Дополнителен трошок од 5.000 денари за фискалните каси

• Креатор на темата Креатор на темата MK
  • Време на започнување Време на започнување
Ме мрзеше да ги читам сите постови дали има пишано но ако не се лажам ДДВ-то од македонските производи потоа ќе се враќа назад и тоа е главната придобивка од ова?

Ама 5000 за обична поправка на софтвер и згора на тоа 1.5% од профитот на крај на година за Мира И Марија ДООЕЛ (колонијал во Свирипичино) е многу голема пара и не е смешка за нив, туку еден месец од заработувачката.

А тинекс, веро и др. не ме интересира, тие се од друг калибар.

Не може во ист кош да се ставаат ситните трговци, со крупните. Некои ги имаат фирмите само за да истуркаат месец, пошто немаат друго што да работат.

ЕДИТ:
Вака ли ќе се бори државата со поскапувањето на производите? После нема да ме чуди кога трговците ќе речат „епа имавме трошоци“. Ако не, ако сметаат дека тоа ќе биде корисно, нека финансираат од тие 1.5% данок што го собраа годинава.

Mira i Marija DOOEL od Sviripicino prijavuvaat 100% promet....?????

Во Македонија во овие 18 години ако пријавуваа сите даноци, ако пријавуваа вработени, сега многу повисок стандард ќе имавме сите..А кога ќе ни фркнат нешто за плаќање одма кажуваме работи колку тоа сака владата да си земе пари, не си го поставуваме прашањето колку штеки сме продале без бандерола, колку производи без фискална..Или научени друг да ни ја пере валканата долна облека, и секогаш власта ни е крива..Признавале или не, најголемата вина за државата што е во ваква состојба економска, имаме САМО НИЕ, неплаќачите на данок..Ама пусти соништа за брзо збогатување

Со менувањето на некој работи во некој систем, за краток временски период (кај нас за колу година дена), ништо не се постига само се дестибилизира, дозовли тоа што си го изгласал (тогаш си мислел дека е доволно добро) да профукционира како што треба, народот да стекне навика кон вакви осетливи работи, а не на некој ќе му текне нешто ново, и ај сега патриот ќе се правам, па дај да смениме нешто. Кога некој систем ќе профокнционира без поголеми пречки (а кај нас ги има од маленко до големо), тогаш и некоја промена (минимална не сеа радикална) нема да се осети кој знае колку.
Абе ајде не ме зафркавајте 5.000 денари можел секој трговец да обезбеди, абе има маалски продавници кои едвај ја купиле таа фискална каса и сега ја чуват како очите, па вие сега ќе ги терате нешто да менуваат. дај не ме зафркавајте, предлогот е смешки и во погрешен период.

Во Македонија во овие 18 години ако пријавуваа сите даноци, ако пријавуваа вработени, сега многу повисок стандард ќе имавме сите..
Батка, прво - ова нема врска со пријавувањето данок. Нема ама никаква врска.

Второ (и оф топик) - со пријавувањето данок, ти како граѓанин нема да имаш воопшто повисок стандард, средствата од буџетот не се трошат на граѓаните.

Второ (и оф топик) - со пријавувањето данок, ти како граѓанин нема да имаш воопшто повисок стандард, средствата од буџетот не се трошат на граѓаните.

Не се изразив баш убаво..Сигурно тие пари би оделе за подобрување на нашиот живот, градење патишта, осовремување на болниците итн итн (btw ако не си ги пикни некој во џеб)Со ова сакав да кажам дека на никој приватник и на секој што почнал да се занимава со приватна работа, мислам дека не би му било од толкаво енормно значење да даде 5000ден. колку што се прави и се увеличува тоа, ипак за наше добро се работи..Сваќам, ама со инвестирањето во нашите производи мислам дека на тутунарите ќе им се плаќа повеќе за тутунот, на млекарите повеќе за млекото и така натаму,...

Za koe nase dobro ke se raboti koga sistematski se osiromasuva narodot. Sega jas treba da plakam za tutunarot da zivee podobro e na mene koj mi dava za dukanov pari pa jas da si nabavam poveke roba. A nikoj od vas podrzuvacite i kvazipatriotite ne spomnuva zosto sobranieto ke zima plata a nema da raboti sto mesecno ke ja cini drzavata 100 000 evra i zosto nikoj ne spomne zosto na bit pazar ili plasticarska nikoj ne mu teknuva za fiskalna kasa a kamoli da se menuva softver.

