните немаат сајбија

Можеби е тешко да се каже, но татарот веќе ја обележил како своја. Треба да му одговориш на Стојан или на Зевс, или на двајцата затоа што Зевс те прозвал на сметка на тврдењето на потатарениот Стојан дека толкуваш нешто што е поинаку од реалното.

Ајде да видиме ИСТОРИСКА дискусија.


Р.Ѕ. Зевс, немој уште еден пост со содржина дневна политика.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Се надевам на вистинска историски поткована дискусија, а не намерувам да одговорам на простотилаците од страна на наведениот корисник бидејќи не се чувствувам засегнат.

Автор на песента "Изгреј зора на свободата" е Александ'р Морфов роден в Пловдив 13.01.1881 год. подполковник от б'лгарската артилерија.
Стојан, симптоматично е тоа како за Морфов како „потполковник“ има многу малку во алеите на бугарскиот архив, а уште посомнително е и тоа што покрај опери, нема спомнато творење на маршови наменети за Македонските борци...!

До тоа што го знам, се сведува дека овој човек е знак прашање дали воопшто постоел, и второ, дали воопшто е негово дело „изгреј зора на слободата“.

Зошто е само нафрлена дека е од него напишана песнава, кога неможе тоа и да се поткрепи?

Индикации дека се работи за фалсификат на претставување на изворот на песната се дека:

1. Никаде не е конкретизирано кога точно е компонирана песната.
2. Освен на памфлетите на бугарските пропагандистички сајтови, на ниедно друго место нема, ненаштелуван извор за песнава.
3. ВМРО Обединета, кои највеќе ја користеле оваа химна, иако левичари по убедување, биле националисти, и вие го знаете тоа и затоа не ни пробувате да ги „асимилирате“ и нив како бугарофили, како ќе се оправда присуството на оваа песна кај нив? :)


Во никој случај да не заборавите дека комунистите од Југославија заедно со бугарските комунистички власти работат на истата иста цел, а тоа е побугарчување на македонските револуционери кои се бореле против србија, а сходно на тоа и секое нивно обележје...За таквите активности има и документи.
 
A

anaveno

Гостин
Ова вака како што гледам...
а бе на чист македонски испеано.
Него да ти кажам јас на тебе нешто,по со време:

Печатот на Македонскиот Централен Револуционерен Комитет од 1896 година.

И ова не е на Македонски (?), па бугарско ли е?!


Р.Ѕ. А дали баба ти-прабаба ти,кога мешала ајвар,пеела на литературен јазик?
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Аbe sigurno i tie nemaat vrska. Site sto probale da napisat nesto za Makedonija do 1946, nemaat vrska so Makedonija i makedonskata drzava

Тuku ne razbrav seuste, duri i od Morfov da e napisana: da ne e slucajno po povod konkursot za himna na BND sozdadena??

I koe ni e pravo da se otkazeme od se sto ke ni osporat - t.e. zosto ne e makedonska?
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
511
Поени од реакции
228
Sega dojde rabotava do himnata ne treba da se spomnuva zasto e od bugar napisana.
Pa ajde da ne pustame stranski pesni po televiziive zasto ne se na Makedonski jazik.
Rabotata e sto himnata ima udel vo Makedonskata istorija i treba da se pocituva.
Ako primetite uste se pravi podelba na bugari i srbi ili ponovo receno srbomani i bugarofili. Zevsus eve go obvini Trn deka bil vo strojot na bugari, isto kako sto srbite gi napravija buneva, aleksandrov za bugari poradi toa sto se borea za Makedonija a ne a za "bratstvo i ednistvo" vo koe Makedonija bese najdolna "rupa".
Kolku i da se pravite pametni neosporen e faktot sto Vmro poveke bilo nakloneto kon Bugarija odosto kon Srbija, i zatoa sega Zevsus ke rece deka Komunistite(koi voedno gi potepaa site patrioti) ja sozdadoa Makedonija, a so toa avtomatski kazuva deka sme nacija sozdadena vo 1945 godina nesto sto grcite( i drugite) sosedi go kazuvaat veke dolgo vreme!Ako ne se priznava istorijata pred toa kako sakate da dokazeme deka sme anticki makedonci i neznam sto koga ima dupka od 2000godini?
Zevsus ne razbira deka vmro bese taa sto planirase da ja oslobodi Makedonija i da ja obedini ama udba gi apsese i ubivase i nisto ne postignaa.
anaveno vbmenu_register("postmenu_1369976", true); toj pecat bugarite ne go "priznavaat" poradi jasni pricini koi gi kazuvaat, "makedonska" pretstavuva geografski poim, nesto sto gi nauci Mihailov mislam!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Точно, и редно време е да се ослободиме од комунистичките пранги кои ја цензурираат нашата историја во корист на бугарија и на србија. Неможе веќе да имаме селективен пристап, и под притисок на Белград(сеуште) да се откажуваме од наши личности, кои се бореле против српскиот хегемон, а благовремено истиот тој Белград да соработува со Софија, за тие да си ги присвојат, и да ги побугарчат што е можно повеќе.

Така веќе - не може!

„Изгреј зора на слободата“ била единствената официјална химна што се интонирала пред делегатите на Првото заседание на АСНОМ на 2 Август 1944 година во манастирот „Свети Прохор Пчињски“. На втората страница во весникот „Нова Македонија“ од 2 и 3 август 1945 година пишува за првата годишнина од АСНОМ и интегрално се пренесува атмосферата во салата.

Иницијативниот одбор за свикуењето на Првото заседание на АСНОМ, бурно поздравен, си го завзима своето место на бината. По тишината која после тоа настапи, громогласно одекна химната „Изгреј зора на Слободата“. Панко Брашнаров, најстариот член на иницијативниот одбор, со тих и дрхтав глас го отвори заседанието“, пишува во весникот.
Кој бе Панко Брашнаров?

Оној кој партијата на дедото на Зевс го испрати на Голи Оток и го уби?

Нели независно од тоа што го отворил Првото заседание на АСНОМ.

Или можеби братот на Никола Карев, Ѓорѓи Карев.. кој исто беше осуден од Србијаните како "соработник на бугарскиот фашистички окупатор " за на крај да биде убиен во Идризово?

Да не го спомнувам и Павел Шатев.. умира во “домашен притвор“..!!?


Сви су то бугарофили, Срби то знају најбоље!
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Кој бе Панко Брашнаров?

Оној кој партијата на дедото на Зевс го испрати на Голи Оток и го уби?

Нели независно од тоа што го отворил Првото заседание на АСНОМ.

Или можеби братот на Никола Карев, Ѓорѓи Карев.. кој исто беше осуден од Србијаните како "соработник на бугарскиот фашистички окупатор " за на крај да биде убиен во Идризово?

Да не го спомнувам и Павел Шатев.. умира во “домашен притвор“..!!?


Сви су то бугарофили, Срби то знају најбоље!
Дедо ми како секретар на ВМРО Обединета за овчеполскиот огранок, окрка нешто повеќе од 11 години „одмор“ на Голи Оток...и тој е бугарофил изгледа...

Исто и синот на Питу Гули Брату...и тој го убија оние од партијата на овој чиј дедо „ја основал“ Македонија...
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom