За Велигден пред/во црква?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Прво на кафе малце после со сонцето пред соборна:pipi:

Идам пред Соборна, може ќе се видиме.:)

Би требало да идам прво до Соборна со мојте, а после со друштвото да идеме до црквава во Капиштец...Не ми текнува како се викаше.

Вечер во Св.Никола (Куманово) Традиција е со свеќа три круга околу црквата.Ако нема гужва ке влезам и внатре,ама тешко дека ке нема .:)Инаку и тука викаат демек колку пати ти се изгасне толку гревови си направил..А лани колку ветар дуваше неможеше ни да се запали:tapp:

Вечер во Св.Никола (Куманово) Традиција е со свеќа три круга околу црквата.Ако нема гужва ке влезам и внатре,ама тешко дека ке нема .:)Инаку и тука викаат демек колку пати ти се изгасне толку гревови си направил..А лани колку ветар дуваше неможеше ни да се запали:tapp:
да бе ... ветрот крив

Odam sekoja godina ama ovaa ne. Razocarana sum veke ne veruvam vo nisto i nikoj.

како секоја година и вечерва... ама пошо немам друштво, вечерва фамилијарно со мама и тато :) и пошо ќе сум в село, како за секој ваков празник, и таму ќе одам в црква...
на сите ви посакувам убави празници, зш немат да сум тука до понеделник...:):pipi:

Прво на кафе малце после со сонцето пред соборна:pipi:
да не повторувам, освен да додадам и друштвото ќе биде со нас пред црква:lollipop:

Значи, неколку Кајганџии веќе се договоривме пред Соборна да идеме.

Ќе се собираме пред ЈБТ во 22:45, па ќе тргнеме накај Соборна, зошто таму нема шанса да се најдеме.

Ако има заинтересирани, пријавете се тука. :)

Вечер ОБАВЕЗНО пред св. Богородица - Гостивар на плоштадот... :vozbud:
Омилен поразник ми е и омилена традиција... Башка како што Гостивар сме малку македонци за Велигден како сите да сме излезени на плоштадот пред црквата и баш е убаво :pipi:

Можеш да се видиш со луѓе со месеци што не си се видел ама и некаква посебна атмосфера се чуствува :pipi:
Мене како помала ми беше најинтересна онаа традиција, нели сите држиме свеќи в раце и сега кога ќе ти се изгасне мора да ја запалиш од машко ако си женско, или од женско ако си машко... (и ете ти изговор да шеташ низ плоштад и да бараш некои згодни дечки за да запалиш свеќа од нив :kesa::pos:) А првпат кога ја палиш свеќата као демек требало од тој што ти се допаѓа или во тој во кој си заљубена... (какао сум трчала ја по плоштад да барам :pos:) Додуша лани и од женски палев свеќи :kesa:
Али најсмешно е коа ти иде онака некој дечко и со намера да запли свеќа од тебе, а свеќата запалена му е и пред тебе ја дува и гаси :pos: Е боже :)

И има уште едно верување, она што ти останало недогорено од свеќата т.е. онолку колку што останало од неа да ја ставиш вечерта пред да легнеш и ќе го/ја сонуваш тој/таа со кого ќе се омажиш/ожениш :tapp:

И така... Кен вејт да им дувам свеќите на сите за да мораат да кружат и да бараат машки/ женски за да запалат од нив :vozbud::vozbud::vozbud: :pos:

И има уште едно верување, она што ти останало недогорено од свеќата т.е. онолку колку што останало од неа да ја ставиш вечерта пред да легнеш и ќе го/ја сонуваш тој/таа со кого ќе се омажиш/ожениш :tapp:
Ја знам тоа што останало недогорено од свеќата се чува наредната година значи пак до Велигден.. ама незнам зашто :toe::pipi:

...

...

Еднаш сонував магаре :kesa:

Он топик.
Веројатно ќе одам во Соборна вечер со друштвото, па *могуќе е да ве видам таму. :icon_lol:

*могуќе = 1:374503245630 (заради гужвата нали)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom