Мојата кирилица

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Мене посебно ми се допадна и конкурсот за нов киричичен фонт. Толку малку македонски фонтови имаме, што му паѓа мака на дизајнер да направи некое дело на кирилица... Латинични фонтови има еден куп, а кирилица НЕКОЛКУ.

Конкурс за нови кирилични фонтови

Ги повикуваме сите студенти на ликовната академија, дизајнерите, графичарите, академските сликари, хералдичарите и сите други кои веруваат дека кирилицата е убава и инспиративна, отмена и читка, дека може да биде и модерна – таква и да ја направат.
Распишуваме конкурс за изработка на нов кириличен фонт со знаците од македонската азбука. Фонтот треба да биде применлив со македонска кодна поддршка. Форматот на фонтот може да биде TTF или ОTF.
Наградниот конкурс за модернизација на постоечките и за креирање на нови оригинални фонтови трае до 05 јуни 2008 година. Резултатите ќе бидат објавени на ова место на веб-страницава на 10 јуни, а доделувањето на наградите ќе биде на завршната манифестација на кампањата на 10 јуни.
Пристигнатите предлози ќе ги разгледува стручна жири-комисија во состав: Ласко Џуровски (претседател), Љупчо Јакимоски и Марко Стојановиќ (членови)
Жири-комисијата на првопласираните три ќе им додели награди:
  1. награда – 1.000,00 евра
  2. награда – 750,00 евра
  3. награда – 500,00 евра
Исплатата на наградите се врши во денарска противвредност, според средниот курс на НБМ на денот на исплатата.
Наградените фонтови ќе бидат поставени на веб страната на кампањата од каде ќe бидат достапни за слободно користење.

http://www.mojatakirilica.com.mk/novfont.html

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Баш сакав да ти спомнам :)

Супер е кампањава, посебно промотивниот материјал.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Прекрасна идеја,ја поддржувам максимално!

ivana87

magic is everywhere
Член од
7 јуни 2007
Мислења
1.613
Поени од реакции
220
Jа подржувам оваа акција.Песната е супер

Ееееее супер е ми се свиѓааааа многу :vozbud: :vozbud: :vozbud:

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Браво. Една од најдобрите (ако не и најдобрата) кампања од сите глупости за кои прават кампањи. За ова стварно вредат вложените пари. Одличен промотивен материјал, се надевам дека ќе има ефекти.

едит: песната е прекрасна!

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Na majka mi neznam kako i stignala cela kesa vo znakot na najnovit album na Vlatko Stefanovski: Kirilaca. Zaedno so mauspedot, penkaloto, razglednicite, brosurata go dobi i CD-to. Na seto toa ja ima parolata: Dodeka pisuvam na kirilica postojam! toa e tocno!

Иронија е ова или мене ми треба поголем диоптер?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Одамна ги имам почнато едни кирилични букви, сега имам причина плус да ги довршам и направам нови:)
3,2,1 почнуваме :) :) :)

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Конечна кампања и за нашето писмо, со чувство на патриотизам и љубов кон она што си е наше...Така само напред!

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
Фино е ова браво,абе имам ја приметено одкако ни лупнаа вето циганиве се некои родољубиви иницијативи со партиотски ставови се прават ни дојде малце памет да се свртиме накај нашето и да си го цениме....браво!!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Одлична замисла, се надевам дека ке биде масовно поддржана. Инаку песничката не е којзнае што, но добра е. Договорот за сите од редакција е да пишуваме кирилица, ако забележавте дури и Мисирков почна да пишува кирилица :). Од мене има голема поддршка, па форумџии, ајде сите инсталирајте македонска поддршка. Ако не знаете како, еве ви линкче, објаснето е со слики. Не е лошо да се стави во првиот пост.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Одлична кампања. Редно беше да се понудат конретни акции/мерки за промовирање на употребата на кирилицата, па затоа секоја чест на Идеа Плус и МИА за иницијативата. Ако имам време периодов ќе пробам да склопам фонт-два, за конкурсов и онака. Дали Кајгана како медиум има контактирано со одговорните, и дали има намера да се приклучи кон кампањата?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Се приклучуваме и без никаков контакт... Ако не исконтактираат, ќе дадеме максимална поддршка.

ПС: Името на фонтот ќе биде "Кајгана", така? :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Одлична замисла, се надевам дека ке биде масовно поддржана. Инаку песничката не е којзнае што, но добра е. Договорот за сите од редакција е да пишуваме кирилица, ако забележавте дури и Мисирков почна да пишува кирилица :). Од мене има голема поддршка, па форумџии, ајде сите инсталирајте македонска поддршка. Ако не знаете како, еве ви линкче, објаснето е со слики. Не е лошо да се стави во првиот пост.
па форумџии, ајде сите инсталирајте Оперативни системи и програми со Македонски интерфејс

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Де бе, оперативни системи и програми нема на кирилична поддршка, во спротивно, би ги имал сите. А што е толку комплицирано да се инсталира МК поддршката? Колку за инфо, Мозилата ми е на кирилица, а пробав и со виндоуз, некако неми одеше.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ОС и програми на Македонски

Виндовс ХР, Виста, Офис 2003, Офис 2007, Линукс (КДЕ и Гноме работна околина) Мозила Фајрфокс и Тандербирд, ВинРар, уТорент, Опера, Опен Офис, СпајБот енд срч........

Kajgana Shop

На врв Bottom