Za koe nase dobro ke se raboti koga sistematski se osiromasuva narodot. Sega jas treba da plakam za tutunarot da zivee podobro e na mene koj mi dava za dukanov pari pa jas da si nabavam poveke roba. A nikoj od vas podrzuvacite i kvazipatriotite ne spomnuva zosto sobranieto ke zima plata a nema da raboti sto mesecno ke ja cini drzavata 100 000 evra i zosto nikoj ne spomne zosto na bit pazar ili plasticarska nikoj ne mu teknuva za fiskalna kasa a kamoli da se menuva softver.

e so vakva logika: ma sto me boli mene..... nikogas nema da izgradime silna drzava i ekonomija. taka ne se pravi biznis.
ako e taka zosto parite od tutunarot (za koi znaeme sekoja godina se vodi vojna)da odat vo dzebot na dukandziite a ne da se raspredelat vo budzetot.
vistinskoto prasanje e kakov ke bide efektot?? a inaku vo pravna drzava za nepocituvanje na zakoni se znae sto sledi.

Не се изразив баш убаво..Сигурно тие пари би оделе за подобрување на нашиот живот, градење патишта, осовремување на болниците итн итн (btw ако не си ги пикни некој во џеб)
Хаха, надевај се.

Се знае кој ке ги лапне тие пари, неколку фирмички кои ќе бидат овластени да го инсталираат "софтверот" (најскапата линија програмерски код на светот, која чини колку цел легален оперативен систем Windows, a која може да ја направи секој почетник по програмирање).

ako e taka zosto parite od tutunarot (za koi znaeme sekoja godina se vodi vojna)da odat vo dzebot na dukandziite a ne da se raspredelat vo budzetot.
Кои пари на тутунари жити се отишле во џебовите на дуќанџиите, или се распределувале во буџет? Баш сакам да чујам нешто што не сум го знаел. За какви пари збориме? Инаку, дуќанџиите ги продаваат производите на тутунарите за рабат (%) кој го добиваат од дистрибутерите како Гемак и Инттертобако и кој никогаш не бил победен отколку во моментов - изнесува 3,5% - 5% во зависност за кои цигари станува збор. Еден дуќанџија треба да вложи 10.000 денари (цигарите се плаќаат авансно) за да извади беден ќар од 350 денари. Затоа, многу од дуќаните престанаа и воопшто да држат цигари.

vistinskoto prasanje e kakov ke bide efektot?? a inaku vo pravna drzava za nepocituvanje na zakoni se znae sto sledi.
Ефектот нема да биде никаков. Не се работи за мерка која би донела поефикасна даночна политика и наплата на данок, туку за играње курташак - групирање (оддвојување) на ставки на производи во сметка, за која нема никаква законски основ принудно да биде наплаќана сума од по 5.000 денари.

Ќе речам уште еднаш - треба да биде бесплатно направено. И онака фирмите кои се овластени за продажба на фискалните каси на трговците им лапаат паушал од по 3.000 денари годишно (уште еден класичен рекет), а не поправаат ништо - секоја поправка или замена на дел на фискалната каса се наплаќа дополнително.

Глупост, и така за некоја година ќе треба да се прекине со кампањата на Македонски производи, и тогаш ќе се укине и оваа глупост со касите.
Кој сака дома ќе си провери сметката ако толку им било за дигање на свест.

zboruvav za parite na site gragjani, ne specijalno za tutunarite, bidejki neli se gleda najzasegnati bile sopstvenicite na dukanite. tokmu vo tie dukancinja mnogu retko se upotrebuvaat (izdavaat)fiskalni smetki.
se razbira podobro ke bide drzavata da go vradi ovoj softver besplatno ako e tolku ubedena vo efektite od vakov poteg......

zboruvav za parite na site gragjani, ne specijalno za tutunarite, bidejki neli se gleda najzasegnati bile sopstvenicite na dukanite. tokmu vo tie dukancinja mnogu retko se upotrebuvaat (izdavaat)fiskalni smetki.
se razbira podobro ke bide drzavata da go vradi ovoj softver besplatno ako e tolku ubedena vo efektite od vakov poteg......
По 16-ти пат да повторам дека овој софтвер нема никаква врска со даноците?

И ова се однесува на дуќани кои веќе имаат фискални каси и издаваат фискални сметки, а не на тие кои немаат.

Токму така, ако сите плаќаа данок тогаш ќе се направеше уште поголема социјална разлика меѓу народот и одредена група на луѓе кои се на "власт" или блиски на власта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom