Бурек

Дали јадете бурек


  • Вкупно гласачи
    558

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
OBDN напиша:
Vo Skopje nemam jadeno dobar burek, toj od Zito Luks treba da go prodavaat zaedno so mitralez za da se samoutepas od ko ke griznes.
Сосема те поддржувам...тој од Жито лукс е толку мрсен...па масло се цеди од него...бљак!!!
А инаку обожавам бурек(со сирење)!!! Во ПП има една бурекџилница Наташа...мнооооооогу добар бурек прават...
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.448
NikolaP напиша:
Македонски албанци го прават. Чини од 90 до 120 ден четврт.
Да не се луди тие бе? :lud:
 
Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
NikolaP напиша:
Хумани не лажи, има на 2 места во Љубљана добар ориџинаљ на четврти бурек!
Македонски албанци го прават. Чини од 90 до 120 ден четврт.
А за другото у право си...
Продаваат баничка со месо како бурек! Преваранти!
Абе оригинал четврт е, ама вкусот не е баш тој што треба да е :)

Сестра ми јадела во Њујорк и вели дека бил најдобар бурек што го јадела.
Ама си велам да не е тоа од пуста стрв :icon_lol:
 

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Дојди кај мене у Шишка да пробаш сос месо, че мењаш мисљење.
А Ацид, тек хотдог колку е, кај братчедите наши! Плаќаат словенци 90 денарки, за виршла у леб, со малце сенф.
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
humanoid напиша:
Абе оригинал четврт е, ама вкусот не е баш тој што треба да е :)

Сестра ми јадела во Њујорк и вели дека бил најдобар бурек што го јадела.
Ама си велам да не е тоа од пуста стрв :icon_lol:
Znaesh kako velat u mojot kraj, ko si gladen i strven g**no gurubija ke ti se ucini. :)
 
Член од
21 ноември 2005
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дефиниција

Дефиниција за бурек:"The most greasy thing that I have chewed, ever!"- роднина од Америка
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.488
Поени од реакции
7.982
Аууу бурек сакам и тоа многу, сите видови бурек.
Најефтин: во Неготино 25 ден четврт плус 10 ден за јогурт.
Најдобар... пааа сум јадел на повеќе места добар бурек... ме мрзи да мислам кај беше убаф кај не.
Сепак во сеќавање ќе ми остане моментот коа со мојата најдобра другарка после искачање у маракана ојдофме на бурек у железничка.
Ме потсети дека ќе ме сака до крајот на животот, една од причините е што убо и легна тој бурек.
 

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Не сум знаел дека преку бурек се изјавуе љубов!!!
Че пробам, че пробам! Добар бурек далеку стасуе, значи!
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Признавам само бурек со месо и бурек со урда (не е тоа сирење)
Јас кога барам бурек со сирење им викам четврт со урда, а продавачот ми вика - мислиш со сирење? -не, му викам, ти мислиш дека е со сирње, а уствари со урда е:pos:

Сакам кога некој ми продава урда, урда да ја нарекува, а не сирење

него што ми беше зборот... да знаат итаљаниве што се изведовме од нивната пица никогаш во ЕУ нема да се согласат да влеземе. Пица-бурек, пица-кифла, пица-сендвич, пица-кроасан, пица-бургер, пица-палачинка... зошто се што има кашкавал, шунка и кечап мора да се нарече пица???

значи, се знае што е бурек, со "сирење" и месо
нит пица признавам, нит зелка, нит спанаќ, нит печурки... НИШТО!!

Во Скопје не е точно дека нема добар бурек, можеби е точно тоа дека некој не пробал на многу места, а дека нема се лаже

жито лукс? за кој жито лукс зборите? 50 продавници на жито лукс има во Скопје и 50 различни мајстори. Не знам на која сте мислеле, но до пред да ја реновираат онаа продавница на рекорд, убедливо најдобирот бурек во Македонија! Од тогаш не сум бил.. зборам за до тогаш
Прав бурек, ни премногу, ни премалце, оргинална арома, се како што треба... ТОП!

за мене нема лош бурек ако е со "сирење" или месо
во секое маало има добар бурек
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
gerard напиша:
да знаат итаљаниве што се изведовме од нивната пица никогаш во ЕУ нема да се согласат да влеземе.
Samo edna mala ispravka - neka znaat, Pizzata ne e nivna, nikogash od Italijanite Evropski ne izvedena - a shto im go ukrale primatot na ovie od NYC toa e drugo. :)
Ne priznavam burek sem burek so urda, sirenje (na mnogu mesta go pravat so sirenje), meso ili spanjak, se ostalo e pita.
 

123

Член од
20 април 2005
Мислења
2.156
Поени од реакции
8
n00b напиша:
Ме интересира бурекот правен во странство дали е ист со бурекот во Македонија :)
Не го бива, само со спанаќ имам видено и свиткан во кора.
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
113
Убавината на бурекот е што тој се јаде додека е топол, наутро, зашто тогаш организмот е одморен и може да поднесе мрсно. Бурекот е многу калоричен и може да те држи до ручек. Вистинскиот вкус може да се осети кога се јаде во хартија. Еден стар мајстор велеше: ако брада не намрсиш, не е бурек. Јогуртот пак помага да се впие маснотијата, го освежува организмот и му помага на желудникот подобро да ја свари храната. Бурекот сепак е пресно тесто.

Се верува дека рецептот за подготвување бурек потекнува од старите кичевски пекари и до денес не е изменет.
Најубавиот бурек сум го јадела во Кичево!!:music3:

- Бурекот се меси од специјално брашно тип 500 сс. Од кило брашно се прават два бурека. За една пита се потребни 120 грама маст и зејтин и по 200 грама фил. Се меси со пола кило вода и сол. За еден бурек се одделуваат четири јуфки.

Кората треба најмалку три пати да се "фрли" и да се отвори, што е и најтешкиот дел. Но токму во растегнувањето е мајсторството. Во филот со сирење се става и урда, за подобро да се намачка смесата, а се става и едно јајце. Бурек со месо се подготвува со мелен кромид и телешко месо, кои се пржат и им се додава сол и црн пипер. Спанаќот, пак, се става свеж и се меша со сирење, урда и јајце. Пица-бурек се прави со сечкани шунка и печурки, кечап, оригано и кашкавал. Бурекот се затвора со четвртата кора, што е посебно важно, зашто ако не е добро спакуван филот може да излезе. И од праз и зелка се прави вкусен бурек.

Бурекчискиот занает е еден од најтешките зашто со часови се стои на нозе, а просторот во кој мајсторот се движи се два квадратни метра.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom